..Silence from Blogging..

Tuesday, October 27, 2009


LifeIsBeautifulLyric..and Am the composer of my Life.. :)

2moro nite will spend time with cute Natasha before she migrate to Uzbekistan..on 4th Nov 09.

Have 2 days to pack My Things..

AnD

AnD

http://novaadila.files.wordpress.com/2008/11/air-asia-airline.jpg

Fly..!!

I am on My VaCaYtiON..!!

Will be back on 2nd Week of NoVEMber 2009..



@>--|--<@

Kenangan Lama Mengusik Jiwa..

Sunday, October 25, 2009


Kenangan Lama Mengusik Jiwa..
Categori: Cerpen Pendek
Penulis: SimpleSmarterMe



Pintu gerbang masuk ke MRSM


Lambang sekolah SBP yang famous..

Setiap manusia pasti ada kenangan yang masih kekal dalam ingatan. Kenangan tentang orang yang pernah singgah dalam hidup pastinya tidak akan dilupakan buat selamanya. Aku juga punya kisah aku sendiri yang mungkin selama ini hanya terkubur jauh disudut hati. Kisah lama yang pernah menghiasi hidup aku disuatu ketika dulu. Kisah ini telah lama dilupakan tetapi kini setiap kenangan itu muncul kembali satu persatu. Itu pun setelah bertemu kembali dialam cyber. Kisah yang aku ceritakan disini hanyalah untuk dijadikan kenangan dan mungkin iktibar kerna pengalaman bisa mendewasakan diri kita.

Disuatu petang nan indah..tiba2 tiba ada seseorang menyapa aku di Facebook.. And the story begins..

Wan :salam
Nur: wsalam..
Wan : kenal ke?
Nur : kenal.. tp naper x der gambar..mesti lain kan skrg
Wan : huhuuhu...i bukan biasa sangat pun ngan menda2 niebukak ni pun sebab membe kata ada publish something tapi n*** macam tak banyak beza kan
Nur : la.sungguh tak IT.. hehe..jgn marah..yer ker x der bnyk beza.. banyak la..
Wan : memang tak it sangat pun.layan sekadar waktu keje je. apa cite skang? dah keje ke?
Nur : waktu keje.. hari nih kerje ker...citer aper..mestilah dah keje..dah 4 tahun keje
Wan: kat pantai timur ahad bukan weekend. n*** keje kat mana?
Nur : owh..kerje area sana..igt KL..tp bukan optimal kan
Wan : optimal....?
Nur: anak syarikat petronas.
Wan:kat mana tu? n*** keje situ ke?
Nur: tak lah.. customer..n*** kat Selangor skrg..kerja sini..
Wan: n*** keje apa?
Nur: software eng / syst analyst. wan?
Wan:ooo... dah jadi engineer dah skrng ni ye. wan keje kilang je sangkut masa kat u dulu
Nur : bisa jer.. penig buat programming..biar betul wan nih..dulu pon cakap mcm tuh..sangkut?
Wan : betul...dulu..dulu? wan cakap macam mana dulu?
Nur : dulu pon masa lepas SPM..ada..wan cakap lebih kurang mcm nih la..
Wan: Wan cakap macam mana ek?
Nur : haha..ader..tak ingat la tu..lawak la citer dulu2.. tp biar betull..x percaya la..apa yang sangkut? wan amik course aper?
Wan : betul la..lepas spm wan keje kat kilang wat paip...pastu masuk matrik kat ppp uitm, tak dapat nak fly sebab tak dpt penajaa. masuk upm, amik mech, sangkut sem 5. pastu amik sijil ilp...now keje kilang
Nur : humm..gitu.. x per lah rezeki masing2 kan..
Wan : itu la...at least dapat lagi cari rezeki halal...makan minum duit sendiri. n*** dah kawin ke?
Nur : betul tuh.. ala.. wan bukan nyer x bijak..kan..dah your faith macam tu.. yg ptg kena usaha la.. haha..soalan yg malsa nak jawab.. belum.. x der org nak.. hehe.. Wan?
Wan: dah...dulu cari n*** tak jumpa..ntah2 kita dah ada anak pun kan...kelakar la cintan dulu2..
Nur : haha..
sajer menghilangkan diri..bila kawin?
Wan : itu la... wan pun rasa macam n*** nak jauhkan diri je. next week genap 4 tahun
Nur : wahh..dah baper org anak?
Wan : alhamdulillah, dah ada sorang boy...Wan Muhammad Afiq Iqmal..erm, nape hilangkan diri dulu ye...
Nur: owhh.. tah..malas dgn kawan awak tuh la..senior n***.. igt lagi ker? nama apa tah..
Wan : sape ek?
Nur : ala yg perempuan tuh..
Wan : memang la ppuan... n*** nie
Nur : dia mengadu kata n*** pandang slack kat dia..adehh..x ingat nama la..
Wan : kawan2 dulu, sume wan lost contact lepas wan drop u..jap2... kita flashback ye...
Nur : ala..n**** mmg x ingat nama la..
Wan: n*** sek mana dulu?
Nur : MRSM Taiping
Wan ic... Azma Hanim ye
Nur : haa..yer2..wan still in contact dgn dia ker?
Wan : dulu lost contact gak...baru tahun lepas jumpa balik...itupun kawan azma yang cari... sape tu... syahira
Nur : hahaha..x kenal lah kawan dia..
Wan : Ratna?
Nur : senior mmg tak kenal sangat..mmg x rapat pon
Wan : eh, tapi si azma tu dah jadi datin dah...hehehehehe
Nur : iyer..
Wan : dia kawin ngan dato'
Nur : owh..datuk mana?
Wan : ntah ...tak kenal sangat tahun lepas diorang ada ajak berbuka puasa sama2. tak kenal sangat la
Nur : ic..
Wan : dato' tu rasanya keje ngan gomen gak kot.
Nur : err..dato tua ker muda ?gomen..
Wan : tapi dia skang tgh wat phd kat Adelaide Australia. tak tua sangat, dalam 40an sbb dia kata hari tu 23 tahun lebih tua dari dia
Nur : oo.. ramai betul yg smbg belajar
Wan : itu la...kawan2 yang kat alam shah dulu pun ramai yang wat phd...master tu berlambak la...wan je la segulung diploma pun takde lagi.teringin gak, tapi macam susah sikit dengan financial bila dah berkeluarga nie
Nur : mmg pon..
Wan : okla, wan dah nak balik ni... dah kul 5 lebih dah... ada masa call la.. kita chit-chat ke... 0139XXXX, email: wanXXXXXXXXn@yahoo.com,
Nur : ok. salam.
Wan : kalau datang optimal, gtau la..leh wan belanja lunch...assalamulaikum

And here the flash back story begins.. The story happens when i was in lower secondary school. One day my article been publish by Minda Pelajar. Ala...surat khabar utk budak2 PMR. And as usual..I received a lot of letter..zaman tu Pan Pall lah..mana macam sekarang. Admint it tht I have a lot of pen palls.. Sabah..Sarawak..Kelantan..Kedah.. sampai kena buat list. Skrg semua dah lost contact..And my parents also getting suspisious. HEHEH.. Takot anak dia x study.

Among all, I close to Wan.. he has been my admirer to study hard. Masa tu aku sekolah kampung jer.. Wan sekolah Alam Shah.. Glamer abess kan.. Each letter tht i received, wan mesti kasi tips study & pesan advise belajar rajin-rajin. He is one year older then me.. Masa tuh x der call.. tunggu jer pos men. HEHE.. and I know exact time when the postman hantar surat. HEHE.. (takot mak aku sorok..)

Still can visualise the Good Luck card yang Wan hantar before my PMR begins.. warna peach giittu.. Every letter yg wan hantar mesti sampul warna putih and very kemas tulisannya. Agak2 jenis yang kemas la dia nih.. I should thank him on this.. tapi masa chat tadi tak sempat nak cakap... Yes.. Dia antara pemangkin semangat aku untuk belajar.. aku bejaya jadi the best in whole tingkatan in each exam. Aku nak belajar disekolah yang terbaik macam Wan. After PMR, I did it.. I scored 8A's and dapat masuk the best MRSM. Memang ini jer yang aku dok doa. Aku x nak sekolah lain and Alhamdulillah I did it.

When I was in MRSM..wan pon sibuk nak SPM. And here where the story ends. Masa kat MRSM, ada orang cari aku. 2 orang senior.. Dengan bodohnya aku pergi la.. Location: Near keoperasi sekolah. 2 orang senior perempuan nih dok sibuk2 tanya macam aku nih pesalah kolar putih. Tanya itu ini pasal aku & wan. Damm it.. This senior kawan Wan jugak.. Ok.. may be sebab satu negeri kot. So what?.. Start from tht day aku mmg tak suka ngan seniour nih..eii..macam bagus. Suka usha2 aku..aper hal?.. Owh..by tht time seniour war ngan juniour.. Wan told me tht this seniour put him under pressure.. err.. banyak la senior nih ngadu pasal aku kat Wan. Gilerr..aku buat aper jer.. takat pandang slack jer.. bukan aku bom hostel Kenangan pon.

So..I decide to step backward. Giler ker ??..aku x nak la gaduh pasal sorang lelaki.. Koserr.. Aku pon tak paham.. Yes am close to Wan tp aku rasa aku pon nak belajar lagi.. Zaman tuh mana ada hp. Susah giler nak contact mintak penjelasan. Wan pon macam jarang dah nak hantar berita masa aku kat MRSM. Then. aku pon busy with my study.. this and tht. Aku pon malas nak fikir. Wan pon cakap dia stress sbb seniour tuh. Wht the hack kan??.. Ok.. leave it. So aku start awaykan diri.. untill one day after SPM..kalau tak silap aku dah kat UM masa tuh.. I received letter from Wan. Masa tuh Wan tengah belajar kat UPM. Engineering (memang betul la apa yg dia cakap masa chat tadi..).. siap kasi no hp. Tapi entah kenapa aku tak contact?.. Kenapa?.. Aku macam makan hati sebenarnya sbb Wan x der wish aper-aper masa aku SPM. Senyap macam tuh jer.. So..I leave it.. tak reply untill today. Hikss...

From the conversation.. aku pon tak sangka dia anggap itu semua kisah jiwa raga. Humm.. Aku terkedu bila dia cakap "
dulu cari n*** tak jumpa..ntah2 kita dah ada anak pun kan...kelakar la cintan dulu2.."
Owhh tidakk.. sentappp kan.. (*nak nagis nih..)

Wan dah kawen pon..lain la kalau belum.. Aku tak sangka orang yg jadi pemangkin aku study end up sijil jer.. Huh.. Ini suratan kehidupan.. Wan bukan tak pandai UPSR 4 A.. PMR 8 A.. SPM Grade 1.. tapi dah nasibkan.. Ayat jahat sikit..itulah..if we still in contact I will never let u kantoi OK..!!.. At least aku graduate with 3.0 and above.. second class upper & skrg aku pon dah nak abis Master.. Aku mati2 ingat dia dah jadi Engineer kat Petronas tuh. Nih semua sbb kawan awk tuh la.. last2..dia pi cari dato la... Dasyat gak senior aku tuh. Tp mmg dasyat la..ader ker dia panggil aku & soal siasat aku macam tuh. Aku bengang ok.. kang we ols lawan tarik rambut plaks.. Adakah kena jadi jahat untuk pendapatkan sesuatu.. like being bitchy!!... Anyway, aku ingat dia kawen nagn senior aku tuh..

Humm..Ini semua kisah lama. I have a long way to go. Aku pon tak tahu apa nasib aku.. Tah kawen entah tidak.. I should thank him for being in my life di suatu ketika dulu.. Actually, aku tak pernah jupa Wan in person pon untill today.. Hiksss..

Sky Trek Adventure..

Wednesday, October 21, 2009






Lama sudah aku x hapdate pasal GYM..Outdoor..
Aku pegi GYM..paling busuk sekali seminggu..
Aku tgh study & try to implement PACE Training..

--> Take note!!...soon..<----


Actually..Nak tidur tapi x leh tidor..
Bila tak bleh tidor pikir macam macam..
Keje..bisness..master..PHD..
Ishh..buhsann..buhsann..
Buhsan abes hadap FB..main Mafia Wars..

Tiba-tiba aku teringin nak masuk hutan..
Tiba-tiba macam teringin nak tgok hutan..
Tiba-tiba macam teringin nak bau hutan..
Tiba-tiba teringin nak dengar bunyi2 unggas dalam hutan..
Tiba-tiba teringin nak cycling kat hutan..
Tiba-tiba teringat bestnyer bila teringat berpeluh yg menitis setelah penat menjelajah hutan..



Tiba-tiba jadi bosan ngan GYM..
MInggu nih asyik nampak hantu jer..sempena Halloween katernyer..
Macam nak pengsan bila mamat front desk tegur aku masa nak masuk gym..

Hye akak!!..
Opocottt...!!! terkejut hakak... ingat ko xsident.. banyk nor jahitan kat muker ko tuh dik..!!

Btw, sebut pasal outdoor.. Extreme skytrex dah bukak...
Saper yang berminat sila bagi taw.. boleh plan dalam 10 - 15 org..
Yang aku pegi hari tuh RM 30 kot klw x silap..
Saper ada GYM glove boleh bawak..klw tak bleh sewa..



*abaikan gambar leng chai itu.. sila perhatikan ketinggian swing-swing tuh.. Btw, taw teknik..senang jer.. yg pntg tangan kena kuat.. confirm balik sakit tangan bahu bagai..tp aku puas hati.. kadang kadang aku miss tht pain..

Aiyokk..dah kol 1 pagi..baru aku ngantuk.. esok keje kat TPM..kena kuar awal..Huh..

Nite u ols.!!

Let's Go to Concert!!

Sunday, October 18, 2009


Korang x gi tgok konser ker?? ... ala konsert Beyonce tuh..

Ai gi konsert gakss.. tp konsert sirih pulang kegagang..gaya keinsafan gittu. (Takat
Beyonce tuh aku dengar lagu FOC jer dload MP3.. masa BJ ker masa dok gigih berlari kat GYM.. masa drive ker.. kih3.. dengar lelama kang aku gak jadi serbut jiwa raga bakul senduk.. Mihahah..)

Aku gi konser Opick !! Konsert masa kat UIA aku tak gi.. sbb aku student. Aku sibuk nak hantar thesis aku da.. Lagipon buat kat UIA.. err.. aku dah bayangkan ala2 konsert Kampusia..sound system pecah baraii..
Kumpulan Inteam aku besa2 jer.. lama dah tak ikuti.. industri nasyeed mesia mcm dah sunyi... tah la apa masalah korang.. Teringat satu mamat kumpulan nasyeed glamer taun 1998..satu ASASI ngan aku. Hari2 nmpak mamat nih..tp aku dgr mamat nih kena buang ASASI sbb pointer teruk.. Watattaw lahh.. BTW, aku lagi suka dgr lagu2 drp indon mcm Ungu, Crisye, Agung..!!
Tah ehh..naper aku bnyk ikuti indon punya version..

Lama dah aku x tgok konsert nih .. last tgok konsert gini masa kat Uni Malaya. Masa konsert Kampusia.. Wahahah..gelak2 lah anda sebelum anda digelakkan. Aku dapat tiket free la..sbb aku AJK Ekspo Konvokasyen UM. Active gak aku dolu2 ehh.. (tipuu..aku selalu nyorok x gi meeting sbb aku nak study la.. wakakakkaka...). Kalau korang tanya last konsert aku gi..aku gi konsert reunion AF4 masa zaman Mawi..
Wahahah..gelak2 lah anda sebelum anda digelakkan.

Tiket konsert nih aku beli yg murah jer..sbb kata kwan aku..mari beli tiket secara berjamaah.. Woha!!.. mok cik ada RM 100 hengget jer time tuh. ATM jauh beb!!! Nak beli tiket 5 keping.. MIhahaha.. Lagipon aku kena save budget sikett sbb sblum konsert tuh aku nak gi Vacation..Flight dah Book!!.. Weeee..!!.menghitung hari Okay..!! Err.. next week jer pon.. Hikss..

Konsert Opick nih bulan depan..lepas aku balik vacation.. nih 2nd time Opick buat konsert kat Mesia.. Dulu Opick nih penyanyi rock.. Korang tau lagu Dealova..Opick la pencipta lagu tuh..

p/s Bila la Opick nak buat konsert kat Istana Budaya..sana sound system wallah best!!.. (aku berlari pi beli dulu..)

Please Help Him!!

This is a message. Really important message.. between live and death.
Pls Help adik Qawiem.

Adik Qawiem's mom.
Aku tgoh both parents dak kecik nih tenang jer.. redha & terus berusaha.
Alhamdulillah.

Last Wednesday, this cute boy was invited to Ustaz Lah open house @ my office. Eventually, ustaz cakap few student drp keluarga miskin jer ill come in (Kesian..semua pelajar pandai-pandai malah pelajar terbaik tidak mampu meneruskan pengajian kerana beban kewangan) .Tiba-tiba ada dak kecik nih.. x sempat la aku nak buat poster.. Poster??.. Aku AJK Poster.. kih3..(aku tipu jer..)

Tapi apa yang menarik perhatian aku adalah adik Qawiem nih. Budak nih sungguh active seolah-olah lupa yang dia mengalami barah otah. Kesan parut pembedan dikepala masih kelihatan. Besar gak..ngeri tgok.. macam doc belah tengkorak kepala tuh kot.. sbb mcm design helmet kesan parut tuh..

Aku pon amik kesampatan untuk duduk semeja with this dak kecik parent. Sibuk sungguh aku..ala2 wakil rakyat tanya itu ini kan. Tapi pedulilah..I am too keen to know. Apasalahnya melayan tetamu.(erkk.. nih event Ust Lah... bukan kelab .. asal aku perasan tuan umah nih..??..taknih opis aku..keke...) Dah la datang kuliah ustaz lah masa penutup jer (org dah nyanyi lagu selawat nabi..ala2 ESQ gittu).. dengan sengeh2 aku cakap kat kawan aku..dtg utk perasmian penutup.. Peace!!..

Kalau ustaz perasan aku masuk time tuh..mesti dia kata Hang nih nak mampuih ka??

Adik Qawiem's family came along the wAY from Kedah.. which is near to Kuala Kedah. Disebabkan kanser otak, every month kena pergi buat medical check up kat GH Penang sbb kena rujuk kat pakar neuro. Humm..teringat aku zaman aku kecik dulu..bapak aku pon terpaksa bawak aku berulang ker GH Penang untuk check up kat pakar. Tp aku bukan sakit barah otak la.. sakit lain.. Alhamdulillah aku dah lama sembuh..malah bertambah sihat drp bapak aku.. huhu..

Ayah adik Qawiem kerja bisa-bisa jer..monthly ada la RM 800 gaji. Huh..RM 800.. aku mesti meraung kalau gaji aku banyak tuh..Kos ulang alik (jauhh wehh..), kos perubatan yang mahal..HUh.. Semoga keluarga in diberikan kekuatan oleh al - Qawwiy. Insaf aku kejap.. aku bersyukur sangat dengan apa yang aku ada. I remind my slef --> Share it with others as well .... kerana harta & wang ringgit yang ada bukan milik aku. Ia adalah milik Allah yang maha pemberi.

Apa yang buat aku rasa sentap sangat bila adik Qawiem merajuk & menagis depan 2 bijik mata aku sbb nak makan ayam.

Nak Ayammm..Huaa.Nak Ayammm!!!

Keadan sakit dia yg begitu menyebabkan dia x dibenarkan makan ayam.. Hanya nasi briani tanpa lauk.. tak caya tgok gambar..mak dia jer bleh makan ayam..

Huh..sungguh sentap.. Anak sedara aku.. AYAM KFC makan pon x abis.. Hari2 makan ayam.. Aku pon makan jer apa nak makan..syukur aku x der sakit apa2 & kena pantang apa2....cuma aku diet.. Bapak & mak aku dah bising.. Kekeke..

Nak tau lebih lanjut pasal adik Qawiem, sila ke blog ini:
http://tabung-kemanusiaan.blogspot.com/

Anda boleh bank in ke Akuan Bank yang tertulis di blog di atas..

"Sumbang lah walau pon sedikit kerana sedekah itu akan memperbanyakkan lagi berkat kepada wang anda".

"Bagi penulis, menolong orang sebegini merupakan satu kepuasan yang sukar digambarkan"

Life is not the matter of your work & carrier But how you act with people around you.

Note: Sumber ini 100% tulen kerana penulis menemubual family adik Qawiem..

Aku x mampu nak sumbang ribu riban tp dengan harapan moga ada hamba Allah yang terbaca blog nih teringin nak memberi sumbngan.Aku hanya sebarkan.. Sesungguhnya hanya dia Penguasa HAti..

Peace!!

BahGian SuLiT

Friday, October 9, 2009

WARNIgG!!!
This is True Story.. Not A Joke. Hey am not Kidding!.. Ini Cerita Semalam.. (sbb aku tulis nih dah kol 1.20am)

Hari nih aku pergi customer untuk deploy new design to one of their system.
Untuk projek nih, aku & my opismate (seorang leng chai) yang involve. This customer menggunakan bahasa pengantar iaitu bahasa melayu sepenuhnya sama ada drp segi perbualan, documentation & surat menyurat. Maka system yg di enhance tidak lain & tidak bukan pastinya juga menggunakan bahasa melayu.

Kejadian @ User's Place..

(Aku sedang mendengar permasalah yg dilemparkan oleh user kepada user.. Aku deal dengan Pegwai Teknologi Maklumat (PTM) customer itu..)

PTM : Boleh tak nak hide kan document nih. Hanya certain user jer yang boleh nampak.

Aku: Boleh. Create & run agent jer.. simple jer codes dia (simple ker..tipuuuu....). So, sapa jer yang boleh read this document?

PTM: Errmmm.. 'BAHAGIAN SULIT' . Sekejap yer saya confirm.

(MUka aku dah lainn...)
(Maka PTM pon bertanya kepada PTM yang lagi sorang..)
...
PTM: Ehh..PTM2..document BlaBla nih hanya BAHAGIAN SULIT jer kan boleh access..
PTM2: Haa..ahh.. BAHAGIAN SULIT
...
PTM: Haa..betulllah.. masalahnya sekarang nih BAHAGIAN SULIT tak dapat access..
(bercerita dengan penuh ironinya..)

Aku: Ohh Macam tuh.. (sambil sengeh2 sambil pandang muka leng chai.. dalam hati..ya amponnn..asal nama department nih ceginih.. x ker lucah tuh..)

LengChai..blur.. (conpius kot maksud BAHGIAN SULIT nih..)

Penat aku tahan gelak..melihat muka leng chai yang blur & PTM yg beria-ia cerita..Aku hanya mampu tersengeh.. x koser aku nak sebut.. Aku x pasti diaorang nih pick up tak naper aku tersengehh.. Ishh.. siyess.. 1st time aku dengar ada department nama BAHAGIAN SULIT.. x nak aku masuk itu bahagian..Nant bila org tanya ko dari bahagian mana?..Jawab..oH..aku drp BAHAGIAN SULIT..

MUAHAHAHA..koserr..

Kejadian @ My Home

Semasa lepak-lepak depan TV sambil tgok certa Nur Kasih.. Aku pon cerita kejadian hari nih kepada housemate aku yg juga kerja sebijik copy cat nagn aku tp dia support customer lain lahh..

Aku: Ko tau kejadian hari nih..Blalalallala.. BAHAGIAN SULIT..Blalalla..

Housemate: UAHAHAHAHAAAA...Mujur aku x der sama kat situ..kalau tak mampos aku gelak..

Aku: Aku kan kontrol nak gelak...tp customer relax jer sebut perkataan tuh..leng chai pulak blur..maka aku senyumm kambing la.. kang gelak kuat2 kang aper plak kata customer.. x senonoh la nama department tuh..

Aku rasa penggunaan perkataan nih x sesuai laa.. ker aku jer terdouble meaning.. ker aku jer rasa kelakar sbb aku jarang guna bahasa melayu yang standard..kih3

Amponkanlah aku..

http://www.caseresources.org/whatcanido/images/shy_000.jpg

WeddING - KuALA PILAH

Sunday, October 4, 2009


Today I went to my fren wedding @ Kuala Pilah. Raya Budget issues and distance, we choose to go to his wife side @ Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Started my journey @ 10am, pic up my fren Cik D @ Cheras and meet Nurman @ Senawang Tol. Nurman's fren pon ada (i tak ingat nama..) Konvoi 3 bijik kereta.

Then proceed our journey to pengantin's house. It is 1st time for me to Kuala Pilah. What I can say, rumah kampung kat situ cantik. Sungguh berseni esp pengantin's house. Siap ada DJ yer.. DJ cakap negori ok..

Actually, this is wedding bridging Penang & Negori Sembilan. Tah macam mana ttb ada lagu hindustan masa nak balik. HAhahaaha.. Sengaja atau x sengaja.. amik aura Penang ka??..A long my journey, I can see a lot of stall selling daging salai, telur itik, lomang negori, madu lebah and ect. I saw I stall selling ikan kering as well.. besar2 ikan kering dia gantung. Masa tgh drive pon bleh nampak. Pelik jugak mana dtg ikan kering di hutan rimba.

Yang paling x boleh lupa.. ayam kampung salai. Kaki kepala semua ada, bulu jer x der..gantung upside down gittu. Sorry..pic x sempat amik..



Then, on my way back singgah kejap kat Ulu Bendul. Kat situ rupanya Gunung Angsi. Bila agak2 aku boleh naik Gunung nih?


p/s Nurman .. your pic & kawan ko tuh will be in FB yer.

ToRa Datang LaG1.. =P

Friday, October 2, 2009

....IKLAN KEJAP...



Ini cerita lama..tp ini kejadian baru... It has been a year...
Wakakakak.. kejap jer rasa..

So, this year sender nih nak mintak maaf la kot.. sedar ehh ko ada buat jahat kat aku.. err.. actually aku x terkesan pon.. sikit pon tak.. cam poyo jer.. setakat SMS standard nih aku x layan lah. Aku x reply pon. Mmg sengaja aku tak reply.

So..aku abadikan Pic SMS di sini untuk tatapan di kemudian hari...(aku nak delete SMS nih...dah penuh inbox hp aku..). Harap-harap tahun depan aku tak dapat dah SMS drp sender nih.

PoinTs to Ponder:

WhEn its End..itS END...

BUT..

If you KnOW How To StaRT you SHOULD know HOW To END..

Penang Vacation Getaway (3) - The Ship

Sis in law bunjer makan kat the ship. for dinner. Katanya sedap.. T bone-steak dia sedap.. aku order aper ker mender tah aku ord... ker aku silap order.. apersal aku rasa masin yamatss steak dia. Terbayang steak kat Tony Roma's. Btw, pls stop eating steak. Enuff.. let's Body Jam& Combat.

My bro cakap : Berat..Boleh jual..
Bapak aku cakapl: x dak orang nak beli..

WARNING: Lawak nih korang x paham x per.. aku jer yang paham ..okay!!



Tapikan ..aku rasa kepam la rest nih. Cam sesak napas jer dalam nih. Macam tuh ker makan dalam kapal lama yg lagi season drp titanic. HUHUHU.. Selama nampak rest nih kat Sogo,KL. X der lah teringin nak melangkah masuk.. aku better cari beehon sup sebelah mydin tuh.

Sometime street foot taste better then rest food. Bab makan nih aku x kisah sangat.. (makan jer ker.. ??.. haha..almost everything..ader aku kesah??..) janji aku leh telan & x der mender yg meloyakan. Hazard sangat aku x leh la..

Food sini biasa-biasa jer.. bukan steak aku jer lori garam terbabas..my younger sista pon.. bila mak aku makan..dia kata masinnya. Aku rasalahkan.. sbb kapal nak berlayar..food kena marinate jadi daging masin gittu.. baru tahan lama kot. Yer cam tuh??

Btw, ramai gak family melayu dtg situ..aku pon x paham naper.. sedap sangat kahh?? ker no choice.. x kan x der kedai steak lain yg sedap di Penang.

Mari kebas sayur ituu..

Daging masin.. siyess aku x abish..


Waiter & waitress ada baju dia sendiri..ala2 anak kapal gitu..


Ikan sweet sour kot.. yg nih mak bpak aku makan.

Bapak aku mana bleh x makan nasik..
Nasik adalah makanan harian saya katanya.. aku?? kalau boleh nak elak makan nasik..tp kengkadang kantoi jugakk.. Nasik impit..bukan ker nasik??..

Penang Vacation Getaway (4) - PelitaJuru


Usaha cari makan kat Pelita House, Juru. Macam la kat KL x der kan. Naper tah x makan kat Penang jer. Kiter ikot driver jer.. kari kepala ikan yg dipesan lambat sampai. Order canceled. Semua orang makan dgn berselera sekali sbb kelaparan & dpt makan nasi with local menu. Dah muak makan western..

I miss sotong kangkung @ Padang Kota.. rojak penang.. jeruk penang..

Aku dah penat makan western..

Penang Vacation Getaway (2) - Hard Rock Hotel

As promise.. some pic on Hard Rock Hotel, Penang.
1 st in Malaysia.. since all hotel room are fully booked, we went there to buy souvenir & sigh seeing jer. To go to the shop kena melalui cafe dia. But No Kids allowed.




Good for kidz..and org tua..kekek

kat tepi tuh ada raung utk bersantai bawah bumbung





Nih lampu-lamu keci yg berjurai @ hotel enterence..

Aku rasa x der la best sangat hotel nih sbb not to the nature.. kalau @ Georgetown ok la kot.


Note:
click on this image..can see the hotell lobby frm here kot..