Kenapa dgn Pokok Bonsai ini..??

Thursday, July 30, 2009

Ala..what a surprise..ttb pagi nih pokok bonsai aku dah jadi macam nie.. ala..jangan la mati..HUHU.. pokok buluh kat sebelah tuh mmg tunggu ajal jer.. aku dah redha dah dia pergi.


Dulu pokok bonsai aku banyak daun.. sekarang.. dah nak jadi rangka jer.. Mcm mana nak jaga bonsai nih?? Tangan aku berapi kot.. layu abes.. Mencikk ahh... Mari pergi cari pokok pudina pulak.. boleh letak dlm teh..


Chef Wannabe!!

Tuesday, July 28, 2009

Hye!! I'm selling pancake!!

Japanese's Hawker angry pose!!

Me and my pancake stall

Busy Cooking

I want to be a chef!

Since my parents currently in KL. They spend one night at my brother's house @ Ukay Perdana. Yasterday, I pick up my parents from my brother's house to my house after work.

As usual, aku akan melayan Natasha main. Wakakakaka.. Pantang jumpa mak cik yer!! Mesti ajak main.. Kali nih dia nak jadi chef. Sibuk la suruh pakai kan topi segala and apa lagi snap her pic..!! She talked a lot.. macam-macam dia cakap. She speak English & Iban. Aku sendiri pon kengkadang tak paham. She understand Malay but unable to speak fluently. She complained.. BM susah la??.. Tak padan dgn kecik dah pandai complain cakap Bahasa Melayu susah. Huhh..

Aku ajar: "Ketam ada sekoq" (Perli mak aku sbnrnya..pepagi dok kecah tanya ketam nak masak apa)
My mom ajar: "Mak cik ada ekoq" (.. Adehh..kena sebijik..)

p/s Sesungguhnya semua pose Natasha diatas adalah dibawah arahan aku.. HAHAHAHAH..

11.5 km Finally Completed

Saturday, July 25, 2009

Woohoo..ramai giler yang masuk running nih. Terserempak ngan Azie, the Body Jam instructor. Hye..Hye bagai..Ahh..minah nih mmg runner. Aku ada terbaca from her blog. Member-member GYM aku mmg power..lepas GYM boleh gi swimming kat Bukit Jalil pulak. Haoyohhh..


Group A,B&C kena masuk petak 1st. Since aku gi solat magrib dulu maka aku dok paling last dalam kotak tuh & yang palig last berlari tp aku bukan yang paling last sampai OK. HAHAHA..

Penat gilerrrr.. nih jer yg aku boleh comment. Sangat penat.. The run start at @8.00pm. Tah berapa jambatan kat putrajaya aku lalu aku pon tak ingat. Sungguh dihidrasi sampi kering bibir nih.. jumpa check poin pertama yang ada air..terus aku belasah 4 gelas sampai basah baju..Drink like a hungary gost!!!..Fuhh..lega..teruskan berlari..sungguh menguji ketahanan mental bila aku nampak ada ladies yang patah balik..ada yang naik ambulan sbb dah x larat nak complete the route. Sungguh mental tourch. I said I want to complete 11.5km!!.. Yahhhh..gogogogogo..

Hiyohhh..!! 5km to go

Aku berlari sorang-sorang meninggalkan kawan-kawan ku dibelakang. I told them I wanna challenge my self let me go first. Tapak kasut dah terasa panas..rasa macam tayar kereta. Ciss..kacut cap ayam sungguh tak membantu but I still proceed non stop walaupon rasa cam nak tergolek dah.. Aku pakai sweater to cover the running singlet akibatnya amat memanaskan.. sesekali ada bau taik kucing.. disepanjang perjalanan..cehh.. suka hati jer melepas merata-rata. Rasa macam lost world mencari jalan balik ke tapak permulaan.. lost world sungguh..


Tak silap aku lalui 3-4 jambatan kat Putrajaya tuh..yang pasti antara jambatan tuh adalah tempat aku lepak zaman dulu-dulu. Penat arr nak naik jambatan..semua org dah pancit nih..aku jalan jer naik..Hak3..sekali kena gertak ngan geng-geng kereta yang melalui jambatan tuh.."Lari jangan jalan". Guna loud speaker plak tuh..sah2 bukan org admin Shape run. Pusing belakan rupanya aku sorang jer yg dok terhegeh-hegeh naik jambatan..Wakakakak. Siott betoll.. Humm..geng-geng kereta nih nak buat drift kat jambatan la tuh..

Aku x boleh berfikir dengan waras..mcm org bodoh..apa yang ada dalam kepala adalah aku nak sampai ke tapak permulaan.. Jari-jari tangan kanan aku dah kebas sepanjang perjalanan..kenapa ehh?? Masih terasa kesan kebas tangan tuh sampai pagi nih.. Aper pon aku berjaya jugak complete 11.5km. Abis jer .. jalan2 jap to cool down, amik goodie bag and masuk kereta. Mujur member-member aku drive. Aku kuar keter jalan terhejut-henjut. Tapak kaki aku sakit ahh.. Peha & betis aku Ok..No problem. Aper pon nih lah experience paling best tahun nih other then Sky Trek Adenture yang aku gi dulu.


Goodies bag..macam-macam ada..worth RM 300. Botol air tuh tak termasuk ehh.. Botol air tuh aku dapat masa masuk kick boxing during Nike Woman Event. Bukan aku lawan..sajer try jer. Nampaknya aku kena lebih banyak berlari..HAHAHA. Do I want to be a runner? Nope..just for fun bukan macam blogger Riezal ittew (http://rezdrake.blogspot.com/) yang running for his marriage.. Hik3.

One of my fren suggest to maintain run@ Tasik Subang every Monday. Aku no hal..harap2 tak busy. Kalau busy pon aku still boleh gi GYM. Ohh..for the fasting month aku nak freeze GYM membership..aiyokk..lupa la. Aku x nak la beria nak xcercise bulan pose nih..aku dah rasa betapa hazabnya kena training karate dibulan posa zaman kat Universiy dulu. Aku sampi umah mesti time2 tuh dah nak azan magrib..bergelen air aku habiskan. Pas tuh kenyang air.. HAHAHA..

OKlah..got to go. Aku nak pegi pasar pagi depan stadium Shah Alam..dari tadi hujan x berhenti nampaknya aku kena redah la dgn kaki yang pencot2 nih. AHAHA..controll..My parents are comming to my house today..kena beli apa yang patut penuh kan peti ais tuh. Nanti aku gi kerja, senang mak aku nak masak apa yang patut.

My experience thru the Spiritual Journey..

Friday, July 24, 2009


In the
Name of God, Most Gracious, Most Merciful.


Alhamdulillah..Praise to Allah for giving me an opportunity to attend such training and being a part of ESQ alumni. Today, another Renungan session @my office conducted by Pak Aminul Rahman Pulungan. Trainer yang telah berjaya membawa aku membawa aku melalui spiritual journey selama 3 hari di Flamingo, Ampang. Tiga hari training ini aku berperang dengan perasaan sendiri..muhasabah diri..merenung diri sendiri dan diakhir training aku dapat meresakan bagaikan diriku dilahikan semula. Now I know kenapa aku diciptakan dan tujuan aku di dunia ini yang selama ini tertutup kerana kurangnya kecerdasan spiritual Baru ku sedar bahawa agama yang aku anuti hanyalah sekadar warisan agama orang tua ku dan ibadah yang dilakukan terasa seperti kosong. Hanya sekadar solat tapi tidah tahu makna dan sibolik solat itu dalam kehidupan.

Akhirnya pencarian yang dicari selama ini akhirnya dipertemukan pada tahun 2008 ketika umur ku mencecah umur 27 tahun. Diketika itu pula aku betul2 pasrah dengan kerja kerana penilayan prestasi yang tidak setimpal dangan usaha. Aku juga pasarah dengan takdir yang mempertemukan dan yang memisahkan.

Alhamdulilah.. akhirnya aku sedar bahawa aku diciptakan didunia ini adalah untuk menyembah dan beribadat kepada pencipta. Matlamat hidupku adalah di Akhirat nanti selaras pengakuan shahadah ku ketika solat bahawa tiada tuhan yang disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu persuruh Allah. Aku juga sedar Hati dan perasaan adalah milik Allah keran hanya dia berkuasa meubah hati kita. Subhanallah.

Sebagai contoh: Anda hanya bekerja kerana duit..anda sibuk mengisi waktu meeting.. jumpa customer.. namun apakah matlamat anda?. Tanyakan pada diri anda kenapa saya perlu bekerja?. Adakah semata-mata kerana wang, pangkat dan sanjungan Sekiranya ada mempunya banyak wang pastinya anda ingin membeli rumah yang besar, kereta yang cantik. Sekiranya anda memiliki semuanya apa lagi yang anda inginkan.. Pasti jiwa anda merasa kosong andai wang, harta dan pangkat merupakan matlamat anda bekerja. Namun andai anda punya wang, harta, pangkat dan kedudukan malah disanjung mulia di dunia tp akhirat nanti anda dicampakan ke neraka jahanam.

Anda bekerja semata-mata untuk menyara anak bini. Andai anak bini itu pergi meniggalkan kamu..adakah anda masih bersemangat untuk bekerja??.. Adakah itu matlamat utama hidup anda??

Pernah anda terfikir bagaimana sahabat2 nabi sanggup mengadaikan nyawa dan berjuang habis habisan tanpa mengharapkan sabarang balasan. Ini adalah kerana sahabat2 nabi mempunyai mission statement yang kukuh iaitu balasan diakhirat sana. Dimanakah anda campakan shahdat anda ketika solat?. Berapa kali anda ucpkan shadah ketika solah? Adakah solat anda itu kosong?.. Tidak mengerti makna sahadah itu. Astagfirullah.

Tujuan dasar spiritual manusia adalah pengabdian kepada Allah, bukan kepada jabatan, kedudukan, wang, harta ataupun kelompok. Yakin bahawa Allah itu Ar-Razaaq. Berikan sepenuh komitment kepada kerja kerana kini matlamat anda hanyalah satu iaitu mengharapkan keredhaan Allah. Yakin bahawa rezeki itu pemberian Allah. Pastinya anda akan merasa tenang.

Inilah prinsip yang abadi yang mampu memberikan rasa aman hakiki. Rasa aman yang mengalir dari dalam, bukan dari luar. Dan ingatlah keyakinan akan keberadaan dan kebesaran Allah adalah kunci setiap keberhasilan. Hartamu adalah keyakinan mu. Jelas??.. Video seterusnya menceritakan bagaimana keyakinan kepada Allah akhirnya menjadikan kita berserah diri kerana Allah.



Sekadar renungan & sharing from the bottom of my heart base on my spiritual journey in ESQ Training. Semoga cahaya 165 ini akan terus menyinar di bumi milik Allah s.w.t. ini.

FIRMAN Allah yang bermaksud: “Apabila sudah datang pertolongan Allah dan kemenangan, dan kamu melihat manusia masuk agama Allah dengan berbondong-bondong, maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah keampunan kepada-Nya. Sesungguhnya Dia adalah Maha penerima Taubat.” – (Surah an-Nasr, ayat 1 hingga 3).

Islam world wide --> http://muslim-mualaf.blogspot.com/
Other alumni experience --> http://esq165.syidan.com/
More abt the trainig --> http://www.youtube.com/watch?v=B8X-4C3Vz0g

Satria 165 (1- Ikhasan, 6 - Rukun Iman, 5-RukunIslam),
Angkatan ke 19,
Kuala Lumpur.

Training Day 13 : GYM & Running Kit

Wednesday, July 22, 2009


Yayy.. I already received my running kit delivery to my office. Wooha.. Wallaaaweii... never ever wear such thingy at public. Sungguh tak sesuai.!!!.. What ?? I tak rela u.!! Haiyakk.. gotta find inner and outer wear to suit with me. Be creative!!.. :)

Thursday I otw back from customer's place try to spend 30 minutes workout at GYM. Few GYM goers @ tht branch already notice me and start being friendly. Hahha.. 2moro will be my last training (may be) before the race day. Well am not expecting any numbers only to challenge my self to complete 11.5 km.

There is a lot of change when I actively being a GYM members and why I like to exercise at gym such as:

1) No worries to exercise alone. Compare you jog at your neighborhood. Possibilities diganggu & diusik oleh jantan2 gatai adalah tinggi. I hate this!!

2) You can exercise anytime tht you want. No matter how the weather and time. There are GYM open at 6am. Exercise before you go to work or even after work.

3) Boring? No where to go esp weekend. I spend my time at GYM. Being friend with few GYM goers and read mag and news. Attend fav class and have some fun. At least it makes my day!!

4) Last time I used to stay back at the office until 9pm or sometime 10pm. Worst 12am.. lepas tuh makannn... Lots of work and stress Then, I got back pain since my work require me to sit in front my lappy 24hrs writing and debugging codes. Now.. when I feel tht am stress.. I hit the GYM. Biologically, when you exercise, you body will release happy hormone!! You will feel better. ..relax...sleep well and able to face another stress day!.. Fresh mind and body increase your Line of Codes (LOC)..only programmers understand this.

5) Most Malay lady are lazy to exercise. I dunno why?.. may be our culture. Well.. me not. I like outdoors and always looking for another adventure. Next will be white water rafting. Bila?? Tataw..

6) Hit the GYM or exercise at least 3 days per week. Worst case 1 day per week. Once you commit to regular exercise you body will alarm you automatically when you need to exercise.

7) Increase you antibody. You are not easily to get flu or etc. Last year record 2008 - only 1 day MC.

8) Increase your stamina. Even your daily activities was too hectic, you will never flat at the end of your day.

9) Beauty comes from fitness. Stop you aging clock with exercise. I found few gym goers who looks young compare to their age.

10) Am start reading health mag and search info from website.

GYM has change my lifestyle and I believe, life is your choice!. You want to be slave to your work or you manage your work. Ask your self?. May be am not a correct person to tell you my experience. No matter what.. I will keep on going...!!

My Hometown

Sunday, July 19, 2009

It Takes me about 4 hrs to reach my hometown..selalu kiter shoot 3.5 hrs non stop..may be because of sunny day, it makes me feel tired and sleepy. Beberapa kali stop.. ngantuk teramat..poco2 dalam keter pon dah x jalan.. :P




Stop @ one R&R and found that ada Pesta Durian.. HUH.. tgh panas leting nih ramai betul org mkn durian. No wonder murah sangat ..makans sampai pengsan. No worries!! Ambulan disediakan ok..HAHA.. Betull..sies x tipu..!!



Finally, I reach my hometown!! Berbanding dulu & sekarang memang dah banyak perubahan. This time konon nak surprise..balik mengejut..HAHA.. Terbeliak mata mak kiter tgok anak dia terpacul depan pintu..

Sekarang musim buah-buahan..masuk dapur penuh ngan buah-buahan. Menjadi kebiasaan aku akan round keliling umah tgok pokok2 yg mak kiter tanam.


Ni bukan pokok kunyit taw.. Kena koyak sikit daun tuh & bau..lain bau dia Nih pokok temulawak.. Ubi dia sedap dimakan.. abang kiter suker... sejak bila dia suka makan temulawak nih kiter kurang pasti.. lepas tuh mula la dia sua bontot kat org..lepaskan bom dia tuh. Bertempiaran la me & my sis berlari dikejar sang penggempar alam..Pandai sungguh my sis.. mesti lari nyorok kat belakang kiter..nnt dua-dua kena kentut. Katanya dia sorang kena tak aci. Drp sblum kawin smpi dah ada anak mcm tuh la.. tp skrg Natasha plak yg kena. HAHA..


Ni pokok limau nipis..ala..lupa nak petik bawak balik. Ishh..ishkk.. Kalau beli kat KL nih x der banyak jus..mesti petik yang muda lagi. Itulah..tau nak jual jer. Geram tgok lebat pulak tuh.. buah limau nipis tuh ada la sebesar bola golf.. Dulu ada pokok lemond..merasa la duduk under lemond tree. Teringat lirik lagu Fool's Garden..HAHA.. lpeas tuh kena ketit ngan semut & kerengga.

I wonder how I wonder why yesterday you told me 'bout the blue blue sky and all tall that I can see is just a yellow lemon-tree I'm turning my head up and down I'm turning turning turning turning turning around And all that I can see is just another lemon-tree


Nih bunga melur.. dulu arwah nenek selalu petik & simpan dalam poket. Tak pon letak kat bilik tidur sampi kering2 bunga melur tuh. Tapi pokok nih banyak semut hitam lahh..


Nih pokok ubi kayu..hahha..x kenal tataww.. Dulu mak kter selalu sagat & goreng. Lepas tuh letak cili..sah-sah pas tuh my bro akan bawak dgn tin2 tuh makan sambil tengok TV. Sampai sekarang pon... Kiter paling suka masa nak cabut ubi kayu nih..tarik sekuat hati sampai terduduk..ala2 mcm badang gittew. Kih3. Ada macam-macam pokok lagi..cerita pasal serai..dulu kiter soh adik kita gi amik serai..adr ker dia gi amik daun serai yg berjuntai2 tuh kasi kiter..wahhh..nak marah jadi lawak.. Ada pokok tebu jugak.. sendiri potong pas tuh hantar kedai. Siap boleh buat gula tebu lagi. Kalau malas nak hantar mesin..mesin ngan gigi sendiri la. Pernah sekali sampai bedarah lidah & gusi dok gigit tebu. Tp tak pernah serikk..



Buah rambutan depan umah dah masak ranum..gagak, tupai semua seronok beresta sonkran diatas pokok nih. Rambutan pokok nih x best sangat..dulu kat belakang umah ada poko rambutan gula batu. Best giler.. pokok rendang..jadi tempat melepak diatas pokok. X pon gantung buaian. Tapi dah nak besarkan dapur kenalah tebang..





Nih pulak antara pokok2 orked yg my mom tanam.. dari dulu mmg suka tanam orked. Kiter dulu selalu kebas arang orked tuh, tumbuk lumat campur dgn ubat gigi. Petua bagi gigi putih. Tahla sapa ajar kiter petua nih..Jadi ke tak..jadi kot.. :P




Nih pulak pokok kayu spesis sakura..MDK yg tanam bukan mak kiter..macam cantik pulak bila tengok bunga2 bergugurn wp mak kiter cakap buat semak jalan. Teringat karya Shahnon Ahmad - Sakura mengorak kelopak. Sampai sekarang kiter tak paham maksud karya tuh. Kiter mmg bengap sikit bahasa sastera nih.

Banyak lagi pokok2 yg mak kiter tanam..kalau nak masak pusing jer keliling umah. Cili, timun, kundur, sirih..semua ada. Yang pelik nyer mak kiter tanam semua hidup..kalau kiter tanam semua mampos. Hari tuh pokok pandan..dah selamat jadi baja organic..beli benih konon nak tanam sayur..hidup jap pas tuh mampos x sempat buat sayur..ada pulak kucin bertuah buat jamban dalam pasu kiter..kucing saper tah. Ei..rotan kucing tuh baru taw..!

Kali nih kiter bawak balik pokok kuchai dengan pasu2 sekali. Mampos gak tataw la.. Yang hidup pokok hiasan ala pokok yg banyak dedaun tuh & bonsai..letak kat hall. Itu pon kengkadang lupa nak siram. Time minum air & teringat..kiter tuang sikit dalam pasu. Sharing is caring.. Kih3.

Kalau nak cerita semua pokok yg ada mmg la x abis tak termasuk pokok rumput lagi..Hak3..Pokok rumput utk kucin beranak?? Taw ker?? HAHA.. Tatau..tanya kucing. :P

Okay..got to scress out. Kalau ada kesempatan..next entry abt mee goreng mamak. pulak...kaw punyer...sbb dia guna dapur arang masa gorang mee tuh..kiter ada snap pic tuh..

Home Sweet Home

Friday, July 17, 2009


Weekend Break..!!


Today am back to my hometown today may be in one or two hours from now.. suka hati jer bila nak bertolak coz am driving alone..HAHA.. bosannyer.. !!

Apjer lagi ehh..baju dah basuh..bateri smart tag, top up touch & go.. isi minyak..isi angin..tht all kot..!! ehh..ada lagi.. jap lagi lah.. :(



Life gonna be busy.. As usual I get the macGyver task..!!! I called it macGyver when I have to find a solution to meet customer requirement. Tahu ke camno nak convert webpage yg korang baca nih to PDF??.. Tak tahu..?? Ambe lagi la tak tahu.. WAHAHAH. Actually, ada free webpage for this sebenarnya tp not sure how to integrate this features with our customized portal... IBM domino platform yer bukan joomla..



Codes looks something like this:

%REM
!-- START: PDF Online Script --
script type="text/javascript"
var authorId = "84A39978-00AC-42B5-ACBD-'E02483C9FD9C";
var pageOrientation = "0";
var topMargin = "0.5";
var bottomMargin = "0.5";
var leftMargin = "0.5";
var rightMargin = "0.5";
/script
script type="text/javascript" 'src="http://web2.pdfonline.com/pdfonline/pdfonline.js">
/script
!-- END: PDF Online Script --
%END REM

Button dia lebih kurang macm nih :






Response time not good laa...Slow giler nak convert to PDF.. ker codes aku nih x jalan...
:(

Oklah got no time to macGyvering the codes... misi macGyver ini akan diteruskan bila balik KL nnt..!!

Training Day 12 : GYM

Thursday, July 16, 2009

Hit GYM for BodyJam class..

Gone crazy with the song tp ada lupa step la..lama sudah x attend BJ class bila buat step nih rasa mcm ada lain sikit la..HAHA..bukan2 salah step kaki la..ttb rasa cam pelik jer.. mcm tak geti & kaki nih x leh nak tally ngan instructor.. aper pon lantakla kann.. belasahh jerlaa..
my fav song.. please don't stop the music lyrics.. gone crazy like this video.. sempotttlaa..
Why laa??..





BJ end with song by Frank Sinatra - Fly me to the moon. I likee..




Fly me to the moon.
Let me sing among those stars..
Let me see what spring is like..
On jupiter and mars...
In other words, hold my hand..
In other words, baby kiss me.
Fill my heart with song..
Let me sing for ever more..
You are all I long for..
All I worship and adore..
In other words, please be true..
In other words, I love you..



After whole day crack with work..meeting..sleepy..eye sore..taici user thu e-mails (u taici me..I taici u back..).

Finally...

I got my Happy Hormone!!

My day ends @ 12.09am...2moro will be something crazy..!!

Poco-poco by the swimming pool yg di lead oleh cik Ding Dong.. (*matila aku kalau dia baca blog nih).. Peace to cik Ding Dong!!!

The Enlightenment

Tuesday, July 14, 2009


It suppose to have a session with saifulislam.com @ my office. I quickly rush from Bukit Jalil to Subang Jaya to catch up the session. Unfortunately, when I reach the auditorium entrance, I saw Ustaz Rozali standing in front giving his speech. What derrr??

Saifulislam unable to make it since ummu saif is going to deliver their new baby..
Latest update from saifulislam twiter:
I pray tht everything will be OK..AMEN.



"Kita hanya mampu merancang hanya Allah yang menentukan.."

Feeling incomplete day and I decide to attn Brother Hamza Andreas talk @ KGPA, Bukit Kiara. Right after Magrib prayer..zasttt..to Bulit Kiara. Another activities by Young Muslim Project. Kudos to them..

Short descriptions abt Brother Hamza:

Hamza Andreas Tzortzis, a convert to Islam, is an international lecturer, public speaker, author, and intellectual activist. He is particularly interested in issues related to Islam, philosophy and politics. Hamza has debated prominent academics and intellectuals on various topics. He is a member of iERA and the Hittin Institute. Hamza is a Project Management Professional by profession.

(by http://www.hamzatzortzis.com/)



Brother Hamza giving his talk abt : What it means to be a Muslim today? in 21st Century. His talk start with questions.. What is Islam? Islam is aworship to Allah s.w.t. There is only one god which is Allah s.w.t and Muhammad (P.B.U.H) is the messenger.

There list of perception tht he address like economic, Injustice, War & terrorist, woman rights and ect. His explanation and enlightenment to the mention points were clear and of course make me think and think..

To be a Muslim in 21st Century we need to have these 2 pillars:

1) Show others Islam Is Beautiful
2) True Muslims practice amar maaruf, nahi munkar

It was not in my plan to attend this session.. I don't even know who this guy is.. BUT Subhanallah.. God know the best.. Am truly inspired.

"Sesungguh Solatku, Ibadahku, Hidupku, Matiku hanya kerana Allah"

My day ends @ 1.36am.. Gotta scressst out..
Know Brother Hamza tru his blog: http://hamzatzortzis.blogspot.com

Training Day 11 : Tasik Subang Jaya


Monday after work..
Another training @ Tasik Subang Jaya..
2 round non stop power walk..
Power Walk only lorr..
Sengal2 semlam lari kat tasik S.Alam masih terasa..

BUT .. I like the pain.. Sometime I miss the pain..The muscle pain..

R u crazy Nuts??

Me NOT !!

Training Day 10 : Tasik Shah Alam



Again & Again..
Training @ Tasik Shah Alam..

Kejap ker pusing tasik nih..
Dulu rasa rama gilerr nak complete one round..
So today 2 round of Tasik Shah Alam..

Feeling of Accomplishment..
I loike !!



CuTE MoMents

Saturday, July 11, 2009

It has been along a time since my last visit when my car window was broken. It its come into my responsibility to look into my niece since my bro is currently far far away for 3 years. Sorry dear.. mak cik was too busy. Now I miss her much..!! Jgan kutuk ok..this is my 1st anak sedara. Aku sendiri tgok dia membesar dari kecik until today lagi pulak iras aku kan..hik3.

Sejak kawen & dapat Natasha my bro refuse to go on shore or ober the sea sekali pon. Kali nih dah x boleh excuse. 3years... Hamikkk.. Kesian @ first nangis Natasha cari daddy. Ngan aku2 sekali nak nangis tgok.

Show peace to Daddy
(I asked her to pose and promise her to send this pic to my bro)

Today I suppose to drive back to my hometown but I have changed my mid. Tak semangat la nak drive sorang2 nih.. Therefore, I choose to spend my time with her today. Zassstt....to Ampang. Accompany her to play @ playgroup but something funny happened. Budak perempuan kecik tuh seems attracted to Natasha.

She asked me:

Kenapa dia tak main?
Dia takutla ramai sanggat orang kat sini.. (budak2 pi dok kat hujung gelungsur ramai2 blocking others)

Then, konon2 acting like elder sister she tried to lead and protect. I leave it. Saja nak tgok how Natasha act with the situation. Abt 5 min main-main, suddenly the lil gurl mom called them to go home. But before tht, sempat lagi she asked Natasha to kiss her younger brother. Humm.. Comey budak lelaki tuh.. suka tgok budak tuh terketek-keter jer berlari.. rupanya adik this lil gurl..

See what Natasha did..

Muahhhh..


Bye2.. Tht lil gurl pon sengeh..Ishh3..suker la tuh.. saper ajar nih??
Muka her brother panic habiss... HAHAH..

I asked the lil gurl name..Wan aper tah..not sure..HAHA..

Another funny story, Natasha wanna follow me for Asar prayer.. Memula she follow me amik air sembahyang (ablution). Suka la main air.. mujur x basah semua baju.. During solat, it was very dificult to follow me sbb pakai telekung.. masa takbiratul ihram ade ker dia ditinggikan tangan dia supaya nampak telekung tuh macam tinggi sikit.. patutla lain macam jer tinggi telekung dia.. stop jap betulkan tangan dia dulu.. x tahan nak gelak..

Masa tengah2 solat., telekung si Natasha terlucut..bahagian muka dah dok atas tocang..tp still follow me solat. Haiyyooo.. solat sambil senyum ok.. Tahan gelak dalam perut.. Dulu pernah sekali masa tengah follow aku solat dia pusing kat aku and say HELLO!!.... can u help me??.. kuat pulak tuh.. kes telekung dia nak terlucut jugak.. masa time recite DOA.. sok sek la jugak mulut dia lupa nak tanya apa dia cakap..


Manah kan??

Such a cute moment. I did hug & kiss Natasha for being so cute!!! I promise u to buy the Time to Pray with Zaky's CD but its kinda difficult to find it. Sungguh susah to find Islamic kids stuff in English. Well.. I will try to make it during Hari Raya gift. Okay!!..

The Hut called Yenkies

Last week dinner with Cik Di and Mr C..



Nice ambiance and affordable dinner place.. I tot ada westerns..rupa nya they only served Malaysian food.. Ikan Bakar..

Foods.. humm.. Just OK!!

Not feeling to eat.. Mr C angry with me.. :(

Drive macam nak membunuh sambil mulut pot pet pot pet..
Terasa hangin Mr C macam kena sembur ngan Dragon keturunan sepet. I am speechless..

Taipuci..worr..

I donno tht is your stuff untill I saw your name card. But your fault as well..Why did u leave your own personal stuff at your old cubicle shelf and keep the key for such a long time..?? I donno tht is your old cubicle as well. I saw few person at tht cubicle before and they already resigned. I have no time to look one by one.. i NEED TO CLEAN UP the shelf to put my things. So, I took them out and the cleaner took them away.. Your Programming books, IT mag and CD games are still there. I buang photostat aper yg banyak2 tuh jer ok and your old 2007 choc. Tak senonoh simpan benda expired!

Whose fault?.. But Mr C try to blame cleaner pulak..
What derrr??

Apasal ada gambar penyu??..Penyu bakar??

Training Day 9 : GYM @ Subang Jaya



After a long time..humm..long time.??...its only 2 weeks actually I didn't leave any foot print in this GYM at Subang Jaya. I hate the parking coz it is really expensive. Usually I have to spend around RM 3-4 per visit. Dammit.. !! Unfrotunately, due to the location, this is the nearest GYM from my office. I have no choice if I wanna hit the GYM after work unless am from customer place at Bukit Jalil.

Things tht I hate about this club branch are:

1) GYM goers here are not friendly.
2) There is one PONDAN who always use lady change room. At first I tot the person is SHE but one day kantoi with his MANly voice. Haiyohhh..!!!!
3) The Class studio floor was quite sliperry. I nearly slip when I did JUMP KICK during Body Combat class.
4) Near to my ofice..chances to meet my oficemates is HIGH.
5) Parking - Expensive.
6) Weight area - the machine arrangement was cluttered. This area usually conquered by MAN. But am used to it.. Let the guy waits.. Ladies first Okay..!!
7) New PT will always looking for new victim. Huhh..

U know what..Last year, the sauna room was caught into fire due to the heat..lucky no one injured.

HAHA..ni entry GYM review ka apa..??

Simple Friday training.. I changed my mind from swiming to GYM..
Hujan ayaq kolam sejukk laaa...

30 min on t.mill.

Enufff.. I sweat a lot !!..

Artwork di Malam Yang Hening..

Thursday, July 9, 2009

Original Pic

Final Result

Lepas sesi CSI dijalankan, aku ngadap lappy yang berjasa nih. Total Action!! Amanah perlu dilaksanakan!! Janji perlu ditunaikan!!. Cari punya cari gambar yang sesuaiii untuk poster kali nih..finally i choose gambar pantai. Gambar yang kiter amik masa meryayap kat Muara, Kelang. Walaupon camera aku x secangih Ben & Cik Kiah..aku nak guna jugak gambar nih.. Ahakss... Once DONE tengok jam.. Waaahh... Already 2am. Walllaaa.. patut la hilang mengantuk...Zassttt..terus e-mail sbb I will be @ customer place esokkannya.

Nih la bahayanya buat artwork weekdays.. Akibatnya aku tersengguk-sengguk depan PC at customer's place. Alhamdulillah..walaupon aku swing2..berjaya jugak troubleshoot problem & hadap coding. 5.30pm aku terus Zastt... since exit Subang jamm..dengan bangganya aku terussss balik umah. Weeeee... aku x pi training hari nih. Haiyoooo.. 3 days oledy.. nnt stamina turun. Balik umah terus Krohhhhhhhhhh... wahh.. ngantuk x hengat.. Magrib baru bangun..mujur x sasau.. & sekarang aku x ngantuk lagi.. Sudehhh..jgn buat hall lagiii... Aiyooo.. Kena paksa diri tidurr.. Ok.. 2moro friday.. Swimming time.. Ahakss.. Dahhhh..

11 things Abt ME

Tuesday, July 7, 2009


1) I am Left Handed

Terjadi sejak azali. Mmg menulis guna tangan kiri sbb tuh la huruf 'a' tiang dia terbalik. Akibat selalu kena marah sekarang menulis guna tangan kanan tapi yang lain masih guna tangan kiri termasuk la pegang sudip, gunting, pisau, tumbuk sambal belacan, main badminton dll.

2) Kiter dilahirkan songsang
Orang kuar kepala.. kiter terus terjun jer.. short cut (:P

3) Artistic
Ada sikit bakat seni walaupon x seberapa. My bro pon ada bakat sikit2. Now he is into photography. My lil sister..haprakkk. Dulu hakula mangsa kalau kena siapkan kerja kelas lukisan dia tuh.


Graphic Editing - Suka amik & edit gambar.. buat poster.. flyer.

Melukis katun - HAHA.. katun aku pernah tersiar kat majalah Gelihati. Tahun bila x ingat. Sekarang dah x minat jadi kartunis. Semuanya gara2 rombongan sekolah melawat muzium melaka. Tiba-tiba ada pameran kartunis Gelihati. Ada perlawanan melukis katun. So kiter pon lukis laa..ttb menang lak. Dapt la bergambar ngan kartunis utk masuk dlm mag depa. Mass tuh darjah 6. Cikgu sekolah sanggup tunggu nih..yang lain semua dah naik bas. Mujur x kena tinggal.

Menjahit - masa form 3 ada pelajaran ERT. Habis hasil seni ku diambil cikgu & digantung kat board. Santek la sangat konon. Cross Stich ada beberapa yg aku dah buat zaman dulu2.. semua ada kat kpg jadi hiasan di dinding. Aku belajar mengait dari cikgu sekolah lepas abis exam PMR. Siap bawak jarum kait & benang belajar kat bilik guru. Special class untuk aku sorang jer. Cuti PMR tuh pulak kiter belajar menjahit baju kurung. Last baju yang aku jahit sendiri aku pakai masa 1st year kerja lepas2 tuh dah x der masa nak menjahit. Yang tinggal sekarang telekung.. yang nih aku still pakai. Jahitan tulang belut kiter dah lupa.. Mata lalat pon ala2 ingat x ingat. Sejak2 dah kerja mmg dah x menjahit.. nak jahit butang pon malas.. :P

Creative works lain yang kiter minat mcm gubahan hantaran & bunga pahar.. I did for my brother's wedding. Pic bawah nih yg latest or my cousin wedding. Bukan kotak tuh tp gubahan dalam tuh. Halwa betik. Tukang gubahnyer aku la..tukang buat halwa mak aku la.. Hak3.


4) I hate Bowling & Bola Jaring
Kiter x suka bowling. Ahh..kite mmg juara longkang. Kiter x suka bola jaring sbb tiang bola jaring pernah jatuh atas kepala. Sewel kita dibuatnya..

5) Kiter suka cakap sorang-sorang
x der la obvious sangat. Is kindda fun.. kurang stress & bosan. Esp masa tgh berfikir nak tulis programming. Masa kemas umah pon boleh jer berangan sambil cakap sorang. Cakap dalam hati.. Ada gak pernah terkantoi.. cakap masa jalan2. Terkuat..ada plak yang dengar. Pas tuh kiter sengeh kat orang tuh sambil cakap..Opssss!!!. Dulu budak cubicle sebelah selalu perasan kiter cakap ngan dia wahal kiter cakap sorang.

6) I like Books
Yang nih x leh ubah. Kiter mmg suka beli buku & baca buku. Tak cukup buku..mag lagi. Penuh umah ngan buku & mag. Mag PC.com zaman belajar dulu pon still ada. Mana la nak sumbat??.. Kiter suka PC.com sbb dpt CD software free. Abis penuh hdisk kiter install Masa sekolah rendah kiter suka baca majalah Si Bujal..Dewan Pelajar..Minda Pelajar.. Ada article kiter kuar dalam minda pelajar. Dapat hadiah novel. PenPall dtg sekali in package. Glamor wa cakap luu.. Surat2 menyurat ada 2 pelastic bag kat kpg. Mana pi semua pan pall wa tataw.. lost cont bila dah masuk hostel. Hahah..cam poyo jer.. Sbb suka membaca..buku siri 5 sekawan tuh complete kiter baca. Siri Salma.. aper lagi ehh... Sbb tuh jugak kiter suka pi library..sekarang pon kena pi library sbb status student. Hayaaakkk..

7) Aku suka study dgr lagu
Sejak dari zaman belajar mmg aku suka buat kerja sambil dengar radio. Kalau buat Maths msti laju jer dgn syarat degar lagu rancak. Yang slow ala dondang tuh sure erus tido. Masuk sekolah hostel aku guna walkman..masuk U dengar kot PC. Bila kerja usung mp4. Buat kerja sambil dengar lagu nih lebih focus. Bayangkan dulu umah sewa zaman belajar 10 orang. Dah la kecikk..aku sumbat telinga & study. Korang nak tergolek ker terlentang ker pasallalahh.. Group omputih yg aku suka zaman sekolah Wham. Lagu yg evergreen.. "Last Christmas" & "Careless Whisper"

8) Suka study/buat kerja memalam.
Untill today..malam adalah masa yang paling best untuk study..membaca..menulis. Sbb x panas and sunyi. Zaman belajar dulu aku suka stay up sampai kol 3 pagi. Zaman hostel aku suka bangun ko3 pagi utk study. Yang nih semua orang tahu..jam antik beruang panda aku akan berbunyi. Sbb dia antik..aku jer yang pandai stopkan dia. Kalau ingat2 balik..lawak la.. Aku bolah bawak jam antik pi hostel. Kengkawan lain semua pakai jam yang bunyi tinonet..tinonett.. Aku punya jam sekali bunyi KRINGGGGGGGGGGG..... gegar hostel Cempaka.. wing B. Beruk2 kat Zoo Taiping pon terjaga. Jam tuh ada gambar panda..kepala dia goyang-goyang kiri kanan. Jam nih telah menjadi kutukan hebat member2 aku esp roommate aku sbb jam antik nih mmg x der dah dipasaran time tuh.

9) I like adventure
Masa sekolah aku fanatik with scout. Budak perempuan kelas aku semua masuk Puteri Islam aku sorang jer Pengakap. HAHHA. Habis semua ujian lencana aku pergi. Camping jangan lepas cakap mesti nak pergi punya. Pernah mak x kasi pergi camping sbb dah nak exam. Frustt taww... Kem Ketua Patrol. Takat kena buat crawl atas tanah tuh biasa.. panjat pokok.. pasang kemah.. kawad..kena denda..biasa la tuh. Dah kerja nih jer kulit dah sekata..kalau tak itam legam. Aku pernah berangan nak masuk Camel Trophy. :P

10) Pernah masuk bintang kecil kat sekolah rendah.
Tah aper2 jer kan abis xm upsr aku bosan terus jer register masuk bintang kecil. Aku nyanyi lagu Shiela Majid - Lageda. Siap soh bapak aku beli minus one. Wakakaka.. Skrg korang nak soh aku karok..jangan harap. Sumbang jer..

11) I play piano Grade 0
Dulu aku ada belajar piano kat Yamaha Music School tapi kejap jer. Grade 0. Selalu kena pukul tangan sbb x tahu mana center piano tuh. Sekarang nih pon aku x sure aku taw ker tak.. Sempat la belajar not2.. macam semibreve , dotted crotchet dll. Kelas muzik masa darjah 2 & 3 pon ada belajar kan. Sempatla main piona lagu Jinggle bell, Marry had a little lamb..gitu2. Masa sekolah rendah, I play pianica masa hari guru. Sekali masuk hostel termasuk Band la Pulak. I play clarinet for Malam Jubli Emas @ Alson Kelana Seremban. Lagu kitaro.. Malam lagu kumpulan mana tah... lagu ning baizura.. Dugaanku .. Jangan soh main sekarang...wa tak ingat sudah..






Is already 11..enuff.. That's all.. :P

Training Day 8 : Tasik Subang Jaya

Nih patut entry semalam..tp semalam balik lambatt..sampi rumah kol 10.30am. Mata dah macam kena tongkat ngan macis. Naper ehh ngantuk tahap iguana.. Ohh..yer.. Mental stress nak access database cusomer dari opis. Veryyy der slowww... Nih yang rasa nak pinjam BERUK belaan Ben. Ben pinjam beruk ko bleh??


Kiter jogging 1 bulatan tasik jer..
2 round power walk non stop. Malas menyeranggg...

Shape Run.. 11.5 km boleh ker nih.. malam plak tuh.. Sejukk..

Lepas jogging sambung keje jap.. kol 8 pm baru terhegeh-hegeh nak balik. Pas tuh teman Cik WiWi makan.. last2 dengan kiter pon tergoda sekali. Nasik Goreng Thai... Arghh..Kantoii.. Cik WiWi nih mmg suka kantoi kan aku... Hari nih hujan.. kiter dari customer kat Bukit Jalil..ingat nak singgah GYM..tgok2 exit subang jam.. HAHA.. Cancel.. Balik umah la best sejuk2 cam nih best tido.. Mlm tadi jasad jer tido tp otak x tido..tah aper jer otak nih buat. Buat programming dalam mimpi kot.. Buwekkk.. Penattt owhhh bila otak x tido.. Korang penah jadi mcm tuh.. ??

Training Day 7 : Tasik Shah Alam

Saturday, July 4, 2009

Wish to go to ESQ at Matrade for recharge but finally has to cancel my plan. 2 of my frends x jadi pergi so aku pon dah x der mode. Kemas umah, basuh baju .. tido and oversleep untill 3pm. Lama giler... Naper tah this week am sooo damm tired.. Lots of stuff to do..5 working days make me so tired. When its comes Friday am blur already.. Nak pergi GM malas plak..so i decide to go for a jog at Tasik S.alam again!.. Really have to push my self. Last jog @ Tasik Subang on Monday..than stopp..busy..kenduri and so on. 3 days x excercise..stamina and metabolism akan turun. Yes..i know tht so I am ON.. Bring along my MP4 cap ayam and here I am.. Zasssttt to Tasik S.Alam.



Am alone..yer jogging sowang-sowang. Buat tuli pada org yg memerhati. This is the reason why i prefer to go GYM. Wht i did, pekak kan telinga dgn mp4 and listen to the music. I call this my hantu song collection :P Muahaha..!! My fren said lagu nak clubbing ka?? Hahha.. lagu body jam la beb..!!
  • Boom Boom Pow by Black Eyed Peas.
  • Beyonce - Halo
  • LadyGaga - Poker Face
  • Miley Cyrus - The Climb
  • Wyclef Jean - I'm Ready
  • Pitbull - I Know You Want Me (Calle Ocho)
  • Leona Lewis - Better In Time
  • Ingrid michaelson - Be Ok
  • Lady-GaGa-Beautiful-Dirty-Rich


20 days to go.. baru 7 hari training..Yapaaadaaa..?? Kali nih jog jauh sikit..lagi pon sorang-sorang suka hati kaki nak gi mana-mana. Kali nih park depan SIRIM jog sampi depan wisma MBSS and Masjid Shah Alam. Otw balik dari rumah baru perasan Wisma MBSA tuh dekat jer dgn umah. Jauh jugak haku jogging hari nih. Humm.. Wht if I jog from my home to tasik Shah Alam??..

Cahaya di Kota Singa..

Friday, July 3, 2009







Beruk Ben

Thursday, July 2, 2009


Terkujat jap bace komen kat Facebook bila nampak ayat nih:

Beruk Ben... (sejak bila Ben ada berukk???)
Baca kali kedua baru la faham..
Beruk Ben Celcom.. Terus aku tergolek2 gelak..

Hari nih aku balik dari customer penin2 lalatt.. program yang aku tulis & test kat development santek jer tp aku lupa in production aku ada 30 000 document. Tuh pon aku dah divide by 2. East and West. Program aku kena run to each document dalam database tuh. Akibatnya sejam lebih run x abis2 lagi sampi hang aku punya Lotus Notes. Tgokj am dah 5.30pm..oikk..x der OT yer. Customer x bayar.. Last2 aku lock PC and balik. Let the codes run sampai abis..X kuasa den nak tunggu. Esok aku kena tulis balik program nih supaya run back end. Naperla aku x terfikir mender nih.. kalau tak awal2 lagi tulis program utk run back end jer.. keja aku ttb melambak2.. huaa..

Hari nih jugak aku agak2 geram @ one chinese guy nih. Dulu dia pernah cakap perkataan yg tak akan aku lupa sampai bila2.

"I am an experience project leader. So u cannot cheat me". - For wht I am going to cheat you??

"Why it take so long to write the codes. I can do in one day." - You do la.. "I will do if you pay me half of your salary" - Cam bagosss malas aku nak layan. ko aper taw??Kalau ko taw wat aper kompeni ko cari aku soh buat..??

Kali nih aku kena deal ngan mamat nih lagi.. Tapi sori la beb.. I won't let u pijak my kepala once again. I understand x ramai ladies in this area. Programmer mostly lelaki la kan.. Kengkadang diaorg nih cam nak buli aku jer.. Humm... Pls don't ever under estimate young muslim lady with hijab like me!! Aku cukup menyampah bila diunderestimate or someting related to racist but the fact is there are some ppl yang macam tuh. Betul.. Bukan semua..

I appreciate to have friends who truly help me even we are in different races. I do appreciate to have mix family. We can be in the same house even with different religion but we respect each other. Hope this will last.. Ameen.

p/s I miss my old good fren Neesha. My tuition and study mate masa sekolah rendah. Try cari kat Facebook tapi tak jumpa.