I am alive..to talk abt my neighbour..

Friday, August 7, 2009


Yeaaa..finally am alive from home. Dapat gak aku configure ini modem. Senang jer..semalam tuh naper tah cam BODO jer x geti nak configure wahal senang jer. Step penting aku lupa la.. Igatkan sebab IE.. check proxy and IP mcm ok jer. Rupanya kena configure ini modem. Itulah aku programmer bukan network/hardware punya olang. Sajer ker nak gak suruh call abg janggut tuh. Hikss. Takper la x payah call dah OK. Huhh.. Kalau ini puncanya aku pegi GYM lagi besh. Workout hilangkan stress..

Minggu nih aku yamat la busy..yer busy. Tp keje aku ngadap PC..sempat2 la jugak ngadap blog. Ahakss..Aku baru balik keje taw.. dah kol 9. Semalam balik awal sbb amik modem kat abg jangut. Patut sangat semalam neighbour aku tegur. Awal balik?? (Aikk.. ko perati ker??. Owhh yer lift rosak. Mesti selalu lalu depan umah tgok gelap jer ehh??). Aku tanya Parking keter kat mana? Dia jawab tempat biasa. (Aikk..aku tau ker ko selalu parking mana??..)

My neighbout name Fahmy aged around 35+ kot. Aku x penah nampak plak wifey dia. Hum.. Sama tingkat. Selalu tahan lift utk aku yg terketek2 berlari kejar lift. Hak3. Selalu aku kata Thanks jer untill one day aku tanya nama. Yerla selalu sangat terserempak masa nak gi keje. Esp hari Selasa & Khamis sbb aku kuar awal to customer's place. Pas tuh banykla lagi pot pet pot pet bila terserempak.. keje mana..kpg mana. Ader ker igt aku org Selangor. Tak tgok plate kater ker?? Motif nak blek plate keter kan.

Talking abt my nearest neighbout. Yer yg pintunya mgadap pintu aku. Itu umah di sewa oleh one family. Family nih drp anak sampai bapak semua tutup pintu cam puaka. Main hempas jer.. Aku ngan hmate aku yg dok syok tgok TV pon boleh terkujat taw. Bergegar blok 2 nih. Kalau anak dia padan la kan.. Nih bapak dia pon sama. Kalau bapak dia balik malam tak der kunci umah mesti dia ketuk pintu macam nak roboh. Pernah sekali aku bukak pintu tgk. Mna taw kot ada ribut tawfan.

Talking abt my neighbour kat atas. Dulu aku selalu la dengar org seret kerusi & berlari-lari. Mofif aku jalan x pun x bunyi mcm tuh. Main kejar-kejar dalam umah ker. If not mistaken mak dia tuh suka berlari. Pernah sekali dgr org berlari ke lift aku plak tgh tunggu lift. Buka jer lift .. jeng..pasangan muda with sorang anak naik keter kelisa. Haiyoo..mofif ko berlari mek??. Dah la tgok aku semacam .. x nak ngorat lagi hang pon. Cehh.

Pernah one day..dia buang air basuh kain kat atas awning umah aku..mau la tempias. Pepagi tgh syok tido dengar air mencurah.. macam dilanda Tsunami. Alloo..umah ai tempiass ok..baju ai dijemuran basah kena air kumbahan u.

Neighbour nih jugak pernah one day rajin nak masak utk hubby kot. Pepagi bagaikan perang dunia ke 4 sehinggakan aku yg tgh syok tidor on bangun. Aloo..nak tumbuk bawang ker sambal ker sila ler lapik. Kelagkang kelangkun la lantai kalau tak lapik.. aiyoo.. Mak awak x ajar ker?? Kalau mak aku sah2 dah kena jerit : "Amik kain buruk tuh lapik lesung tuh..tumbuk atas lantai. Rosak kabinet mak nnt."

Lagi satu habbit naighbour aku nih suka buang sampah dalam lubang air. Dulu masa cuci mula masuk umah dia belasahnyer buang batu simen kayu segala dalam lubang tuh..Mau la tersumbatt.. Oii.. x der otak ker.??. Sila lah buang dalam pelastik. Kali nih agak2 singki dia tersumbat kot sampai air busuk menitis dekat mesin basuh aku. Bau macam air taik.. Arghh.. aku benci benda busuk cam nih. Yer..air kuning2 yer. Yekk..tuii. Aku buat report kat management.. dah bukak buang. Memang busuk giler..

Neighbor ngadap dapur aku x pernah tegur semua perempuan.. agak-agak sebaya atau muda sikit.. tapi mcm sombong jer. Takkan aku nak terhegeh-hegeh senyum. Neighbour atas ,ngadap dapur aku ada family arab. Dulu selalu nampak anak lelaki dia dok intai aku yg dok masak . Comeyy.. budak lelaki arab mmg comey. Aku mmg suka la lambai2 kat dia. Tapi aku seram kalau ayah dia ada sbb aku rasa macam diintai. Huhh..perasaaan jer kot.

Baru2 nih aku terjumpa one Negro family. Sama level ngan aku gak. Since dia bagi salam..aku reply la. Negro nih alim sikit.alhamdulillah. Hikk..aku mana taw cakap arab. Paham sepatah dua jer.. Mak aku taw la.. Dari dulu nak belajar tp x der belajar bersungguh-sungguh pon. Aku ada perasan family melayu ttb ada 2 anak negro ikot depa. Humm.. mcm pelik. Ahaks..org pandang aku kuar with my sis in law's family pon agak2 cam tuh kot. Muka melayu ttb ada muka cina pakai ala2 apek & nyonya. Yg nih mmg aku perasan. HAHAHA.

Nih la citer2 pasal neighbour..1st time dok apartment. Siyess..cam tekujat. Hostel dulu pon x derla bunyi cam nih..sbb ada peraturan kot or sebab material. Dulu aku teringin apartment De Rozelle. Area Damansara. Cantik.. aku dah pi Show Unit dia. Mmg hujung dunia la tapi. Public transport kurang. Kedai jauhh giler. Beza harga dlam 5 ribu drp harga umah sekarang. Aku pilih Shah Alam sbb location near to Komuter. Near to SACC mall & Up Town Shah Alam. Kalau kasi sewa satu umah max harga dalam RM 1000 per unit clear without any furniture. Aku sewakan bilik jer.. 2 bilik aku guna. Satu bilik aku..satu lagi home office. Hikss..

Aku jumpa satu iklan @ caribilik.com .. ada PLU kat apt nih cari housemate .. Siapakah?? Humm.. Chinese guy sikit jer kat sini.. adakahhh..??

DeRozelle1.jpg
apartment De Rozelle - Pemandangan indah sbb dekat hutan simpan

DeRozelle2.jpg

apartment De Rozelle - Cantik ruang tamu dia..nnt aku tiru..Hikss..

DeRozelle3.jpg

apartment De Rozelle - Design dia lebih kurang cam umah aku sekarang..Dah pemaju pon sama.

Aku ada plan nak santek santekan umah nih.. itu pasal nak heret Nek Penne pi IKEA. Tengah sale.. tuh.. Ahh..penin2.

5 comments:

shah said...

Tu la, dok rumah bertingkat memang macam tuh, that's why kalau boleh la, I prefer dok rumah bawah2 ni...aka rumah teres...yang penting boleh bercucuk tanam...kan...

Nurman said...

PLU tu cari housemate kah cari kekasih? hehe nasib baik beli umah kat atas tanah..memang leceh kan, apartment sekarang ni pun dok ground floor jer

SiMpleSmArtErMe said...

#Shaz#

Single lady like me better apartment kot. Kena case mamat giler tuh.. mau dia tunggu depan pagar umah ker panjat pagar ker..Haa..mana ai nak lari.

Part bercucuk tanam nih la yang tak besh kalau dok apartment. Asyik mati jer pokok.. mencikk..tapi x serik..beli pokok baru.. :)

p/s Best tgok gambar laman umah Shaz..cantikk..

#Nurman#
Hikss..PLU tuh cari dua kot. Nak ke? MUAHAHAH..

Apartment nih leceh nak angkut barang.. kalau lift rosak selamat la aku tkt 5. Yang lain tun mcm aku citer tuh la..sampai la nih neighbour aku dok tutup pintu mcm tuh..rasa nak dushh..dushh..dushh jer..

Good choice ko beli umah teres. Family wise better la. Senang Arissa nak main-main. Bila umah ko siap??. Sempat raya haji tak??

CATZ said...

u ckp pasal tiru nak deco cam rumah cth tu kan..saya dulu pun gitu..
if pi rumah cth sure akan ckp..aku nak deco sebijik cam ni....
hahhahaa....sudahnyaaaa idok menjadi kenyataan punggg..
hhehehehe.....
tapi saya sukaaaa apartment...everything is within ur reach...malas nya aku ni..hahaha

SiMpleSmArtErMe said...

CATZ - kalau x sama tp cantik x per..

Tp kan takot jer umah nih nnt penuh dgn pokok jer.. tgh syok belik pokok nih..