StrEEt Food ~ mee goreng mAMAK~

Friday, August 7, 2009

eii.. Mama u glamour in my blog!

Street food.. stall food.. i love it.. no matter where if the taste is good..am OK wit it. This entry is all about Mee goreng Mamak style. In KL I have tried few famous mamak's restaurant but still not satisfying mt taste bud. Bab makan makan nih aku x der la banyak songeh may be am not a good food tester. :P



Taking an opportunity to buy my fav mee goreng mamak @ my hometown. You can find this mamak hawker near to old kilang beras @ Parit Buntar old town. I bet nih la mee goreng mamak yang aku makan sejak kecik.. Haha. The mee goreng mamak mesti ada kentang and cucuq udang. Mesti ada kacang tanah yg dikisar halus tabur atas itu mee. Yang kat KL always budgeted mee goreng mamak. Riezal hang ada pernah beli kat sini ka??

Since the kentang and cucuk udang as main ingrediends, mamak mee mesti jual pasembur. Pasembur nih yang penting kuah dia. Kat KL pon aku x jumpa pasambur yang sedap lagi. Semua x besh. Apa yang menarik abt this mee gorang mamak adalah dia masak guna dapur arang beb!!.. Aku tak sure la kenapa dia nak guna arang jugak wp ada dapur gas. Mungkun itu rahsia keedapan mee gorang mamak nih kot. Mana nak cari kat KL nih dapur lagu tuh.. Price mmg cheap.. murah. Boleh buat kenduri mee gorang mamak.

Btw, do u know orgin of the words mamak? It is come from the words mama means uncle. Tah mcm mana malay folks pegi tukar panggil mamak. Kekal la sampai sekarang.

2 comments:

NenekPenne said...

the aroma using dapur arang is different from using dapur gas.. lagi sedap guna dapur arang...

Riezal said...

uish.. awat aku tak tau langsung kedai tu.. tapi aku prasan memang ada dekat kilang beras tu.. kat tepi sungai tu. Rajin hang noo.. siap amik gambaq tokey tu.. kalau dia tau dia masuk dlm internet.. kembang idung..

Tapi kenapa amik gambaq tokey dia jaa.. ada skandal apa2 kaa..? aku nak tengok gambaq mee tuu.. or memang hang lapaq dah tak sempat nak tangkap gambaq mee.. mangkuk mee dah licin.. haha..

Nanti balik aku nak try.. hang ingat lagi dak.. dulu2 slalu ada pasar pagi kat pekan lama tu.. :). pasar malam kat situ petang2 pun best jugak.. rindu nak makan dangaiii feberet aku tuuu.. jgn hang complain tak sedap.. cabut tayar myvi hang sat gi