OS Revolution & my experience

Saturday, August 22, 2009

I got this from forwared e-mail. Wht came into my interest is the Microsoft Operating System (OS) improvement. Aku nak cerita base on pengalaman aku guna OS nih. Apa yang korang nampak masa korang on PC tuh namanya Operating System or short name OS. OS nih korang boleh install selain drp Microsoft such as Linux, Mac OS and ect.

At 1st aku bukan geti mender-mender pasal komputer nih. Yang aku tau pok cik aku sebelah ayah is a programmer graduated from ITM terpaksa berhijrah kat US nak cari makan. Kat mesia x der keje. Aku rasa dia pernah keja one company kat KL tapi tak ingat company apa. Masa tuh aku kecik lagi..mana nak amik taw. Sekarang nih one whole family dia mementap dia Saudi. Dia tak suka life kat US katanya terlalu kurang sopan. Hehehe. Ingat lagi masa dia nak berhijrah dia x cukup duit & terpaksa hutang my father. Sebagai cagaran, dia tingglkan PC dia kat umah aku. Maka bermula la penjahanam aku kepada PC ittew siap ngan printer sekali lazer jet pulak tuh.. Wahaha..

Windows 1.0
Ini bukan zaman aku. Agak masa nih PC pon still mahal tahap gaban.
Windows 2.0

Yang nih upgrade sikit sbb ada software Paint. Tapi very dull. Semua guna VGA screen. Aku tak sure zaman nih ada mouse ker tak. Sekarang nih kalau x der mouse atau seangkatan sure aku terkial-kial. Aku paling tak suka guna laptop touch pad sure aku rasa lemas sbb kena drag mouse tuh dgn penuh kesabaran.

Windows 3.11

Zaman nih orang dok sibuk guna Lotus Application. Ala Lotus 1-2-3 and seangkatan tuh. Abg aku siap pegi class lagi masa cuti sem. Balik class aku tgok dia dok bawak disket saiz gajah wana itam tuh. Masa tuh aku tengok macam canggih jer.. Huhuh..Aku mcam pernah tgok screen Windows 3.11 nih tapi aku tak sure PC yang pok cik aku tinggalkan time tuh guna OS apa. Sbb aku mmg selalu main minesweeper, main buat card guna software (kawan -kawan aku invite besday party siap buat kad dgn komputer.. aku dapat invitation card & tgok macam canggih giler walaupon printing dia dot-dot jer.. dot matrix punya printer yang bunyi screttt..screwttt... masa tu mana ada bubble jet..HAHA). Selain tuh aku dok sibuk main game race moto & Pac Man. HAHAH..best3.. time raya bila cousin2 lelaki balik depa concqour aku jadi tukang tgok & tukang sorak jer.. Perkara biasa kalau berjaga sampai pagi main game.

Windows 95

Nih zaman abang aku. Aku mmg jeles tgok PC dia sbb dia dapat scholar MARA utk beli komputer. Brand Acer. Masa tu harga PC mahal tahap iguana..puluh ribu riban ok. Dia siap beli joystick untuk main game. Ada External TV adaptor brand Sony. Aku kebas masa dok umah sewa. Ada kat aku lagi la nih. Abang aku kalau main game mesti pasang speaker kuat-kuat. Altec Lansing..tau jer la. Jeling-jeling aku nak main jugak.. HAHA.. Dia x der umah aku curi-curi on PC...kih3.. Tapi selalunya gagal sbb aku stuck kat OS level. HAHAHA.. Time nih dah ada chatting.. Wahh..teringin jugak..usaha nih pergi CC. Wahaha..

Zaman nih aku Std 6 kot..aku masuk kelas komputer belajar LOGO punya programming. Motif belajar aku x sure. Aku belajar jer la tanpa tujuan. Cikgu kata nak buat bulatn taip perkataan nih lepas tuh tekan butang nih. Aku pon buatla..

Ingat lagi command LOGO yang lawak: TURN TURLE.. terus aku terbayang turtle terbalik..

Lepas form 3 aku pon nak jugak belajar komputer. Aku belajar Word & Excel kat tempat yang abang aku belajar dulu. Usaha nih belajar mofi aku tak taw. Tapi last-last berguna jugak aku masa kat MRSM. Tulis thesis guna komputer yer. Aku punya tajuk thesis, potensi limau nipis mengubat tonsilitis. Aku buat kat USM ok..sbb mmber aku anak lect kat USM. Dapat la set bacteria culture basilus and coccus untuk kajian. Limau nipis mak aku kebas jadikan bahan untuk di suling guna alat penyuling. Persaan nak jadi doctor la tuh.. wahahha..

Kat MRSM, subjek komputer nih mmg wajib. Siap ada assignment lagi. Kena tulis program QBASIC language. Run guna DOS ok..!! Ingat lagi kengkawan aku buat kuiz..kena ada la logic untuk check jawapan betul ke tak. Masa nih aku belajar la For loop..While loop.. Aku bencik betoll..sbb aku x geti. Aku maleh. Aku buat cerita budak-budak online. So aku kena buat next button jer..pas tuh add bunyi2. Satu kelas bunyi - bunyi. Bukan bunyi best tapi bunyi system. tettt...tuutt.. Riuh satu kelas sampai cikgu komputer aku limit 3 bunyi jer boleh ada dlm program tuh. Wahaha.. Btw, cikgu komputer aku garang!!!

Windows 98

Windows 98 nih zaman aku belajar kat U. Nih la OS aku. Masa tuh aku guna Pentium 3. Still pakai disket lagi. Tapi disket kecik. Tak cukup sekotak mesti beli 2 kotak brand Verbatim. Zaman virus melata.. esp kalau guna PC kat main library. Kira-kira facuty aku jer la yang selamat & paling canggih. Nama pon IT. Canggih sikit sku ada CD Writer. Aku guna PC pasang-pasang kat LOw Yat jer. Pagi beli ngan abang aku. Haga RM 2,500. Sejak-sejak tuh aku rajin merempit ke Low Yat sampai one day aku kena saman sbb parking tak masuk kotak. Banyak sangat moto. Aku susun jer la sebaris tapi x masuk kotak sbb dah penuh.

Aku pon x terfikir nnt aku kena belajar IT sbb aku konon-konon nak masuk faculty perubatan or dental. Tapi akibat pointer toya aku masa Asasi Sains aku terhumban ke Sc Computer selepas semua choice perubatan & dental aku terlepas. Bermula la era tukar otak Biology to IT. Sakit kepala beb!!. Yang aku taw, amali programming mest aku tiru punya.. aku punya script mesti infinate loop punya sampi terpakasa tekan CTRL + ALT + DEL. PC Hang!!.. HAHAHA.. Yang penting aku score A untuk C programming. Yang lain programming punya subject..macam-macam hurup ada. :P

Windows 2000

Aku x ingat aku ada upgrade ker tak.


Windows Millennium Edition

Time nih orang dok takot Y2K.. Aku peduli apa sbb aku tak paham. Sekarang baru aku paham. HAHA.. Yang aku tau aku install free software dpt from PC.com mag. So, OS aku nampak macam Windows ME. Housemate aku semua tertipu. Ahaks.. Oh ye.. masa tuh aku jer sorang budak IT. Yang lain ada 3 orang Engine.. 4 org budak fac Sains.. 3 org cikgu.

Windows XP

Aku sempat upgrade pc zaman belajar to XP. Masa final year thesis, aku buat system guna Math Lab 6. Aku guna voice recognition. Aku buat Tajwid tutoring system. Compare tajwid recitation guna voice punya graph. Tak silap aku ada program kat TV dah apply cam nih. Aku tak ingat TV mana sbb aku terperasan ada graph voice kat TV. Xp nih aku guna sampai la masuk Executive Training Program kat company yg aku keja sekarang. Sekali lagi aku terjebak ngan programming. Alasan sbb aku minat web. Aku suka web design. Sbb tuh aku belajar photoshop sendiri-sendiri lepas abis belajar kat uni.

Windows Vista

Sekarang sudah upgrade.. aku menci time shut down. Solwww sangat.. Aper pon aku suka widget kat belah kanan tuh. Next few years time aku x leh imagine camna improvement OS ni nanti.. wait & see.

6 comments:

parkchoo said...

needa tunggu je new OS kuar - Windows 7!

SiMpleSmArtErMe said...

bukan dah kuar ker pakcu??..

parkchoo said...

skang ni still beta version

makcik rokiah said...

owh dulu mmg gila gaban mahal harga komputer... ms time sy itm dulu dekat rm5k abes tuk sebijik ..

gd info lar kak... mana lar kamek kesah ngan bende2 cenggini.. tau2 ON jek..kekeke

CATZ said...

errrr....baca entry ni mak pening kejap..mengimbas zaman2 aku memula guna komputer..jakunnya aku time tuh dan rasa bangga gila bila kwn aku tau aku reti guna komputer..
hhahaa..
tapi today.....err..hari ni..aku rasa bongok satsss...nak buat graf pakai vista ni tak reti..dah biasa pakai XP...terkial2..pastu dpt buat 2 graf ni rasa kembang idong kejap..
hahhahaha.....ngok ngek nya aku..kuikuikui

NenekPenne said...

ooooh ilmiah sungguh entry ni...tapi satu pun tak masuk kat otak nenek ni...maklumlah dah tuo..