Home made Laksa Beras

Monday, May 4, 2009

Am just came back from my hometown...memang recharge betoi rasa cam nak cuti teross...Muahaha..unfortunately am still got sms which is abt work. Gerr..!! Nasib baik dah OTW back to KL. OK lantak la..problem x der la teruk mana..kecoh jer lebih.. Gosh..!!. God..give me some patience.


Masa balik sempat ajak my mom to cook laksa beras..daripada laksa till kuah..sendiri buat. Well, as am orginated from Utara..here is pure Laksa Penang. Tak susah pon nak buat..cuma leceh sikit sbb kena buat laksa tuh sendiri. Not instant one wokehh...!! Taste much better sbb laksa buat sendiri mmg rasa lain..i tell u..!! Let pictures tell you the story..





Camnih la rupanya..Laksa yang dah masak.

Makan ngan kicap kipas udang lemak manis pon sedap..kih3.




Zoom the pic..ready to cook.
Daun pandan tuh nak kasi wangi & supaya laksa tuh x melekat.
Maklumla kat kampung..daun pandan tanam sendiri..sepokok kiter cabut. kih3.

Pusing laksa dalam pengukus...& kukus.


Nih la acuannyer..masuk jer doh tadi & pusing.
Sama jer ngan acuan buat maruku..



Nih la doh laksa tuh..guna tepung beras yer..bukan tepung gandum..
Nanti jadi cucoq la jawabnyer..

12 comments:

Benedict Bernard said...

wah nanti gi umah kau, make sure kau yg masak k. hehe

Sawa said...

wahhh.. cam senang jer nak buat laksa beras tu needa

NenekPenne said...

bukan kat utara sajer noo buat sendiri laksa...kat pantai timur pun ada ya....

alamak sedap pulak laksa...
resipi dah 2 tahun ambil dari alam maya tapi untuk merealisasikan laksa dalam bentuk actual tu belum tau lagi bila boleh...sadis tul aku ni...

Willie said...

Uh best eh!

Nurman said...

Pandainyer ko masak Nida, mai sikit...baby aku lum kuar lagi la

Riezal said...

ori is better than.. yang dah bungkus.. maklum laa turun temurun buat laksa.. i bet org kat kl ni pun tak tau how the laksa is made.. orang dulu2.. apa pun buat sendiri.. tak reti nak beli2.

ermm Sungai Acheh ek.. i kat parit buntar.. last time tok semua duk di titi serong.. now few jer relative still lived there.

neway nasib baik tak tunnjuk kuah laksa.. if not confirm.. kecur air liur.. beruntung sapa2 jadi husband simplesmarterme.. hari2 boleh makan laksa handmade :)

SiMpleSmArtErMe said...

Ben..meh umah kat kg la..baru besh..umah kat KL belum cukup pekakas la.. HaAHA..

SiMpleSmArtErMe said...

Kak Sara, senang jer..tp nak pusing tuh la yang leceh tuh.. Kalau buat segantang baper kali nak pusing.. doh tuh 3 cawan tepong jer..

Kak Penn..tuh laksam la..org x panggil laksa..

Willie..lagi sedap drp laksa sarawak...HAHA..just kidding.

Nurman..haha..kat KL nih jer cam malas siket nak masak.

SiMpleSmArtErMe said...

Riezall..!!

Parit Buntar?? Are you sure..?? Biar betoi..Dulu sekolah mana ?? Sekolah rendah??
Tinggal kat taman aper??

Gambar-gambar tuh mmg la diambil area sungai acheh..tp am not orginated frm sg acheh.

jeng..jeng..jeng..(wht a small world)

Ader gambar kuah tp x upload. Mak kiter dah pening tgok anak dia dok amik gambar jer kerjanya..

Kalau dah dok area Parit Buntar..jalan otw to Taiping ada gerai jual laksa beras. Kat Sg Acheh ada org jual gak..tp kena order. Untuk raya order situ la..x larat nak buat..

SiMpleSmArtErMe said...

Kak Sara.. kiter x leh masuk blog kak sara la..huh.. * majuk ahh..

abanglong said...

waaaahhh....setap !!! order tiga mangkuk ekk!

SiMpleSmArtErMe said...

Haha..Abg long..kalau 3 mangkuk .. kena bukak bisness kedai makan laksa nih...