BahGian SuLiT

Friday, October 9, 2009

WARNIgG!!!
This is True Story.. Not A Joke. Hey am not Kidding!.. Ini Cerita Semalam.. (sbb aku tulis nih dah kol 1.20am)

Hari nih aku pergi customer untuk deploy new design to one of their system.
Untuk projek nih, aku & my opismate (seorang leng chai) yang involve. This customer menggunakan bahasa pengantar iaitu bahasa melayu sepenuhnya sama ada drp segi perbualan, documentation & surat menyurat. Maka system yg di enhance tidak lain & tidak bukan pastinya juga menggunakan bahasa melayu.

Kejadian @ User's Place..

(Aku sedang mendengar permasalah yg dilemparkan oleh user kepada user.. Aku deal dengan Pegwai Teknologi Maklumat (PTM) customer itu..)

PTM : Boleh tak nak hide kan document nih. Hanya certain user jer yang boleh nampak.

Aku: Boleh. Create & run agent jer.. simple jer codes dia (simple ker..tipuuuu....). So, sapa jer yang boleh read this document?

PTM: Errmmm.. 'BAHAGIAN SULIT' . Sekejap yer saya confirm.

(MUka aku dah lainn...)
(Maka PTM pon bertanya kepada PTM yang lagi sorang..)
...
PTM: Ehh..PTM2..document BlaBla nih hanya BAHAGIAN SULIT jer kan boleh access..
PTM2: Haa..ahh.. BAHAGIAN SULIT
...
PTM: Haa..betulllah.. masalahnya sekarang nih BAHAGIAN SULIT tak dapat access..
(bercerita dengan penuh ironinya..)

Aku: Ohh Macam tuh.. (sambil sengeh2 sambil pandang muka leng chai.. dalam hati..ya amponnn..asal nama department nih ceginih.. x ker lucah tuh..)

LengChai..blur.. (conpius kot maksud BAHGIAN SULIT nih..)

Penat aku tahan gelak..melihat muka leng chai yang blur & PTM yg beria-ia cerita..Aku hanya mampu tersengeh.. x koser aku nak sebut.. Aku x pasti diaorang nih pick up tak naper aku tersengehh.. Ishh.. siyess.. 1st time aku dengar ada department nama BAHAGIAN SULIT.. x nak aku masuk itu bahagian..Nant bila org tanya ko dari bahagian mana?..Jawab..oH..aku drp BAHAGIAN SULIT..

MUAHAHAHA..koserr..

Kejadian @ My Home

Semasa lepak-lepak depan TV sambil tgok certa Nur Kasih.. Aku pon cerita kejadian hari nih kepada housemate aku yg juga kerja sebijik copy cat nagn aku tp dia support customer lain lahh..

Aku: Ko tau kejadian hari nih..Blalalallala.. BAHAGIAN SULIT..Blalalla..

Housemate: UAHAHAHAHAAAA...Mujur aku x der sama kat situ..kalau tak mampos aku gelak..

Aku: Aku kan kontrol nak gelak...tp customer relax jer sebut perkataan tuh..leng chai pulak blur..maka aku senyumm kambing la.. kang gelak kuat2 kang aper plak kata customer.. x senonoh la nama department tuh..

Aku rasa penggunaan perkataan nih x sesuai laa.. ker aku jer terdouble meaning.. ker aku jer rasa kelakar sbb aku jarang guna bahasa melayu yang standard..kih3

Amponkanlah aku..

http://www.caseresources.org/whatcanido/images/shy_000.jpg

8 comments:

makcik rokiah said...

hahahHAHAHAHAHA.....

memang ade bahagian tu... bahagian tu khusus buat kerja2 yang berkait rapat ngan rahsia kerajaan mengkut jabatan contohnya mengenai kenaikan pangkat atau hal tatatertib... huhu

dulu ms mula2 masuk gomen pon camtu gaks.. lucah betol nama dept tu.. seb baek tak masuk situ..kalau tak mahu kene bahan ngan ahli2 akademi.. muahahaha..

Riezal aka Rezdrake said...

lucah laa hang ni needa.. .ape ke heyy nyer department bagi nama tu.. adehh.. sib baik takdak sapa yang londeh.. sebab hanya bahagian sulit jer boleh access. Entry kali ni lucah terlampau

NenekPenne said...

ha ha ha....

bahagian sulit? setau ai bahagian sulit ialah ttek and cipek...

ha ah ah....astaga....

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

MUAHAHAHHAHA...
No comment..

parkchoo said...

wakakakaka, lawak gler!

klu BAHGIAN SULIT ada keje cek2 pepek/cipek ni meon suka.. eh bak meh borang interbiu...

CATZ said...

oh...
u pes time time dgr ke?
hehhehehe..kuning tol otak ko eeee..
hhahahaha..
mmg ada department nama mcm tu..
namanya mmg mcm gahhhh (errr or maybe lucah)..tapi keje mmg berkaitan yg sulit2 je...
ni govt dept rasanya ye??
kalau govt dept perkataan SULIT itu adalah sgt penting..cthnya..dokumen.
ada yg dikategori sbg SULIT...nak bawak kena buh dlm file khas,sampul surat khas, ikat dan ada prosedur penting yg kena ikut.file pula kena ditanda palang ke benda tah gitu...rahsia negara hhehehe...
ada kategori, cth TERHAD, RAHSIA BESAR or SULIT..tak silap saya laa, ia' dikenali sbg 'dokumen terperingkat' - org yg lain dr dept sulit/ org yg tak berkenaan mmg takleh tgk..
hiks...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

Pakcu - amboiiihh..cepat ajer. Sila mintak borang ngan cik kiah / Bas burok..

Catz - siyes 1st time dengar. May be I fell awkward la .. sbb kat compeni skrg perkataan tuh x digunakan.. kalau data2 cam tuh kita panggil confidential data.

Aku rasakan..elok la tukar nama jadi bahagian pengurusan hal-hal sulit drp bahagian sulit..ditambah lagi ngan perkataan access.. wakakaka.. gabungan perkataan yg mengelirukan..

khairul said...

wakakaa..patutlah gelak besar pun mlm tu...baru baca ni hehhee..

tapi bagus pe duk bahagian sulit kan???pe kata lelaki je duk bahagian tu..parkchoo setuju x????