Kenangan Lama Mengusik Jiwa..

Sunday, October 25, 2009


Kenangan Lama Mengusik Jiwa..
Categori: Cerpen Pendek
Penulis: SimpleSmarterMe



Pintu gerbang masuk ke MRSM


Lambang sekolah SBP yang famous..

Setiap manusia pasti ada kenangan yang masih kekal dalam ingatan. Kenangan tentang orang yang pernah singgah dalam hidup pastinya tidak akan dilupakan buat selamanya. Aku juga punya kisah aku sendiri yang mungkin selama ini hanya terkubur jauh disudut hati. Kisah lama yang pernah menghiasi hidup aku disuatu ketika dulu. Kisah ini telah lama dilupakan tetapi kini setiap kenangan itu muncul kembali satu persatu. Itu pun setelah bertemu kembali dialam cyber. Kisah yang aku ceritakan disini hanyalah untuk dijadikan kenangan dan mungkin iktibar kerna pengalaman bisa mendewasakan diri kita.

Disuatu petang nan indah..tiba2 tiba ada seseorang menyapa aku di Facebook.. And the story begins..

Wan :salam
Nur: wsalam..
Wan : kenal ke?
Nur : kenal.. tp naper x der gambar..mesti lain kan skrg
Wan : huhuuhu...i bukan biasa sangat pun ngan menda2 niebukak ni pun sebab membe kata ada publish something tapi n*** macam tak banyak beza kan
Nur : la.sungguh tak IT.. hehe..jgn marah..yer ker x der bnyk beza.. banyak la..
Wan : memang tak it sangat pun.layan sekadar waktu keje je. apa cite skang? dah keje ke?
Nur : waktu keje.. hari nih kerje ker...citer aper..mestilah dah keje..dah 4 tahun keje
Wan: kat pantai timur ahad bukan weekend. n*** keje kat mana?
Nur : owh..kerje area sana..igt KL..tp bukan optimal kan
Wan : optimal....?
Nur: anak syarikat petronas.
Wan:kat mana tu? n*** keje situ ke?
Nur: tak lah.. customer..n*** kat Selangor skrg..kerja sini..
Wan: n*** keje apa?
Nur: software eng / syst analyst. wan?
Wan:ooo... dah jadi engineer dah skrng ni ye. wan keje kilang je sangkut masa kat u dulu
Nur : bisa jer.. penig buat programming..biar betul wan nih..dulu pon cakap mcm tuh..sangkut?
Wan : betul...dulu..dulu? wan cakap macam mana dulu?
Nur : dulu pon masa lepas SPM..ada..wan cakap lebih kurang mcm nih la..
Wan: Wan cakap macam mana ek?
Nur : haha..ader..tak ingat la tu..lawak la citer dulu2.. tp biar betull..x percaya la..apa yang sangkut? wan amik course aper?
Wan : betul la..lepas spm wan keje kat kilang wat paip...pastu masuk matrik kat ppp uitm, tak dapat nak fly sebab tak dpt penajaa. masuk upm, amik mech, sangkut sem 5. pastu amik sijil ilp...now keje kilang
Nur : humm..gitu.. x per lah rezeki masing2 kan..
Wan : itu la...at least dapat lagi cari rezeki halal...makan minum duit sendiri. n*** dah kawin ke?
Nur : betul tuh.. ala.. wan bukan nyer x bijak..kan..dah your faith macam tu.. yg ptg kena usaha la.. haha..soalan yg malsa nak jawab.. belum.. x der org nak.. hehe.. Wan?
Wan: dah...dulu cari n*** tak jumpa..ntah2 kita dah ada anak pun kan...kelakar la cintan dulu2..
Nur : haha..
sajer menghilangkan diri..bila kawin?
Wan : itu la... wan pun rasa macam n*** nak jauhkan diri je. next week genap 4 tahun
Nur : wahh..dah baper org anak?
Wan : alhamdulillah, dah ada sorang boy...Wan Muhammad Afiq Iqmal..erm, nape hilangkan diri dulu ye...
Nur: owhh.. tah..malas dgn kawan awak tuh la..senior n***.. igt lagi ker? nama apa tah..
Wan : sape ek?
Nur : ala yg perempuan tuh..
Wan : memang la ppuan... n*** nie
Nur : dia mengadu kata n*** pandang slack kat dia..adehh..x ingat nama la..
Wan : kawan2 dulu, sume wan lost contact lepas wan drop u..jap2... kita flashback ye...
Nur : ala..n**** mmg x ingat nama la..
Wan: n*** sek mana dulu?
Nur : MRSM Taiping
Wan ic... Azma Hanim ye
Nur : haa..yer2..wan still in contact dgn dia ker?
Wan : dulu lost contact gak...baru tahun lepas jumpa balik...itupun kawan azma yang cari... sape tu... syahira
Nur : hahaha..x kenal lah kawan dia..
Wan : Ratna?
Nur : senior mmg tak kenal sangat..mmg x rapat pon
Wan : eh, tapi si azma tu dah jadi datin dah...hehehehehe
Nur : iyer..
Wan : dia kawin ngan dato'
Nur : owh..datuk mana?
Wan : ntah ...tak kenal sangat tahun lepas diorang ada ajak berbuka puasa sama2. tak kenal sangat la
Nur : ic..
Wan : dato' tu rasanya keje ngan gomen gak kot.
Nur : err..dato tua ker muda ?gomen..
Wan : tapi dia skang tgh wat phd kat Adelaide Australia. tak tua sangat, dalam 40an sbb dia kata hari tu 23 tahun lebih tua dari dia
Nur : oo.. ramai betul yg smbg belajar
Wan : itu la...kawan2 yang kat alam shah dulu pun ramai yang wat phd...master tu berlambak la...wan je la segulung diploma pun takde lagi.teringin gak, tapi macam susah sikit dengan financial bila dah berkeluarga nie
Nur : mmg pon..
Wan : okla, wan dah nak balik ni... dah kul 5 lebih dah... ada masa call la.. kita chit-chat ke... 0139XXXX, email: wanXXXXXXXXn@yahoo.com,
Nur : ok. salam.
Wan : kalau datang optimal, gtau la..leh wan belanja lunch...assalamulaikum

And here the flash back story begins.. The story happens when i was in lower secondary school. One day my article been publish by Minda Pelajar. Ala...surat khabar utk budak2 PMR. And as usual..I received a lot of letter..zaman tu Pan Pall lah..mana macam sekarang. Admint it tht I have a lot of pen palls.. Sabah..Sarawak..Kelantan..Kedah.. sampai kena buat list. Skrg semua dah lost contact..And my parents also getting suspisious. HEHEH.. Takot anak dia x study.

Among all, I close to Wan.. he has been my admirer to study hard. Masa tu aku sekolah kampung jer.. Wan sekolah Alam Shah.. Glamer abess kan.. Each letter tht i received, wan mesti kasi tips study & pesan advise belajar rajin-rajin. He is one year older then me.. Masa tuh x der call.. tunggu jer pos men. HEHE.. and I know exact time when the postman hantar surat. HEHE.. (takot mak aku sorok..)

Still can visualise the Good Luck card yang Wan hantar before my PMR begins.. warna peach giittu.. Every letter yg wan hantar mesti sampul warna putih and very kemas tulisannya. Agak2 jenis yang kemas la dia nih.. I should thank him on this.. tapi masa chat tadi tak sempat nak cakap... Yes.. Dia antara pemangkin semangat aku untuk belajar.. aku bejaya jadi the best in whole tingkatan in each exam. Aku nak belajar disekolah yang terbaik macam Wan. After PMR, I did it.. I scored 8A's and dapat masuk the best MRSM. Memang ini jer yang aku dok doa. Aku x nak sekolah lain and Alhamdulillah I did it.

When I was in MRSM..wan pon sibuk nak SPM. And here where the story ends. Masa kat MRSM, ada orang cari aku. 2 orang senior.. Dengan bodohnya aku pergi la.. Location: Near keoperasi sekolah. 2 orang senior perempuan nih dok sibuk2 tanya macam aku nih pesalah kolar putih. Tanya itu ini pasal aku & wan. Damm it.. This senior kawan Wan jugak.. Ok.. may be sebab satu negeri kot. So what?.. Start from tht day aku mmg tak suka ngan seniour nih..eii..macam bagus. Suka usha2 aku..aper hal?.. Owh..by tht time seniour war ngan juniour.. Wan told me tht this seniour put him under pressure.. err.. banyak la senior nih ngadu pasal aku kat Wan. Gilerr..aku buat aper jer.. takat pandang slack jer.. bukan aku bom hostel Kenangan pon.

So..I decide to step backward. Giler ker ??..aku x nak la gaduh pasal sorang lelaki.. Koserr.. Aku pon tak paham.. Yes am close to Wan tp aku rasa aku pon nak belajar lagi.. Zaman tuh mana ada hp. Susah giler nak contact mintak penjelasan. Wan pon macam jarang dah nak hantar berita masa aku kat MRSM. Then. aku pon busy with my study.. this and tht. Aku pon malas nak fikir. Wan pon cakap dia stress sbb seniour tuh. Wht the hack kan??.. Ok.. leave it. So aku start awaykan diri.. untill one day after SPM..kalau tak silap aku dah kat UM masa tuh.. I received letter from Wan. Masa tuh Wan tengah belajar kat UPM. Engineering (memang betul la apa yg dia cakap masa chat tadi..).. siap kasi no hp. Tapi entah kenapa aku tak contact?.. Kenapa?.. Aku macam makan hati sebenarnya sbb Wan x der wish aper-aper masa aku SPM. Senyap macam tuh jer.. So..I leave it.. tak reply untill today. Hikss...

From the conversation.. aku pon tak sangka dia anggap itu semua kisah jiwa raga. Humm.. Aku terkedu bila dia cakap "
dulu cari n*** tak jumpa..ntah2 kita dah ada anak pun kan...kelakar la cintan dulu2.."
Owhh tidakk.. sentappp kan.. (*nak nagis nih..)

Wan dah kawen pon..lain la kalau belum.. Aku tak sangka orang yg jadi pemangkin aku study end up sijil jer.. Huh.. Ini suratan kehidupan.. Wan bukan tak pandai UPSR 4 A.. PMR 8 A.. SPM Grade 1.. tapi dah nasibkan.. Ayat jahat sikit..itulah..if we still in contact I will never let u kantoi OK..!!.. At least aku graduate with 3.0 and above.. second class upper & skrg aku pon dah nak abis Master.. Aku mati2 ingat dia dah jadi Engineer kat Petronas tuh. Nih semua sbb kawan awk tuh la.. last2..dia pi cari dato la... Dasyat gak senior aku tuh. Tp mmg dasyat la..ader ker dia panggil aku & soal siasat aku macam tuh. Aku bengang ok.. kang we ols lawan tarik rambut plaks.. Adakah kena jadi jahat untuk pendapatkan sesuatu.. like being bitchy!!... Anyway, aku ingat dia kawen nagn senior aku tuh..

Humm..Ini semua kisah lama. I have a long way to go. Aku pon tak tahu apa nasib aku.. Tah kawen entah tidak.. I should thank him for being in my life di suatu ketika dulu.. Actually, aku tak pernah jupa Wan in person pon untill today.. Hiksss..

5 comments:

makcik rokiah said...

memang terusik tol jiwa masa membaca..hehe

Willie said...

Ish...panjang cerita eh.

Bila ku baca entry ni, macam kita ni sama umor plak. Sebab aku buat matrix di ppp/itm dulu sebelum fly ke UK....M...hehehe.

Byk gak member aku yg sangkut sangkut masa study dulu. Tapi aku rasa diorang tu memang tak belajar pon. Tapi macam kes member U si Wan tuh, entahler. Engkau ta kdorong die masa dulu kot? Hahaha

p/s : memang sedih lah tengok kawan kita kecundang dlm study.

NenekPenne said...

panjang..so akak baca and skip and baca and skip

moralnya: pandai masa kecik tak semestinya berjaya semasa dah tua...

moral lagi satu: susah sekarang, dok nangis itu dan ini tak semestinya hari2 mendatang akan susah dan terus nangis ...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Cik Kiah - Humm... mmg pon

Willie - IC..tht time mmg susah kan..dah la aim nak oversea.. kesian..but by batch ok la.. Most of my classmate fly..except me..I prefer local..Semua org jadi Doctor except me.. MUAHAHA..

Macam2la kan.. we never know our faith..

Dorong??...tah naper tht time i don't hv any feel to reply.(I think so..)even I received his mail together with his hp number..People change..dunno wht exactly his problem until GK. Yet to hv time to asked abt this.. but I sure he is now a bit regret..

...ehh..my story ker??.. haha... let put it this way..according to the actor of the drama..

Peace!!

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Nek - this is 10 years story la.. if I know he is really into me then am sure will reply his mail and will make sure the he graduated as an engineer..

well.. 10 years..ago..

...ehh..my story ker??.. haha... let put it this way..according to the actor of the drama..