BoRinG WeekEnd

Saturday, August 29, 2009


Kalau orang dok sibuk hapdate pasal menu bukak posa.. raya planing.. aku dok busy apa yer? Aku dok busy kejar deadline and kejar siapkan keje kat opis sana sini. Aku ada banyak opis.. Keje aku dah multi tasking. Otak aku pon dah macam switch. Boleh On & Off. Weekend nih aku yamat penats.. 3 days cuti.. aku jadi malas nak buat keje.. memerap kat umah jer la.

Since Friday nite until today aku hadap movie kat you tube jer. Mula-mula tgok Laskar Pelangi. Aku kasi 5 bintang. Best giler tgok budak-budak tuh. Actually, aku dah dload e-book tp mampuih x paham. Drp sakit kepala baik aku tgok jer.. biarla mmbr aku kat FB cakap aku malas nak membaca. Mmg pon..mata aku penat hadap programming. Habis cerita nih aku google for Ketika Cinta Bertasbih tapi x der lagi. Yang nih aku dah dload e-book, bahasa dia macam mudah sikit nak paham. Tgokla kalau rajin. Aku ada bnyk lagi buku nak baca. Ada yg nak pesan VCD kat mmbr yg nak gi Indon nih.



Then aku pon cari cerita Syhadat Cinta. Aku dok dgr lagu Rossa Syhadat Cinta jer. Movie dia tak tgok lagi. Part one macam serabut..babak race car. Lepas tuh baru besh.. Layan sampia abis. Pas tuh baru terhegeh-hegeh nak basuh baju kemas umah bagai. Petang sikit aku kuar gi bazzar ramadan kat stadium. Member zaman sekolah rendah aku nak join bukak posa sesama. She is an Indian lady practicing Christian and working with the Church. She just came back from her dancing class. Church dancing katanya..tah aku pon tak paham. She dance hip hop. I tot like hip hop tht I learned from Body Jam. HAHAH. Lain katanya.. they use gospel song. Huuh.. I don't understand & cannot imagine.

She actively with her Church fren for outdoor. May be I wanna join her and her Church fren one day. Does it sound awkward?

Every single little thing she always mention abt God. Her believe to her god same like my believe to Allah s.w.t & my Prophet Muhammad s.a.w. The difference is we worship to the different God. She actively with her Church activity, I also active with my Islah Amal club. No difference rite.?

But we share our childhood together. Sebab aku sekolah sini aku kecik-kecik banyk mmber Indian & Chinese. We are close OK untill From1 before I move to another school. Itu pon sbb kena paksa ngan bapak aku. Lepas tukar sekolah, aku start pakai tudung sbb sekolah tuh semua melayu. Semua org pakai tudung. Dah la kena dok hostel. Punya bebal aku nak pakai tudung..aku pakai ala2 siti jer. Kasi nampak jambul..Wakaka.. Itu dulu...!!

She actually my good fren since Kindergarten. St. Saint Marry. It is behind the Catholic Church. Pas tuh classmate masa sekolah rendah drp std 1 until std 6. 7 tahun tuh beb..lama taw. Next week I plan for another bukak posa with her @my apartment. I gonna cook beehon sup..nih sbb terliur tgok blog Catz la nih. Our classmate who currently working @ Klang also wanna join us. Sure there will be another open secret. Aku pon x ingat yg aku pernah tlg dia tulis surat chenta to one Chinese boy. Sungguh bongokkss aku time tuh.. Wahahah..

Ok..tht all my updates. Got to log off. . aku nak sambung tgok citer

PeRemPuaN BeRKaLuNg sORBaN..

OS Revolution & my experience

Saturday, August 22, 2009

I got this from forwared e-mail. Wht came into my interest is the Microsoft Operating System (OS) improvement. Aku nak cerita base on pengalaman aku guna OS nih. Apa yang korang nampak masa korang on PC tuh namanya Operating System or short name OS. OS nih korang boleh install selain drp Microsoft such as Linux, Mac OS and ect.

At 1st aku bukan geti mender-mender pasal komputer nih. Yang aku tau pok cik aku sebelah ayah is a programmer graduated from ITM terpaksa berhijrah kat US nak cari makan. Kat mesia x der keje. Aku rasa dia pernah keja one company kat KL tapi tak ingat company apa. Masa tuh aku kecik lagi..mana nak amik taw. Sekarang nih one whole family dia mementap dia Saudi. Dia tak suka life kat US katanya terlalu kurang sopan. Hehehe. Ingat lagi masa dia nak berhijrah dia x cukup duit & terpaksa hutang my father. Sebagai cagaran, dia tingglkan PC dia kat umah aku. Maka bermula la penjahanam aku kepada PC ittew siap ngan printer sekali lazer jet pulak tuh.. Wahaha..

Windows 1.0
Ini bukan zaman aku. Agak masa nih PC pon still mahal tahap gaban.
Windows 2.0

Yang nih upgrade sikit sbb ada software Paint. Tapi very dull. Semua guna VGA screen. Aku tak sure zaman nih ada mouse ker tak. Sekarang nih kalau x der mouse atau seangkatan sure aku terkial-kial. Aku paling tak suka guna laptop touch pad sure aku rasa lemas sbb kena drag mouse tuh dgn penuh kesabaran.

Windows 3.11

Zaman nih orang dok sibuk guna Lotus Application. Ala Lotus 1-2-3 and seangkatan tuh. Abg aku siap pegi class lagi masa cuti sem. Balik class aku tgok dia dok bawak disket saiz gajah wana itam tuh. Masa tuh aku tengok macam canggih jer.. Huhuh..Aku mcam pernah tgok screen Windows 3.11 nih tapi aku tak sure PC yang pok cik aku tinggalkan time tuh guna OS apa. Sbb aku mmg selalu main minesweeper, main buat card guna software (kawan -kawan aku invite besday party siap buat kad dgn komputer.. aku dapat invitation card & tgok macam canggih giler walaupon printing dia dot-dot jer.. dot matrix punya printer yang bunyi screttt..screwttt... masa tu mana ada bubble jet..HAHA). Selain tuh aku dok sibuk main game race moto & Pac Man. HAHAH..best3.. time raya bila cousin2 lelaki balik depa concqour aku jadi tukang tgok & tukang sorak jer.. Perkara biasa kalau berjaga sampai pagi main game.

Windows 95

Nih zaman abang aku. Aku mmg jeles tgok PC dia sbb dia dapat scholar MARA utk beli komputer. Brand Acer. Masa tu harga PC mahal tahap iguana..puluh ribu riban ok. Dia siap beli joystick untuk main game. Ada External TV adaptor brand Sony. Aku kebas masa dok umah sewa. Ada kat aku lagi la nih. Abang aku kalau main game mesti pasang speaker kuat-kuat. Altec Lansing..tau jer la. Jeling-jeling aku nak main jugak.. HAHA.. Dia x der umah aku curi-curi on PC...kih3.. Tapi selalunya gagal sbb aku stuck kat OS level. HAHAHA.. Time nih dah ada chatting.. Wahh..teringin jugak..usaha nih pergi CC. Wahaha..

Zaman nih aku Std 6 kot..aku masuk kelas komputer belajar LOGO punya programming. Motif belajar aku x sure. Aku belajar jer la tanpa tujuan. Cikgu kata nak buat bulatn taip perkataan nih lepas tuh tekan butang nih. Aku pon buatla..

Ingat lagi command LOGO yang lawak: TURN TURLE.. terus aku terbayang turtle terbalik..

Lepas form 3 aku pon nak jugak belajar komputer. Aku belajar Word & Excel kat tempat yang abang aku belajar dulu. Usaha nih belajar mofi aku tak taw. Tapi last-last berguna jugak aku masa kat MRSM. Tulis thesis guna komputer yer. Aku punya tajuk thesis, potensi limau nipis mengubat tonsilitis. Aku buat kat USM ok..sbb mmber aku anak lect kat USM. Dapat la set bacteria culture basilus and coccus untuk kajian. Limau nipis mak aku kebas jadikan bahan untuk di suling guna alat penyuling. Persaan nak jadi doctor la tuh.. wahahha..

Kat MRSM, subjek komputer nih mmg wajib. Siap ada assignment lagi. Kena tulis program QBASIC language. Run guna DOS ok..!! Ingat lagi kengkawan aku buat kuiz..kena ada la logic untuk check jawapan betul ke tak. Masa nih aku belajar la For loop..While loop.. Aku bencik betoll..sbb aku x geti. Aku maleh. Aku buat cerita budak-budak online. So aku kena buat next button jer..pas tuh add bunyi2. Satu kelas bunyi - bunyi. Bukan bunyi best tapi bunyi system. tettt...tuutt.. Riuh satu kelas sampai cikgu komputer aku limit 3 bunyi jer boleh ada dlm program tuh. Wahaha.. Btw, cikgu komputer aku garang!!!

Windows 98

Windows 98 nih zaman aku belajar kat U. Nih la OS aku. Masa tuh aku guna Pentium 3. Still pakai disket lagi. Tapi disket kecik. Tak cukup sekotak mesti beli 2 kotak brand Verbatim. Zaman virus melata.. esp kalau guna PC kat main library. Kira-kira facuty aku jer la yang selamat & paling canggih. Nama pon IT. Canggih sikit sku ada CD Writer. Aku guna PC pasang-pasang kat LOw Yat jer. Pagi beli ngan abang aku. Haga RM 2,500. Sejak-sejak tuh aku rajin merempit ke Low Yat sampai one day aku kena saman sbb parking tak masuk kotak. Banyak sangat moto. Aku susun jer la sebaris tapi x masuk kotak sbb dah penuh.

Aku pon x terfikir nnt aku kena belajar IT sbb aku konon-konon nak masuk faculty perubatan or dental. Tapi akibat pointer toya aku masa Asasi Sains aku terhumban ke Sc Computer selepas semua choice perubatan & dental aku terlepas. Bermula la era tukar otak Biology to IT. Sakit kepala beb!!. Yang aku taw, amali programming mest aku tiru punya.. aku punya script mesti infinate loop punya sampi terpakasa tekan CTRL + ALT + DEL. PC Hang!!.. HAHAHA.. Yang penting aku score A untuk C programming. Yang lain programming punya subject..macam-macam hurup ada. :P

Windows 2000

Aku x ingat aku ada upgrade ker tak.


Windows Millennium Edition

Time nih orang dok takot Y2K.. Aku peduli apa sbb aku tak paham. Sekarang baru aku paham. HAHA.. Yang aku tau aku install free software dpt from PC.com mag. So, OS aku nampak macam Windows ME. Housemate aku semua tertipu. Ahaks.. Oh ye.. masa tuh aku jer sorang budak IT. Yang lain ada 3 orang Engine.. 4 org budak fac Sains.. 3 org cikgu.

Windows XP

Aku sempat upgrade pc zaman belajar to XP. Masa final year thesis, aku buat system guna Math Lab 6. Aku guna voice recognition. Aku buat Tajwid tutoring system. Compare tajwid recitation guna voice punya graph. Tak silap aku ada program kat TV dah apply cam nih. Aku tak ingat TV mana sbb aku terperasan ada graph voice kat TV. Xp nih aku guna sampai la masuk Executive Training Program kat company yg aku keja sekarang. Sekali lagi aku terjebak ngan programming. Alasan sbb aku minat web. Aku suka web design. Sbb tuh aku belajar photoshop sendiri-sendiri lepas abis belajar kat uni.

Windows Vista

Sekarang sudah upgrade.. aku menci time shut down. Solwww sangat.. Aper pon aku suka widget kat belah kanan tuh. Next few years time aku x leh imagine camna improvement OS ni nanti.. wait & see.

Dalam Kenangan

Wednesday, August 19, 2009


Mak: Hang kat mana nih??Hang sibuk ka??
Aku: Haa..kat office. Awat?
Mak: Hang jangan terkejut mak nak bagi taw nih? Paksu meninggal pagi tadi.
Aku: Hah.. Innalillah..

Berita tergempar yang aku dpt drp mak aku membuatkan aku rasa lemah kaki tangan. Menggletar rasa tangan. Aku terus call my sis in Law. SMS my bro yang currently berada di Turki. Finally, I drove alone. Balik Shah Alam amik barang and zastt back to hometown. Sepanjang perjalanan tuhan saja yang tahu.

Jenazah from Penor arrrived around 12.45pm. Jenazah diiringi dengan 2 buah bas penuh dengan sahabat handai yang merupakan pegawai2 daripada Penjara Penor. 1 bas pegawai & sahabat handai dari Penjara Taiping. Malam tuh memang ramai & penuh dengan kenderaan penjara malaysia. Ada yang datang sendiri daripada Penjara Batu Gajah, Penjara Pulau Pinang, Alor Setar, Simpang Ranggam,Johor dll. Ada yang tunggu tepi jalan..ada yang tunggu kat umah mak ngah aku. Terlalu ramai orang parking di sepanjang jalan drp rumah mak ngah aku sampai ke Masjid. Terkejut jugak tengok ramai orang.. Aku sempat berbual dengan beberapa rakan-rakan arwah. Arwah memang seorang yang peramah, mudah tolong orang dan disenangi oleh orang melayu atau pon Cina. Setiap penjara yang arwah bertugas, akan ada perubahan. Arwah memang suka menembak..Ayam hutan.. Burung Kuak.. Senapang arwah tok wan, mmg arwah paksu yang simpan. Arwah masak mmg sedap. Ini diakui oleh jiran2 arwah yang sempat aku borak-borak. Memang mewarisi skill arwah tok wan.


Raya Tahun lepas - Bersama arwah & anak-anak arwah bermalam one nite @ Laketown. Tak sangka ini merupakan kenangan terakhir kami. Arwah beria-ia ajak bermalam kat sini.

Mak aku mmg rapat dengan one and only adik lelaki & yang paling bongsu. Arwah tempat mak aku mengadu. Dulu aku & family selalu pergi penang masa arwah bertugas di Penjara Pulau Pinang, Jln Goal. Dah jadi tempat mainian aku. Masa aku warded @ GH Penang, mana lagi nak pegi. Kuartes penjara belakang sepital jer. Aku sendiri request nak masuksepital Penang. Anak-anak arwah tak jauh beza ngan umur aku. Kita org memang gang lah. Arwah pon rapat sangat ngan abang aku. Masa abang aku belajar kat USM, arwah la yang paling dekat sampailah abang aku nak kawen..arwah memang paling sibuk mengurus. Arwah ada cuba untuk menghubungi abang aku few week a go tp tak dapat. Mungkin masa tuh abang aku ada site visit kat hutan @ Uzbek. Aku sendiri pon lost with him cont abt a month (July). Mesti abang aku terkilan. Aku buzz dia kat Gtalk..x der reply lagi.. HUhh..

Yang paling aku terkilan, hajat arwah nak balik bekerja kat kpg tak kesampaian. Malah x sempat dismpaikan kepada arwah. Arwah sepatutnya bertugas sebagai Pengarah di Penjara Jawi pada 1th Sept 2009. Namun, Arwah balik kampung & pergi untuk selamanya. Kalau tak mesti semua kaum kerabat suka. Mak aku lagi la suka. Aku rasa terkilan sebab tak berkesempatan nak melawat arwah masa di Penor. Masa nak pergi Johor dulu tak jadi. Tak dak pulak aku tergerak hati nak call tanya khabar. Rasa x puas jumpa arwah masa raya tahun lepas.

Hidup & mati semuanya telah tertulis. Namun kenangan & rasa kehilangan memakan masa untuk hilang. Aku sendiri pon terbayang-bayang & teringat-ingat.

Al-Fatihah




Berita Kematian..

Sunday, August 16, 2009

Allah hu Akhbar.. Allah yang maha besar..

Tangan aku masih mengggil mendengar berita Pak Su aku baru sebentar tadi. Sungguh tak sangka Syawal yang lepas merupakan Syawal yang terakhir bagi kami. I need to go back to my hometown soon since jenazah will arive frm Kuantan to my hometown this evening. But now waiting for my sister in law to call me back. Aku ajak my sis in law balik since my brother and sis in law are very close to my Pak Su. If not I will be driving alone. Aku nak menatap wajah pak su yg merupakan adik kesayangan mak aku buat kali terakhir.

Till Then.

Semoga roh Paksu Aku ditempakan dikalangan orang yang beriman.
Amin.

Ahlan washalan ya Ramadan

Saturday, August 15, 2009


Wishing to all muslim fren.

Happy Ramadhan..& Happy Fasting..!!

For None Muslim fren..

Enjoy Bazar Ramadhan.. :)



Ayat -Ayat Cinta..

http://ilhamzamry.files.wordpress.com/2008/10/2492016178_10589a1fd6.jpg

Sebut sahaja ayat-ayat cinta pasti sahaja aku malas mengambil peduli. Tapi ayat-ayat cinta dalam filem ini membawa message yang berlainan. Filem yang meletakkan nilai ketuhanan yg menjadi konsep pada kebahagiaan rumah tangga. Walaupun mungkin aku agak ketinggalan menonton filim ini tp Filem ini harus dipuji. Kalau orang barat mengagungkan Romeo & Juliet tp kita tak sedar bahawa Nabi Muhammad s.a.w & Saidatna Aishah r.a adalah role mode Romeo & Juliet kita.

http://cdworker.files.wordpress.com/2009/03/ayat-ayat-cinta.jpg

Mugkin kita terlalu banyak meletakkan barat sebagai role mode sehingga melupakan bahawa ajaran Islam itu syumul. Cuma pemahaman, penyampaian dan pengolahan perlu lebih disesuaikan mengikut keadaan serta senang difahami.

Am looking forward to read :

1) Laskar Pelangi
2) Ketika Cinta Bertasbih

Addicted to BOOKS!!

Friday, August 14, 2009


Aku dah jumpa buku cerita islamic book in english.. Not bad..mmg menarik dan tertarik. Kalau ada mickey mouse version islamic lagi bagus. Mesti anak sedara aku minat nak baca. Ado ker??
Kecik-kecik dulu aku ada buku coloring book besarr giler. saiz GIANT. cerita pasal Jack & Jill and Ugly Duckling. Hahah.. Aku cukup suka..

Samacam addicted to books..dgn cover yang wara warni.. cantikk..

Books For Natasha

One day aku addicted to Dr. Rusly punya buku pulak..Well, motivational books keluaran nak Malaysia pon not bad sekarang. Buku2 Donald Trump aku tolak tepi jap. Wahaha.. Bukan apa kadang kadang aku rasa over taw..mmg kita bersaing dlm pekerjaan tp x derla sampai nak mencaras orang mcm Omarosa. It happens in one international company. Wish Good Luck to my fren..!! Cian dia kena back stab with her team leader sampia kwan aku nih warded sbb stress.


Lepas habis baca & beli buku Dr Rusly, aku sangkut pulak kat buku Irfan Khairi..Pas tuh beli pulak buku sifu Lan. Sekarang aku sangkut kat buku AA GYM. Sempat beli satu online. Yang lain member aku pinjamkan sbb mak dia pon kumpul. HAHAHA.. Hamik ko..4 bijik semuanya..





Mag Shape pon aku beli tiap2 bulan..adoi...dah nak penuh almari nagn buku..How? Belum masuk e-book yang aku download.. Wahaha.. Am addicted to BOOKS!!

SaNguinE MelAncHoLy LOVE Daisy

Tuesday, August 11, 2009

Cantik kan Daisy nih.. waaaaa...cantiknyerrr..
I like its color.. sama mcm handbag Guess tuh la Nek..



I like Nature.. I like adventure.. I like outdoor.. I like Forest.. I like flower.. I like red & keturunannyer termasuk PINK.. HAHAH..

Spesis apakan aku ini??

I am sanguine melancholy..

StrEEt Food ~ mee goreng mAMAK~

Friday, August 7, 2009

eii.. Mama u glamour in my blog!

Street food.. stall food.. i love it.. no matter where if the taste is good..am OK wit it. This entry is all about Mee goreng Mamak style. In KL I have tried few famous mamak's restaurant but still not satisfying mt taste bud. Bab makan makan nih aku x der la banyak songeh may be am not a good food tester. :P



Taking an opportunity to buy my fav mee goreng mamak @ my hometown. You can find this mamak hawker near to old kilang beras @ Parit Buntar old town. I bet nih la mee goreng mamak yang aku makan sejak kecik.. Haha. The mee goreng mamak mesti ada kentang and cucuq udang. Mesti ada kacang tanah yg dikisar halus tabur atas itu mee. Yang kat KL always budgeted mee goreng mamak. Riezal hang ada pernah beli kat sini ka??

Since the kentang and cucuk udang as main ingrediends, mamak mee mesti jual pasembur. Pasembur nih yang penting kuah dia. Kat KL pon aku x jumpa pasambur yang sedap lagi. Semua x besh. Apa yang menarik abt this mee gorang mamak adalah dia masak guna dapur arang beb!!.. Aku tak sure la kenapa dia nak guna arang jugak wp ada dapur gas. Mungkun itu rahsia keedapan mee gorang mamak nih kot. Mana nak cari kat KL nih dapur lagu tuh.. Price mmg cheap.. murah. Boleh buat kenduri mee gorang mamak.

Btw, do u know orgin of the words mamak? It is come from the words mama means uncle. Tah mcm mana malay folks pegi tukar panggil mamak. Kekal la sampai sekarang.

I am alive..to talk abt my neighbour..


Yeaaa..finally am alive from home. Dapat gak aku configure ini modem. Senang jer..semalam tuh naper tah cam BODO jer x geti nak configure wahal senang jer. Step penting aku lupa la.. Igatkan sebab IE.. check proxy and IP mcm ok jer. Rupanya kena configure ini modem. Itulah aku programmer bukan network/hardware punya olang. Sajer ker nak gak suruh call abg janggut tuh. Hikss. Takper la x payah call dah OK. Huhh.. Kalau ini puncanya aku pegi GYM lagi besh. Workout hilangkan stress..

Minggu nih aku yamat la busy..yer busy. Tp keje aku ngadap PC..sempat2 la jugak ngadap blog. Ahakss..Aku baru balik keje taw.. dah kol 9. Semalam balik awal sbb amik modem kat abg jangut. Patut sangat semalam neighbour aku tegur. Awal balik?? (Aikk.. ko perati ker??. Owhh yer lift rosak. Mesti selalu lalu depan umah tgok gelap jer ehh??). Aku tanya Parking keter kat mana? Dia jawab tempat biasa. (Aikk..aku tau ker ko selalu parking mana??..)

My neighbout name Fahmy aged around 35+ kot. Aku x penah nampak plak wifey dia. Hum.. Sama tingkat. Selalu tahan lift utk aku yg terketek2 berlari kejar lift. Hak3. Selalu aku kata Thanks jer untill one day aku tanya nama. Yerla selalu sangat terserempak masa nak gi keje. Esp hari Selasa & Khamis sbb aku kuar awal to customer's place. Pas tuh banykla lagi pot pet pot pet bila terserempak.. keje mana..kpg mana. Ader ker igt aku org Selangor. Tak tgok plate kater ker?? Motif nak blek plate keter kan.

Talking abt my nearest neighbout. Yer yg pintunya mgadap pintu aku. Itu umah di sewa oleh one family. Family nih drp anak sampai bapak semua tutup pintu cam puaka. Main hempas jer.. Aku ngan hmate aku yg dok syok tgok TV pon boleh terkujat taw. Bergegar blok 2 nih. Kalau anak dia padan la kan.. Nih bapak dia pon sama. Kalau bapak dia balik malam tak der kunci umah mesti dia ketuk pintu macam nak roboh. Pernah sekali aku bukak pintu tgk. Mna taw kot ada ribut tawfan.

Talking abt my neighbour kat atas. Dulu aku selalu la dengar org seret kerusi & berlari-lari. Mofif aku jalan x pun x bunyi mcm tuh. Main kejar-kejar dalam umah ker. If not mistaken mak dia tuh suka berlari. Pernah sekali dgr org berlari ke lift aku plak tgh tunggu lift. Buka jer lift .. jeng..pasangan muda with sorang anak naik keter kelisa. Haiyoo..mofif ko berlari mek??. Dah la tgok aku semacam .. x nak ngorat lagi hang pon. Cehh.

Pernah one day..dia buang air basuh kain kat atas awning umah aku..mau la tempias. Pepagi tgh syok tido dengar air mencurah.. macam dilanda Tsunami. Alloo..umah ai tempiass ok..baju ai dijemuran basah kena air kumbahan u.

Neighbour nih jugak pernah one day rajin nak masak utk hubby kot. Pepagi bagaikan perang dunia ke 4 sehinggakan aku yg tgh syok tidor on bangun. Aloo..nak tumbuk bawang ker sambal ker sila ler lapik. Kelagkang kelangkun la lantai kalau tak lapik.. aiyoo.. Mak awak x ajar ker?? Kalau mak aku sah2 dah kena jerit : "Amik kain buruk tuh lapik lesung tuh..tumbuk atas lantai. Rosak kabinet mak nnt."

Lagi satu habbit naighbour aku nih suka buang sampah dalam lubang air. Dulu masa cuci mula masuk umah dia belasahnyer buang batu simen kayu segala dalam lubang tuh..Mau la tersumbatt.. Oii.. x der otak ker.??. Sila lah buang dalam pelastik. Kali nih agak2 singki dia tersumbat kot sampai air busuk menitis dekat mesin basuh aku. Bau macam air taik.. Arghh.. aku benci benda busuk cam nih. Yer..air kuning2 yer. Yekk..tuii. Aku buat report kat management.. dah bukak buang. Memang busuk giler..

Neighbor ngadap dapur aku x pernah tegur semua perempuan.. agak-agak sebaya atau muda sikit.. tapi mcm sombong jer. Takkan aku nak terhegeh-hegeh senyum. Neighbour atas ,ngadap dapur aku ada family arab. Dulu selalu nampak anak lelaki dia dok intai aku yg dok masak . Comeyy.. budak lelaki arab mmg comey. Aku mmg suka la lambai2 kat dia. Tapi aku seram kalau ayah dia ada sbb aku rasa macam diintai. Huhh..perasaaan jer kot.

Baru2 nih aku terjumpa one Negro family. Sama level ngan aku gak. Since dia bagi salam..aku reply la. Negro nih alim sikit.alhamdulillah. Hikk..aku mana taw cakap arab. Paham sepatah dua jer.. Mak aku taw la.. Dari dulu nak belajar tp x der belajar bersungguh-sungguh pon. Aku ada perasan family melayu ttb ada 2 anak negro ikot depa. Humm.. mcm pelik. Ahaks..org pandang aku kuar with my sis in law's family pon agak2 cam tuh kot. Muka melayu ttb ada muka cina pakai ala2 apek & nyonya. Yg nih mmg aku perasan. HAHAHA.

Nih la citer2 pasal neighbour..1st time dok apartment. Siyess..cam tekujat. Hostel dulu pon x derla bunyi cam nih..sbb ada peraturan kot or sebab material. Dulu aku teringin apartment De Rozelle. Area Damansara. Cantik.. aku dah pi Show Unit dia. Mmg hujung dunia la tapi. Public transport kurang. Kedai jauhh giler. Beza harga dlam 5 ribu drp harga umah sekarang. Aku pilih Shah Alam sbb location near to Komuter. Near to SACC mall & Up Town Shah Alam. Kalau kasi sewa satu umah max harga dalam RM 1000 per unit clear without any furniture. Aku sewakan bilik jer.. 2 bilik aku guna. Satu bilik aku..satu lagi home office. Hikss..

Aku jumpa satu iklan @ caribilik.com .. ada PLU kat apt nih cari housemate .. Siapakah?? Humm.. Chinese guy sikit jer kat sini.. adakahhh..??

DeRozelle1.jpg
apartment De Rozelle - Pemandangan indah sbb dekat hutan simpan

DeRozelle2.jpg

apartment De Rozelle - Cantik ruang tamu dia..nnt aku tiru..Hikss..

DeRozelle3.jpg

apartment De Rozelle - Design dia lebih kurang cam umah aku sekarang..Dah pemaju pon sama.

Aku ada plan nak santek santekan umah nih.. itu pasal nak heret Nek Penne pi IKEA. Tengah sale.. tuh.. Ahh..penin2.

Historical Friday - Majlis Sudara Baru

Thursday, August 6, 2009

I got call from cik D..tp tak sempat angkat. Tiba2 office phone pulak bunyi.
Cik D: Ehh.. cepat naik tingkat 11.
Aku: Haa..naper?? Aper hal??
Cik D: Ada majlis tergempar.
Aku: Haa..aper??
Cik D: Majils pengislaman Bla..Bla.. Cepat la..
Aku: Haa..OK.

Zastt..aku terus ke tingkat 11. Camera x dilupakan.. Sebaik saja sampi meeting room...dah ramai orang and few minutes majlis pun bermula. Nih 1st time aku tgok majlis cam nih. Err..time my sister in law convert aku tak sure..rasanaya dia convert kat KL jer. Tapi timing sama macam my sister in law. Convert before Ramadhan. Hikss..kena la puasa yer!

Majlis yang simple tapi amat luar biasa. Takbir!!..

G merupakan pekerja am di syarikat yang aku bekerja sekarang. Pada hari ini G di islamkan oleh our CFO dan majlis bacaan doa oleh En F. Setelah selesai bacaan selawat dan salam beramai. Alhamdulillah.. bertambah seorang saudara baru. Kelihatan ramai yang menitiskan air mata kesyukuran. Aku sendiri terasa kesayuan itu...

Teringat aku maksud sepatah ayat daripada surah As-Syams:
Allah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketakwaan. Beruntunglah bagi siapa yang mensucikannya dan rugilah bagi yang mengotorinya.
Subanallah..!!
p/s Berutung dapat CFO yang baik macam nih. Wifey dia pon baik. Alhamdulillah. This is the reason why I like this company. Hikss..

Cerita Pasal MODEM

Wednesday, August 5, 2009

Level 10,
Dari tingkap kaca nampak opis ex-nenek,
Subang Yang Berjaya.
01010 Negeri Yang Adil
MESIA BOLEH


Blogspot.com.my
IP: 127.0.0.1
Juniper Network
Dinding Panas/Fire Wall.
Kayu Ria/JOYSTICK --> Khas utk Kak SAWA.
5 th AUG 2009


Kehadapan Kawan2 Bloggers sekelian,
Dulu ada la beberapa org kol aku tanya naper x leh connect internet.. aku jadi troubleshooter la. Sekarang kena kat aku balik.. Tah naper ttb MODEM FREE nih dah jadi arwah wahal x sampai setahun aku guna. CISSSS..!!... Dengan banganya hari nih kiter kol syarikat berkenaan.. tanya canner nak tukar modem lain. Since, urusan seri paduka baginda kena dilakukan office hour maka aku kol from office..

Pagi tadi ada call..tp dia amik report jer tak kasi problem ref number. So aku call plak petang2.. kali nih guna no 1 800 **** plak.

Me: Saya punya modem rosak.Macam mana nak tukar ehh??
Operator: Owhh..cik kol dari mana?
Me: Office. Malam u all tak angkat call kan.
Operator: Cik kena connect ngan internet dan on PC cik..
Me: Ahh??.. Buat aper modem dah rosak.
Operator: Ohh..Kami kena troubleshoot dulu.
Me: Haaa??.. Memang dah rosak nak troubleshoot mcm mana? LED utk power pon x menyala, Network port mesti la x boleh.
Operator: Ada tukar plug lain?
Me: Dah. Saya dah tukar plug lain. Cambut semua wayar pasang balik berkali2 pon x jalan. Confirm Modem rosak.
Operator: Saya sambungkan kepada juruteknik kami yer.
Me: Ok.. (Yapaadaa..)

Oerator 2 : Apa masalah cik..
Me: Bla..Bla..Bla..
Operatoe 2 : Kalau mcm tuh mmg confirm la modem rosak.
Me: Yer. Kalau saya gi center tukar boleh ?
Operator 2 : Saya takut nanti cik kena ikot process dgn report kpd kami. Lagi pon takot stok x der..
Me: Aduhai..Berapa hari nih.
Operator 2 : Dalam masa 2 hari.
Me: Aiyoo..lamanya. Humm..

Waaaahhaha..stresss betol. Orang dah cakap modem rosak lagi mau troubleshoot. Bole remote PC ai ker?? Network pon tadak. Mujur aku ni x buta IT. Kalau tak mau la aku balik rumah call dari rumah. Eii..yapada. Nak buat 1st level troubleshoot pon dengar la dulu report. Cehh. Ini namanya troubleshoot membuta tuli.
Lamanya nak dapat MODEM baru..lifetime warranty katernyer.. ikot hati mau pegi beli sendiri jer.. guna DLINK ker.. class sikit..
I need to look into my bro business..website tuh di block @my office. Ahhh..mesti customer bising..
Time2 cam nih baru la nak Google itu ini.. nak e-mail lecturer lah.. Time kerje @office.. aku busy yamatzz sekarang.. kat umah jer sempat2 aku blogging & main Mafia Wars. HAk3. Curi2 tgok blog bila ngantuk or bosan ngadap keje jer..
Aku hampir mati kutu x der internet..adakah ini satu syndrome??
Ikotkan nak jer aku tukar P1 Wimax..lagi murah maa.. 65 monthly.. Promo!! Ishkk.. tapi aku x sure coverage dia cammana.. nnt aku jumpa itu promoter a.k.a akak kat opis nih jer.. Tapi P1 Wimax sure x dpt bila balik kpg kan.. kpg aku kan ala2 cerok tok kun.. Hikss.. Kater kazen aku baik guna CELCOM ada EDGE technologi..mana2 ada coverge celcom still dpt internet..tp aku nak pi cari device Huawei yg aku malas tuh.. Maxis palk aku malas sbb ada data limit.. sampai limit mau kura2 la network tuh..
Aku kan pengguna Internet yang TEGAR..!!..
Ahaks.. Haaa.. hamaik..entry membebel..Wakakaka.. Aku blogging di office dimalam hari. OK lah..aku nak sambung keje sikit.. Kol 9.00 PM aku nak balikk.. Minggu nin penat kejeee .. sbb aku banykkk keje. X sabar nak tunggu weekend. Weekend nih x dapat modem baru jugak.. aku nak kaco Nenek Penne.. ajak gi jalan2. IKEA still sale lagi ker nek??.. JOMM...
Ohhww.. lupa Ahad nih ada business meeting ngan business women itu.. cik Nenaz.. Nek JOm jumpa Cik Nenaz..
Amacam..best tak entry membebel aku.. Esok aku gi customer.. aku baru perasan kat customer place dah boleh blogging.. wakakkakaka.. Err.. migration.. migration.. keje kat sana pon berlonggok jugak..


Oklah...
c u tomoro if I c u in the blog..
Yang Benar,
SimpleSmarterMe.
(Blogging with cute Froggy USB Fan.. Malam a'con opis tutup da..)
8.50PM

Send A HREF in Mail Body

Tuesday, August 4, 2009

Dim s As New NotesSession
Dim db As NotesDatabase
Dim doc As NotesDocument
Dim body As NotesMIMEEntity
Dim header As NotesMIMEHeader
Dim stream As NotesStream

Set db = s.CurrentDatabase
Set stream = s.CreateStreams.ConvertMIME = False ' Do not convert MIME to rich text
Set doc = db.CreateDocument

Call doc.ReplaceItemValue("Form", "Memo")
Set body = doc.CreateMIMEEntity
Set header = body.CreateHeader("Subject")

Call header.SetHeaderVal("MIME message")
Set header = body.CreateHeader("To")
Call header.SetHeaderVal("the user")
Call stream.WriteText({Click here for CNN})

Call body.SetContentFromText _
(stream, "text/html", ENC_QUOTED_PRINTABLE)
Call doc.Send(False)s.ConvertMIME = True ' Restore conversion

Subhanallah...ini kisah benar.!!

Sunday, August 2, 2009


Entah kenapa hari nih terasa gatal tangan nak google nama itu. Subhanallah... itu sahaja kata-kata yang mampu ku ucap tika terbaca entry few bloggers. Terasa sesuatu yang membahagiakan sehingga mengalir air mata membasahi pipi. Sungguh besar keagungan Mu Ya Rabbi.

Seorang insan yang begitu tabah mengharungi pahit getir kehidupan. Seorang insan yang dulunya sering mengingatkan aku agar menjadi seorang muslimah solehah. Serang yang tak pernah jemu memberi nasihat dan tunjuk ajar mengenai hal-hal agama. Seorang yang sering mengingatkan aku tentang solat di sepertiga malam Seorang yang sering memberikan aku CD lagu-lagu nasyeed. Seorang yang pernah menghadiahkan aku sejadah & Al-quran sempena hari kelahiran ku. Seorang insan yang telah ku anggap sebagai abang. Yes. He know that. Aku bukanlah mudah mengambil adik / kakak/abg angkat tp ada kelainian pada diri insan ini. Segalanya bermula ketika Pesta Konvokesyen di universiti dulu. Terdetik dalam hati untuk mengenali insan ini. Ahakss itu kisah lama..perlukah dirungkai semula.. Biarlah Rahsia.

Apa yang aku ingin tekankan disini bukan mudah jika kita berada ditempatnya. Pahit getir yang perlu ditempuhi untuk membiasakan diri dengan kehidupan yang baru. Kemalangan yang meragut nyawa insan tersayang dan menyebabkan dirinya buta ketika umur 20an. Bayangkanlah.. diketika itu segengam diploma akan berada didalam genggaman. Namun Allah yang menentukan takdir kehidupan.. Yang penting usaha yang berterusan. Alhamdulillah. Kini insan ini telah berjaya. Semoga akan terus berjaya dan menjadi terkenal suatu hari nanti. Insya Allah.

Aku hanya mampu melihat kejayaan itu dari jauh. Semoga suatu hari nanti, abg Zad akan berada sebaris dengan ustaz2 yang tersohor. Amin. I have told him dolu-dolu, entahla dia igt ke tah. Btw, my pray will allways be with you!.. Abg Zad..!!

My fellow bloggers friends, do read other ppl writeup abt him and lets pray for him as well. Click Here and here to read about him. Glamour abang angkat aku nih kat internet yer..!! Ada kemusykilan agama sila rujuk ustaz nih.

p/s Sekarang baru nak terketek-ketek bacer Kitab Hadits Bulughul Maram. Itu pun sbb Ust Abdullah ajar guna buku tuh. Patut la macam pernah tengok jer.. Wahahha. Dulu masa jadi reader Abg Zad, kiter tolong scan & edit jer. Kalau tanya 10 patah dia jawab 1000 patah. Tuh yang x larat tuh.. terus ngelat jom pi lunch!! Jahatnyer aku.. Heheh.. Yang lain aku tlg nyebok jer.. Hikss.