KrNoloGi kejadian KAri & PAP = KARIPAP

Thursday, September 10, 2009

Semalam penat hadap traffic jam. Kuar kol 8 pagi sampi Putrajaya kol 11 pagi. Hazab ok.. kalau tak dah sampi Ipoh dah.

Dengar kat Hot fm cakap ada paip bocor kat Puchong Intan. Mana la ai tau Puchong intan tuh kot mana. Nak patah balik mmg x der U-turn. Call helpline..mmg x leh buat aper katernyer.. sabar & redah jer la..

Rupanya paip pecah 1km lepas tol Puchong Selatan. Tuuhh dkt ngan Petronass.. lepas tuh line clearrr.. aper lagi pecutttt 130kmph. Patut sampi kol sblum 9.15am.. Matilaaa wehh.

Sampai sini..mujur ada satu jer parking. Lasttt... ramai betul pengantin cina. 9/9/2009 ada manyak OnGG.. Since gomen balik kol 4.30pm.. keje siap kol 4.00pm..maka aku boleh balik awalll..yeayy..x der la bukak posa dlm keter kan..Maka aku mulakan modus operandi aku utk hari nih.. Kripap doremon..ehh.. naper doremon dpt nama?? Aku benarnya dah nak muntah makan mkn bazar ramadan. Sampi satu stage aku betol2 muntah lepas bukak posa.. Hazabbb..
Teringin nak makan karipap yg dulu2 selalu aku buat kat kpg.. kat KL nih 1st time aku buat. HAHAH.. Percaya?? Tak??

Aku buat inti kentang jer.. kedai runcit mamak tuh ..ubi keledek dia dah kecut.. x selera tgok. Tak der daun kari..maka guna jer daun SUP & BAWANG. Hari tuh beli utk sup still ada lebih dlm peti ais. Letak daging sikit.. letak serbuk kari adabi.. aku nak cari cap mata..tp x der. Alagapass pon x dak.. asal usul Alagapass drp kampung aku tuh.. dulu kedai dia tepi jalan nak pi bagan ja.. pak aku selalu berhenti keta pi beli situ..


Part nih paling penat sbb nak kena roll kASI penyekk... Roller tuh aku baru beli..kekkekek...


Nih la hasilnya..Nasib baik aku ingat lagi canner nak buat karipap.. Ada lebih sikit lagi..aku simpan dlm peti..sok nak goreng buat sahur.. semalam angin rajin masak..hari nih angin sentapss.. SUKAHATILAHH..!!!

Selamat Mencari Lailatul Qadar kawan2.. =)

15 comments:

Benedict Bernard said...

mcm sedap karipap tew

mun-e said...

comeinya karipap tuuu ^^

Sawa said...

Tetap gak muskil ni Needa. Mengapa Kripap doremon.. mengapaaaa??

Nurman said...

Hari tu masa potluck awat tak buat, goreng kat umah iddin siap2

SiMpleSmArtErMe said...

Ben - Okla.. drp beli kat bazar ramadan. Silap2 boleh terbeli inti basi..

SiMpleSmArtErMe said...

Mun-e - cukupla besaq tuh.. comey2 ja masuk mulut.. Ngappp..

SiMpleSmArtErMe said...

Kak Sawa - sbb ttb jer mode nak buat karipap dtg.. ttb jer balik keje leh siapkan karipap.. ttb jer semua bahan ada kat dapur.. macam kuar drp poket doremon.. semua bahan ada...

Kebiasaan yg luar biasa taw.. 1st time buat kat KL sejak tahun 1999.

SiMpleSmArtErMe said...

Nurman - kena amik halfday la klw gigih nak buat kanss..

Iddin kata jangan beli kuih muih..dia dah sedaikan...

Aku yg menurut perintah..aku cakap baik cikgu..HEHEHE..ehh salah..Dr.Iddin

Karipap aku sure x laku bila tgok fruit salad Iddin ..... buah buahan (stoberi..blue beri.. mak beri..PEARii) RM 80 yerr..

HARAP MAKLONG!!

NenekPenne said...

apsal hari tu tak buat karipap? kalau buat, akak boleh tolong tau..

needa kan budak baik...naper nak sentap2 ni?

SiMpleSmArtErMe said...

Nek - x sempatla.. pagi tuh Si Intan tuh hajak gi soping pulak dohh.. kol 2.30pm baru nak masak bagaii..

Itu la mslhnya hati nih.. standard piawaian hati & perasaan kengkadang boleh sentapss punya..

Pejam mata jer la...buat2 x nampak.. jap gi nak beli jantung buat ulam.. complete set!!

Riezal aka Rezdrake said...

amboi.. baguih sungguh awek parit buntaq ni buat karipap bangga orang sungai kecik.. apa kata esok buat lebih karipap tu.. singgah bagi sikit kat abg hat kayuh beskal tu.. dapat pahala tau bagi org makan karipap waktu berbuka..

shah said...

Cantiknya karipap itu....huh, tak sangka yer...pandai buat karipap...

SiMpleSmArtErMe said...

Riezal- kat sungai kecik tak pernah nampak pon abg dok kayuh beskat..semua abg2 dok naik moto.

Kalau ada yang naik beskat pon hindu juai botoi.. Betui tak??

MUahahhaha..

Hari tuh mcm nampak abg baskat nih kat Vistana Pinggiran..

SiMpleSmArtErMe said...

Shaz- HAHAHAH...
Kenapa?? Tak percaya??

CATZ said...

tgk intinya sedap..rupa karipapnya comel..
aduhhh..tetiba aku teringin karipap pulakkk..sabo je...(dah le tak puasa ni..tetiba rasa nak pi KFC pulak gara2 tgk karipap ko..eh..apa kaitan ek??)..hihihi