Sila PerCAYA...

Monday, September 14, 2009

Frankly.... kat Kl nih aku jarang-jarang masak. Nak masak beria sapa jer nak makan?? Last aku buat semikut Raya 3 yrs back kot..masa dok umah sewa.

Lately..aku dah nak muntah dgn masakkan kat bazzar Ramadhan. Situ jer la aku singgah sbb balik keja kol 5.30pm. Paling lambat kol 6pm. Masa tuh dah hazabbb dah la jammm...


Semangat baca blog Mak Kucing (CATZ) aku pon berazam nak masak untuk bukak posa.. masak sikit jer x der la lama mana kan. Ada la satu hari aku balik kol5 sharp.. ada one day aku balik drp Putrajaya kol 4pm.. Kan gomen abis keje kol 4.30pm.. maka aku zasttt balik umah..


cari kelapa parut.. cari tepung pulut..cari gula kabung.. Otw balik siap kol mak confirm resepi..wakakak.. Serious aku nak sangat makan buah melaka tp 3 kali aku beli mesti x sedap.. baik umah..


Hasilnya..


Baru aku x terasa nak cari buah melaka dah...

Lebih air pandan simpan dalam peti.. Hari nih aku buat natang nih pulak..Aku cerita to my father dia gelak... apalah.. aku kureng sikit kuih manis nih. Kat kpg mak aku jer rajin buat..aku makan sekatoi jer selalu.. Hairan B. Ajaib kot..

Drp bapak sampai anak.... 4 ketoi jerr..tuh pon x abishh.. Abaikan yang macam permukaan bulan tuh yerr..salah kuali..

Lama dah aku x masak kuih cara & cara berlauk.. Ahh..x der acuan.. abaikan jerla.. Lepas raya nih aku x tahu bila pulak aku nak memasak..wahahah..

Aperpon skill yg mak aku kerah masa dolu2 still ada la.. cuma terpendam di ruang yang paling dalam.. MUAHAHAH..

6 comments:

Kasut Pink said...

ye kak, ct mempercayinye.. ahaks

parkchoo said...

tgk buah melaka tu tingat akak kita cuba buat dulu. Mak ckp guna tepung pulut, dia bantai tepung beras. Hasilnya, klu baling dinding mau berlobang sampi ke rumah org sebelah!

pepong, kita mmg suka kuih buah melaka ni (dh org melaka nk wat cemana)..

NenekPenne said...

ada satu kedai tu kat area umah kakak akak, memang best dia jual buah melaka, cuma hari tu rezeki akak tak ada untuk bawak pi umah needa......

Benedict Bernard said...

needa nampak mcm sedap je.. nanti aku dtg umah kau, kau masak tau. .

CATZ said...

wahh..congratsss..
tu dia...sekali masakk..ha..meletopss..
catz bulan puasa ni pun tiba2 je nak makan kuih manisss..padahal hari biasa tak teringin sgt pun...
ha..lepas ni kalau urat rajin masak ko bercantum, hari2 masak kot..ihiks..

selamat hari raya,
maaf zahir dan batin.
berhati-hati di jalan raya.

Nurman said...

Saya percaya...kalau buat makan satu je baik takyah...nak kena tunggu seseorang makan yang lebih tu