Jemputan Kawen Yang Tak Diundang..

Tuesday, May 26, 2009

http://www.kadkahwinku.com/images/cardsimages/cm007_500x500.jpg

Jemputan Kawen Yang Tak Diundang..

Categori: Cerpen Pendek
Penulis: SimpleSmarterMe
Tarikh:26May09

Petang yang hambar.. Cuaca tidak menentu.. Sekejap panas..sekejap mendung..sekejap hujan. Dunia dah makin uzur..agak-agak..kalau bumi nih boleh bercakap ramai yang kena sound..Panas dah tak macam dulu..silap-silap boleh kena kanser kulit.

Aduhhlaa..mengantuk la pulak.. tapi kerja masih banyak.. Tetiba rasa macam nak tengok e-mail..Banyaknya e-mail. Habis satu..satu di delete..lenguh dah tangan nih..Tetiba aku tersentak tengok sender e-mail nih..Macam kenal..Hah??..Jemputan Kawen??..Ahh..Motif hantar kad kawen nih Aper Case?? Sajer?? X sengajer?? Jangan mimpi aku nak pegi.. Jangan mimpi aku nak kasi hadiah..

Marah.. ?? Entah..
Geram.. ?? Entah..
Benci.. ?? Entah..

Emosi aku sedikit terganggu.. Hati aku sedikit terusik.. Tetiba terflash back kisah lama 2 tahun yg lalu.. Perkenalan yang singkat dan amat serious tiba-tiba berakhir dengan kisah dramatik. Kengkadang terasa kesal.. naperla aku terima dia nih..? Naperla aku bawak dia jumpa parents aku..akhirnya..jadi macam nih??.. Aku tahu itu semua takdir..ketentuan illahi. Tapi parut yang terkesan dihati amat sukar diubati.. Kalau boleh nak suruh jer malaikat belah dada nih cuci ngan clorox..

Ahhh...pedulikan..itu kisah lama..kish yang hampir lenyap dari ingatan dan tersorok jauh disudut hati..Namun, kedatangan kad ini mengugat kestabilan emosi aku. Bagitu mudah untuk diri kamu kan ??.. Anggap seperti tiada apa yang berlaku.. Tak serik walaupon sudah berapa kali diignore.. ??.. Masih tak paham ??

Sudah diberitahu sejak dulu lagi.. If you already make your decision to accept girl pilihan your mom..It is OK for me.. Aku pon x hengenn ngan anak jantan awak nih.. BUT I have one decision tht you have to accept it..I dont want to know anything about YOU..!!. Sorry.. I want to be far far away from you.

Dengan baik & penuh senyuman bersaksikan meja diruang open air at McD depan the Curve aku katakan "Congratulation.. Let me be the 1st one who wish you and I am Sorry, I cannot be fren with you anymore.. and sorry if I ignore you from today and may be forever ". Aku juga ada hak untuk menyatakan apa yang aku nak kan..?? Masih teringat lagi betapa geramnya aku tgok dia dok melayan SMS perempun tuh depan aku.. Perempuan tuh pon ala gediks gak.. mofif nak ber panggil anjer bagai dalam facebook??. Why u have to tell the whole world kah?? Sori la beb.. buat sakit mater jer tengok..

Sorry.. Your mom excuses tidak dapat di terima.. Kenapa..?? Salahkan kalau sebaya??.. Tak paham aku ngan mak kamu.. Jumpa hari tuh macam ok jer tp tak tahu la dalam hati kan.. Mak aku jer yang tak kisah..kata my mom terpulang.. So Cool..?? Kiter kawen ngan pak arab boleh ker??

Pappp!!!....

Tetiba bahu aku di tepuk orang...

OooMAkkkk...!! (Astagfirullah..lemahnya iman aku..Megelamun jauh dah aku nih...)

Miss Kay: Aperhal ko nih..serus jer?? Kad saper tuh??
Aku: ..makhluk jahat... ko nak pergi?? Pergi la..??..aku x berminat..

Terus aku sambung surfing.. jiwa kacoo...ala relax arr dah kol 5.30pm pon..Dah abis time keje dah..

Terbaca pulak petikan dari artikel nih..

”Ya, akhie,” kata Abdullah, ”kemarin sewaktu engkau lewat di hadapan kami, Rasulullah mengatakan bahwa engkau seorang ahli surga. Apa gerangan yang menjadi rahasianya sehingga Rasulullah begitu memuliakanmu?”

Lelaki itu tersenyum, kemudian menjawab, ”Sesungguhnya aku tidak pernah melakukan apa-apa. Aku bahkan tidak memiliki kekayaan apa-apa. Baik ilmu maupun harta yang bisa kusedekahkan. Yang kumiliki hanyalah kecintaan. Kecintaan kepada Allah, kepada Rasulullah dan kepada sesama manusia. Dan setiap malam menjelang tidur, aku selalu berusaha menguatkan rasa cinta itu, sekaligus berusaha menghilangkan perasaan benci yang ada kepada siapa saja. Bahkan terhadap orang-orang kafir sekalipun.”

Sehingga sikap yang paling bijaksana adalah, selalu berusaha untuk mengintrospeksi diri, sekaligus menjadi orang yang pemaaf. Sebab itulah yang selalu dilakukan Nabi sepanjang perjalanan hidupnya. Sedangkan hidup Nabi adalah contoh bagi setiap mukmin.

(Source: http://hifzhanberau.wordpress.com)

Aduhh.. sentap aku rasa...

Susahnya untuk aku memberikan kemaafan yang ikhlas walau pon mulut berkata aku telah memaafkan tp hakikatnya hanya tuhan yang tahu. Sejauh mana keihklasan itu akhirnya terjawab dengan hanya satu click e-mail.

Renung-renungkan dan selamat beramal.. :)


Nota Kaki Ayam:
Cerpen in adalah rekaan semata-mata. Tiada kena mengena dengan hidup penulis.

18 comments:

makcik rokiah said...

mood jiwa kental ke kak?..

abanglong said...

salam

perkataan maaf hanya dua sukukata. amat senang untuk kita cakap tapi sukar utk kita betul2 tafsirkannya.

abanglong masih belum mampu mengikut kisah sahabat nabi itu.. menjadi pemaaf. sebab maaf, walaupun telah diucap; luka.. tetap terpahat.

Nurman said...

Wah dah ada scandal dulu dah, tak pernah citer kat aku pun. Anyway Nida, manusia tu insan yang lemah, not everyone perfect, maafkan dia and move on with your life. Insyaallah ko akan jumpa yang lebih baik lagi

Willie said...

wow...penuh emosi...ingatkan cerpen import, rerupanyer, cerpen tulisan sendiri.

Dari apa yg aku faham, lelaki tok dah nak kawen lalu memberikan u kad jemputanya...tetapi jemputan tu tak diundang sebab lelaki tersebut pernah merupakan kekasih u dulu dan telah menghampakan u kerana ibunya...

Er...betulkah pemahaman aku?

Sawa said...

t'bawa2 jap dlm cerpen tuhh.. pandai ko menulis dik. apa pun tk care yeaa

SiMpleSmArtErMe said...

Cik kiah - jiwa kental mmg dah lama dah. Ttb rasa nak jadi penulis cerpen plaks.. Hikss..

SiMpleSmArtErMe said...

abg long - betul tuh abang long..tangan kaki sakit boleh diubati & dijaga rapi..tp kalau hati yang tercalar atau disakiti..walaupun telah lama berlalu parutnya masih ada.

Susah betul nak jagi hati nih..kan?

SiMpleSmArtErMe said...

Nurman - alamak..kapal terbang vontot berair lah.

Aku tiada dalam ini cerita.. =P

CATZ said...

menegucapkan maaf memang mudah..
biasanya org akan ckp.."aku dah maafkan"..tapi jauh di sudut hati??
sendiri je yg mampu tafsir dan rasa.
smart ni ada bakat tulis novel..
hehehe...apa kata tulis...sure best seller..hehhe..
saya akan beli tau...

SiMpleSmArtErMe said...

Willie.. u r rite.. 100% correct.
Btw, aku enda dalam ini cerita ya.. =P

Kak Sara, makacih kak Sara.. =)

SiMpleSmArtErMe said...

Catz..
2 la kan..betapa mulianya nabi. Sebagai manusia dgn pencipta kita selalu jer nak buat jahat.. Kalau pencipta itu murka dan terasa hati..camner la ehh??..

Mujur kita masih boleh bernafas & masih hidup.


ahaks..berpandangan jauh tuh Catz..bak kat cik kiah, idea menulis datang bila jiwa kental jer ..kih3.

Benedict Bernard said...

wah bole masuk pertandingan cerpen..

Riezal said...

nice write up ..aku suka baca. Tulisan yang bersahaja seolah2 menulis sambil mengorek idung.Always look on the brigther side.. ada hikmah pada sesuatu yg terjadi.. mungkin itu bukan yang terbaik utk mu..

NenekPenne said...

abaikan jerlah needa oi..
tak ada makna nak sedih2 sedangkan si jantan tu nak happy2 dgn pompuan gedik tu....
jantan tu lagi happy bila dapat tau needa tengah sedih?
tak payah nak sedih2 needa oi... jantan kebaret memang selambak boleh dicari..kita nak cari lelaki bukan jantan....
kalau akak ler, pegi jugak jemputan kawen dia tu tapi bawak lelaki paling handsome jadi teman needa...
cakap kat dia, ada aku kisah kalau ko nak kawen? ohh pleaselah....

shah said...

setuju sangat dengan nenek...piiirah, sekali petik 10 mari kan...

SiMpleSmArtErMe said...

err..siapakah Shah itttew nek ..??

NenekPenne said...

laaa tak kan tak kenal shah? shah kan yang needa pi makan kat seoul bbq tu... amboi needa

eeeeh betul ker shah tu arr?

SiMpleSmArtErMe said...

la.. man cek taw.. CPG panggil dia Shaz jer.. kiter kenal dia dgn nama shaz jer la..