Moving Forward

Friday, June 12, 2009


Yes..I am moving forward.. I am in the midst of transferring to another department.

Actually, I has been 4 years plus in this team..dah merasa 3 orang managers even in the same department. Life cycle database yang aku handle (post sales systems/ company portal/ web) dah berapa kali rotate.. tukar management..tukar system flow. Manager baru take over jadi owner of the apps.. ader jer changes to the system flow. Nak ada notification lah..reminder lah.. tambah itu..tambah ini..sampai aku pon dah naik muak. Almakllumla ada in house developer. Dah taw sangat perangai user. Bak kata my ex-senior boleh buat database perangai setiap user. Mana user kena attend cepat2.. mana user yg boleh kita discuss the deadline. Mana taknyer..performance anda juga dinilai oleh user.

Nowadays, I am quite senior to the team. Senior lama semua dah resign setelah 9 - 15 years working as System Analyst. Kagum betul ngan my ex-senior..sampai beranak pinak hadap programming. But I am diferent..I need change.

Sekarang dah ada beberapa junior baru..yg fresh grad pon ader. Kata my manager..susah betul nak cari Lotus Domino Developer utk replace tempat u.. Wait untill I get one then u can transfer. Itulah kata2 my bos masa CPE yang menebabkan aku tersengeh cam nak melompat jer masa kuar drp his room. Finally, programmer imported from India move into my team. Yes..I am now moving forward. Siap ada yang wish Congrats sbb berjaya masuk another team.. Muahahha.. Currently, am only handle one customer. Aci la kan coz am still handle internal apps bila aku x kuar pergi customer. Lepas nih..tataw la customer mana pulak. Mampos ko hadap traffic jam kalau kena pergi customer kat KL.

This week aku buat documentation jer.. Important system jer la..kalau semua banyak tuh. Ada system yg aku inherit from senior ada yang aku buat sendiri. Semua meeting on system enhancement, T.Leader aku kata x payah pergi.. Log aku pon dah kena assign. Anyway..user still call me and e-mail me sbb x der announcement lagi. Tunggula bila HR dah raise transfer notice baru aku nak send e-mail to my user. All reminder/notification yg aku bcc to my mail box pon aku dah remove. Humm..rasa sedih plak kan. Camnerla kalau aku resign ~kekeke...


Since aku tukar department, aku kena pulangkan current PC. Aku dah delete semua harta pusaka dalam hdisk tuh. Dalam tuh ada 3 hdisk. Dulu aku guna SQL.. malas nak reinstall bila tukar PC.. maka cabut hdisk jerla.

New life begins.. few months aku kena struggle la sikit kot esp bila kena travle hari2. Hadap manusia yang bergelar customer..at least boleh gak aku hadap muka org lain.. nih asyik2 user yang sama jer kan. Hamik ko.. hadapilah segala cabaran mendatang. I know it is not goona be easy. I need change... Wish me luck.. Sebab aku berjaya tukar deepartment, aku x terfikir lagi utk bersara dlm dunia programming untill one stage aku nak jadi IT Lecturer.

Bila? Itu hanya perancangan.. Go with the flow.. Allah know the Best..!!

6 comments:

shah said...

Bagus la dapat transfer...at least suasana lain...with new outlook and motivation, mesti kerja keras lepas ni....wish you all the best!

Nurman said...

Congratulations Nida, berjaya jugak keluar dari department puaka tu..aku ni dah stop dah buat programming, and sekarang more to project management. satu establishment tau..syukur la Nida

makcik rokiah said...

one fine day...
hehehe

SiMpleSmArtErMe said...

Shah - Thanks. Lega jugak dpt transfer.. Ye lah kena kerja keras lah..Harap2 x stress lah...

Nurman - HeHeHe.. Thank You So Much.. Ko mmg suka cipta perkataan terhebat.. "department puaka" katanya.Hummm...mmg pun..Opss..Skrg dah complicated sangat la. Benda kecik jadi complicated..x larat aku nak layan.

Itula kan..your life much better kan kat sana. Alhamdulillah Wa syukurillah... Hidup kena berhijrah..

Cik Kiah - Yeahh..One fine day..lalalala..

Sawa said...

kalu terlepas ke KL nnti bley roger2 k sawa..

NenekPenne said...

apa entry ni? tak faham kita...ha ha ha...