11 things Abt ME

Tuesday, July 7, 2009


1) I am Left Handed

Terjadi sejak azali. Mmg menulis guna tangan kiri sbb tuh la huruf 'a' tiang dia terbalik. Akibat selalu kena marah sekarang menulis guna tangan kanan tapi yang lain masih guna tangan kiri termasuk la pegang sudip, gunting, pisau, tumbuk sambal belacan, main badminton dll.

2) Kiter dilahirkan songsang
Orang kuar kepala.. kiter terus terjun jer.. short cut (:P

3) Artistic
Ada sikit bakat seni walaupon x seberapa. My bro pon ada bakat sikit2. Now he is into photography. My lil sister..haprakkk. Dulu hakula mangsa kalau kena siapkan kerja kelas lukisan dia tuh.


Graphic Editing - Suka amik & edit gambar.. buat poster.. flyer.

Melukis katun - HAHA.. katun aku pernah tersiar kat majalah Gelihati. Tahun bila x ingat. Sekarang dah x minat jadi kartunis. Semuanya gara2 rombongan sekolah melawat muzium melaka. Tiba-tiba ada pameran kartunis Gelihati. Ada perlawanan melukis katun. So kiter pon lukis laa..ttb menang lak. Dapt la bergambar ngan kartunis utk masuk dlm mag depa. Mass tuh darjah 6. Cikgu sekolah sanggup tunggu nih..yang lain semua dah naik bas. Mujur x kena tinggal.

Menjahit - masa form 3 ada pelajaran ERT. Habis hasil seni ku diambil cikgu & digantung kat board. Santek la sangat konon. Cross Stich ada beberapa yg aku dah buat zaman dulu2.. semua ada kat kpg jadi hiasan di dinding. Aku belajar mengait dari cikgu sekolah lepas abis exam PMR. Siap bawak jarum kait & benang belajar kat bilik guru. Special class untuk aku sorang jer. Cuti PMR tuh pulak kiter belajar menjahit baju kurung. Last baju yang aku jahit sendiri aku pakai masa 1st year kerja lepas2 tuh dah x der masa nak menjahit. Yang tinggal sekarang telekung.. yang nih aku still pakai. Jahitan tulang belut kiter dah lupa.. Mata lalat pon ala2 ingat x ingat. Sejak2 dah kerja mmg dah x menjahit.. nak jahit butang pon malas.. :P

Creative works lain yang kiter minat mcm gubahan hantaran & bunga pahar.. I did for my brother's wedding. Pic bawah nih yg latest or my cousin wedding. Bukan kotak tuh tp gubahan dalam tuh. Halwa betik. Tukang gubahnyer aku la..tukang buat halwa mak aku la.. Hak3.


4) I hate Bowling & Bola Jaring
Kiter x suka bowling. Ahh..kite mmg juara longkang. Kiter x suka bola jaring sbb tiang bola jaring pernah jatuh atas kepala. Sewel kita dibuatnya..

5) Kiter suka cakap sorang-sorang
x der la obvious sangat. Is kindda fun.. kurang stress & bosan. Esp masa tgh berfikir nak tulis programming. Masa kemas umah pon boleh jer berangan sambil cakap sorang. Cakap dalam hati.. Ada gak pernah terkantoi.. cakap masa jalan2. Terkuat..ada plak yang dengar. Pas tuh kiter sengeh kat orang tuh sambil cakap..Opssss!!!. Dulu budak cubicle sebelah selalu perasan kiter cakap ngan dia wahal kiter cakap sorang.

6) I like Books
Yang nih x leh ubah. Kiter mmg suka beli buku & baca buku. Tak cukup buku..mag lagi. Penuh umah ngan buku & mag. Mag PC.com zaman belajar dulu pon still ada. Mana la nak sumbat??.. Kiter suka PC.com sbb dpt CD software free. Abis penuh hdisk kiter install Masa sekolah rendah kiter suka baca majalah Si Bujal..Dewan Pelajar..Minda Pelajar.. Ada article kiter kuar dalam minda pelajar. Dapat hadiah novel. PenPall dtg sekali in package. Glamor wa cakap luu.. Surat2 menyurat ada 2 pelastic bag kat kpg. Mana pi semua pan pall wa tataw.. lost cont bila dah masuk hostel. Hahah..cam poyo jer.. Sbb suka membaca..buku siri 5 sekawan tuh complete kiter baca. Siri Salma.. aper lagi ehh... Sbb tuh jugak kiter suka pi library..sekarang pon kena pi library sbb status student. Hayaaakkk..

7) Aku suka study dgr lagu
Sejak dari zaman belajar mmg aku suka buat kerja sambil dengar radio. Kalau buat Maths msti laju jer dgn syarat degar lagu rancak. Yang slow ala dondang tuh sure erus tido. Masuk sekolah hostel aku guna walkman..masuk U dengar kot PC. Bila kerja usung mp4. Buat kerja sambil dengar lagu nih lebih focus. Bayangkan dulu umah sewa zaman belajar 10 orang. Dah la kecikk..aku sumbat telinga & study. Korang nak tergolek ker terlentang ker pasallalahh.. Group omputih yg aku suka zaman sekolah Wham. Lagu yg evergreen.. "Last Christmas" & "Careless Whisper"

8) Suka study/buat kerja memalam.
Untill today..malam adalah masa yang paling best untuk study..membaca..menulis. Sbb x panas and sunyi. Zaman belajar dulu aku suka stay up sampai kol 3 pagi. Zaman hostel aku suka bangun ko3 pagi utk study. Yang nih semua orang tahu..jam antik beruang panda aku akan berbunyi. Sbb dia antik..aku jer yang pandai stopkan dia. Kalau ingat2 balik..lawak la.. Aku bolah bawak jam antik pi hostel. Kengkawan lain semua pakai jam yang bunyi tinonet..tinonett.. Aku punya jam sekali bunyi KRINGGGGGGGGGGG..... gegar hostel Cempaka.. wing B. Beruk2 kat Zoo Taiping pon terjaga. Jam tuh ada gambar panda..kepala dia goyang-goyang kiri kanan. Jam nih telah menjadi kutukan hebat member2 aku esp roommate aku sbb jam antik nih mmg x der dah dipasaran time tuh.

9) I like adventure
Masa sekolah aku fanatik with scout. Budak perempuan kelas aku semua masuk Puteri Islam aku sorang jer Pengakap. HAHHA. Habis semua ujian lencana aku pergi. Camping jangan lepas cakap mesti nak pergi punya. Pernah mak x kasi pergi camping sbb dah nak exam. Frustt taww... Kem Ketua Patrol. Takat kena buat crawl atas tanah tuh biasa.. panjat pokok.. pasang kemah.. kawad..kena denda..biasa la tuh. Dah kerja nih jer kulit dah sekata..kalau tak itam legam. Aku pernah berangan nak masuk Camel Trophy. :P

10) Pernah masuk bintang kecil kat sekolah rendah.
Tah aper2 jer kan abis xm upsr aku bosan terus jer register masuk bintang kecil. Aku nyanyi lagu Shiela Majid - Lageda. Siap soh bapak aku beli minus one. Wakakaka.. Skrg korang nak soh aku karok..jangan harap. Sumbang jer..

11) I play piano Grade 0
Dulu aku ada belajar piano kat Yamaha Music School tapi kejap jer. Grade 0. Selalu kena pukul tangan sbb x tahu mana center piano tuh. Sekarang nih pon aku x sure aku taw ker tak.. Sempat la belajar not2.. macam semibreve , dotted crotchet dll. Kelas muzik masa darjah 2 & 3 pon ada belajar kan. Sempatla main piona lagu Jinggle bell, Marry had a little lamb..gitu2. Masa sekolah rendah, I play pianica masa hari guru. Sekali masuk hostel termasuk Band la Pulak. I play clarinet for Malam Jubli Emas @ Alson Kelana Seremban. Lagu kitaro.. Malam lagu kumpulan mana tah... lagu ning baizura.. Dugaanku .. Jangan soh main sekarang...wa tak ingat sudah..






Is already 11..enuff.. That's all.. :P

11 comments:

Riezal said...

lets face it..sape yang born lefthanded memang gifted.. dont you agree :).

p/s

aku pun lefthanded.Kadang2 org rimas tengok kita buat keja dengan tangan kiri.. tapi seriously lefty memang bagus part2 artistic ni.. playing guitar, sketching, photograpy, cooking :).

er part bujal tu. sama plak.. ntah2 waktu kecik duk pi beli sama2 kat pustaka fadzhil kat pekan lama parit buntaq tu.. sure time tu hingus duk leleh2.. :)

Nurman said...

Banyak la similarity minat ko ngan aku, bezanya aku right handed..pengakap pernah masuk, pertandingan melukis aku pernah masuk,aku pakai spec pun sebab banyak baca buku cerita, aku minat penulis othman puteh

NenekPenne said...

cemana lak akak boleh terkawan dgn budak mcm ni arrr? budak yang penuh dengan jiwa2 perempuan dan budak yang suci mcm needa ni...ha ha ha....

latarbelakang needa dgn akak memanggggggggggggg jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh berbeda.....

projek CSI akan bermula...jeng jeng jeng... tunggu tau!

penah gak belajar piano kat Yamaha music school...tapi biasalah kan..separuh jer ... do re me fa so la si do... ha ha ha...

Benedict Bernard said...

aku tak sker cakap sorang2. aku mandi nyanyi lagu kuat sorang2

khairul said...

salam...
biasanya lefthandded ni cerdik lah hehe sbb adik2 sy yg lefthanded ni sume terer huhu...suka gak baca buku dulu2 coz nk jd pustakawan je,coz kalu x suka masuk kelas cakaplah ada mesyuarat kat library wakaka
banyak sangat needa mahir huhu jauhhhhhhhhh sgt dgn saya....duk sebelah nenek lah hehehe

SiMpleSmArtErMe said...

Riezal - waa..gang lefthanded tuh. Ehh.. kiter x gi pustaka fazilah...kiter suka pergi pustaka haji Rahman.. Dalam majalah bujal tuh ada wak Dogol kan..HAHA.. cerita tulis dlm tulisan jawi.. selalu kena soh baca kuat2..mak ajarkan. Bapak kiter belikan..pas tuh pandai la order. HAHA. Mak bpak baca newspaper..kiter baca BUJAL lahh..

Nih mesti dulu sekolah Sri Kerian kan??

SiMpleSmArtErMe said...

Nurman - tp aku x baper suka masak lauk pauk mcm ko & Dila..Aku terpaksa masak jer..mujur dolu2 mak aku paksa aku masak..HAHAH.. Aku pakai spec masa form 3 dekat xm PMR. Aku suka baca buku cerita sambil baring atas katil.. Baca malam sampi kol 2-3pagi.

Saifulislam dtg opis nnt 14 June..aku dok usha2 buku dia. Best seller katanya..

Sekarang nih aku dok usha2 buku AA GYM pulak.. beli online. Majalah Apartment pon aku x abis baca lagi..beli...beli..beli..

Pengakap sek rendah sampi keris Mas..pakai tali hijau utk ketua patrol.

Sekolah menengah sampai lencana MAJU.

SiMpleSmArtErMe said...

latarbelakang needa dgn akak memanggggggggggggg jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh berbeda..... -----> Citer arrr..nak taw gakk..

Nek - I have to be anak perempuan yg eldest. Mmg kena train buat kerja2 rumah segala. Kalau tak kena marahh...

Ada gak dulu perasan macam Cinderella.. Hak3. Tp sbb atas Abang.. kiter mmg ala2 lasak la..

SiMpleSmArtErMe said...

Ben - aku x paham la naper kana nyanyi sambil mandi. Ada jiran aku nih kuat giler dia nyanyi..sampi dengar kot dapur umah aku.. Koserr la.. sedap x per.. nih berdengung jerr..

SiMpleSmArtErMe said...

khai - Salam to u as well..

Ramai adik2 left handed. Best owwkk..kalau main badminton beregu...kasi lefthanded dok sebelah kanan.. Sure boleh menang..Hak3..

OWHH...alasannn..dok kat perpustakaan.. Ngularr...Meh kiter reportt kat cikgu dia..

X der la pandai sangat pon..tp boleh la buat kalau terpaksa..

Kiter x baper suka masak mcm khai..esp masak lauk pauk.

kalau buat semikut raya tak per..boleh hias comey2.
:P

khairul said...

mana lah sy reti masak pung wakaka kalau masuk dalam blog segalanya comey tapi rasanya hampeh...
sy suka gak wat biskut tapi mcm member cakaplah "aku tgk biskut raya,mcm2 jenis mcm2 bentuk n rupa tapi yg pasti RASA YG SAMA" wakakaka