Kenapa dgn Pokok Bonsai ini..??

Thursday, July 30, 2009

Ala..what a surprise..ttb pagi nih pokok bonsai aku dah jadi macam nie.. ala..jangan la mati..HUHU.. pokok buluh kat sebelah tuh mmg tunggu ajal jer.. aku dah redha dah dia pergi.


Dulu pokok bonsai aku banyak daun.. sekarang.. dah nak jadi rangka jer.. Mcm mana nak jaga bonsai nih?? Tangan aku berapi kot.. layu abes.. Mencikk ahh... Mari pergi cari pokok pudina pulak.. boleh letak dlm teh..


15 comments:

Benedict Bernard said...

aku tak minat plak pokok pokok nie. Dulu suka gak wat gardening tapi aku suka siram pokok je.. not more than that..

Takde masa for gardening. Confirm pokok tu mati .. aku takde time nak jaga pokok.. sedey kan idup..

Kasut Pink said...

pokok akak kena H1N1 x?

Nurman said...

Ko ada cakap ngan pokok tak?

NenekPenne said...

kalau tangan panas, memang confirm pokok mati...

aah tetiba teringat kat pokok kari and pokok daun kesum yang akak tanam kat umah lama......*rasa mcm nak pi cabut jer....*

Willie said...

Alahai..kesian ku tengok bonsai ya

SiMpleSmArtErMe said...

#Ben#
Aku suka tgk pokok jer..Hahah.ala..umah aku nih mana leh tanam pokok banyak2 pon. Aku lg suka pokok drp binatang sbb aku tak suka cuci najis binatang tuh.. aku sensitip bau. Mesti aku muntah ijo..

#CT#
Hahaha...pandai2x..saper ajar.

#Nurman#
Aku tanya naper ko nak mati nih pokok?? Tapi pokok tuh x jawab pon .. lagi gugur daun ada la..hahah..

#Nek#
Tah la..tangan ku ini. Kena letak dalam ais kot..kasi beku..sejukk..

Pokok kari org panggil daun karapolle.. Rajinnya tanam pokok??

#Willie#
Aku enda nemu kenapa ia mau mati.

parkchoo said...

nk senang, tanam pokok bunga kertas. nk senang lg, tanam pokok plastik..

Sawa said...

K Sawa pun cam tak paham gak ngn pokok bonsai. coz yg ada kat umah tu pun suka2 die jerr nak gugur daun as if dah 'kiok'.. pastu tak lame akan tumbuh daun kecik2 toet tumbuh kat ateh dahan die.. jus siram & bg matahari skt. maybe pokok tu cam kat umah k sawa gak

SiMpleSmArtErMe said...

#Pak Cu#
Pokok bunga kertas besar sgt..pokok pelastik nnt berhabuk..HAHA..
kiter x suka yg pelastik la pak cu..x besh..

#K Sawa#
Owwhh...cam tuh ehh..needa dah letakkan dia kat luar..confirm kena matahari..harap2 pokok nih idup lagi la..

makcik rokiah said...

skang kan musim luruh.. haha..
*terlebih feeling*

khairul said...

salam...
bonsai tu x cukup pengudaraan kot ...x pon needa dah tersedut gas oksigen terlebey wakkakaa

SiMpleSmArtErMe said...

#Cik Kiah#

Feeling winter sonata la..Hikss..Teringat muka pelakon cerita tuh..ada mcm muker staff kat one customer. Dah la suka pakai mafla..

#Khai#

Hishh..aper ker?? Kiter bukan gajah taw..nak sedut oksigen lelebih.. Tak2.. JEREBU kot... Alah..pokok tuh dah luruh semua daun..tinggal rangka jer..dah letak kat luar..nyampah jer tgok..

shah said...

Selalu cakap dgn pokok...sebab ianya pun hamba Allah...lama2 dia leh jadi friendly...(ye ke...mana aku tahu?...tatau). It's a form of therapy...

SiMpleSmArtErMe said...

#shaz#

Tahla..cakap ker tak cakap semua pokok kiter tanam mati jer.. :(

pokok bonsai tuh dah selamat.. pokok pudina pulak nak mati.. ishh.. patah tumbuh hilang berganti
kiter dah beli pokok Dasy .. jangan mati dah la..

Camna Shaz tanam pokok..semua segar & cantik2 belaka? Any tips..??

DIANA said...

pokok perlukan penjagaan yg baik, tanah dan baja yang baik. aku nk kongsi baja ni mmg bagus cz aku da cuba, batang pokok, daun dan buah nmpak segar dan buah lebat giler... kalau korang nk beli baja ni bleh call aku 0172570708... cik diana.
thanks