Jemputan Kawen Yang Tak Diundang..

Tuesday, May 26, 2009

http://www.kadkahwinku.com/images/cardsimages/cm007_500x500.jpg

Jemputan Kawen Yang Tak Diundang..

Categori: Cerpen Pendek
Penulis: SimpleSmarterMe
Tarikh:26May09

Petang yang hambar.. Cuaca tidak menentu.. Sekejap panas..sekejap mendung..sekejap hujan. Dunia dah makin uzur..agak-agak..kalau bumi nih boleh bercakap ramai yang kena sound..Panas dah tak macam dulu..silap-silap boleh kena kanser kulit.

Aduhhlaa..mengantuk la pulak.. tapi kerja masih banyak.. Tetiba rasa macam nak tengok e-mail..Banyaknya e-mail. Habis satu..satu di delete..lenguh dah tangan nih..Tetiba aku tersentak tengok sender e-mail nih..Macam kenal..Hah??..Jemputan Kawen??..Ahh..Motif hantar kad kawen nih Aper Case?? Sajer?? X sengajer?? Jangan mimpi aku nak pegi.. Jangan mimpi aku nak kasi hadiah..

Marah.. ?? Entah..
Geram.. ?? Entah..
Benci.. ?? Entah..

Emosi aku sedikit terganggu.. Hati aku sedikit terusik.. Tetiba terflash back kisah lama 2 tahun yg lalu.. Perkenalan yang singkat dan amat serious tiba-tiba berakhir dengan kisah dramatik. Kengkadang terasa kesal.. naperla aku terima dia nih..? Naperla aku bawak dia jumpa parents aku..akhirnya..jadi macam nih??.. Aku tahu itu semua takdir..ketentuan illahi. Tapi parut yang terkesan dihati amat sukar diubati.. Kalau boleh nak suruh jer malaikat belah dada nih cuci ngan clorox..

Ahhh...pedulikan..itu kisah lama..kish yang hampir lenyap dari ingatan dan tersorok jauh disudut hati..Namun, kedatangan kad ini mengugat kestabilan emosi aku. Bagitu mudah untuk diri kamu kan ??.. Anggap seperti tiada apa yang berlaku.. Tak serik walaupon sudah berapa kali diignore.. ??.. Masih tak paham ??

Sudah diberitahu sejak dulu lagi.. If you already make your decision to accept girl pilihan your mom..It is OK for me.. Aku pon x hengenn ngan anak jantan awak nih.. BUT I have one decision tht you have to accept it..I dont want to know anything about YOU..!!. Sorry.. I want to be far far away from you.

Dengan baik & penuh senyuman bersaksikan meja diruang open air at McD depan the Curve aku katakan "Congratulation.. Let me be the 1st one who wish you and I am Sorry, I cannot be fren with you anymore.. and sorry if I ignore you from today and may be forever ". Aku juga ada hak untuk menyatakan apa yang aku nak kan..?? Masih teringat lagi betapa geramnya aku tgok dia dok melayan SMS perempun tuh depan aku.. Perempuan tuh pon ala gediks gak.. mofif nak ber panggil anjer bagai dalam facebook??. Why u have to tell the whole world kah?? Sori la beb.. buat sakit mater jer tengok..

Sorry.. Your mom excuses tidak dapat di terima.. Kenapa..?? Salahkan kalau sebaya??.. Tak paham aku ngan mak kamu.. Jumpa hari tuh macam ok jer tp tak tahu la dalam hati kan.. Mak aku jer yang tak kisah..kata my mom terpulang.. So Cool..?? Kiter kawen ngan pak arab boleh ker??

Pappp!!!....

Tetiba bahu aku di tepuk orang...

OooMAkkkk...!! (Astagfirullah..lemahnya iman aku..Megelamun jauh dah aku nih...)

Miss Kay: Aperhal ko nih..serus jer?? Kad saper tuh??
Aku: ..makhluk jahat... ko nak pergi?? Pergi la..??..aku x berminat..

Terus aku sambung surfing.. jiwa kacoo...ala relax arr dah kol 5.30pm pon..Dah abis time keje dah..

Terbaca pulak petikan dari artikel nih..

”Ya, akhie,” kata Abdullah, ”kemarin sewaktu engkau lewat di hadapan kami, Rasulullah mengatakan bahwa engkau seorang ahli surga. Apa gerangan yang menjadi rahasianya sehingga Rasulullah begitu memuliakanmu?”

Lelaki itu tersenyum, kemudian menjawab, ”Sesungguhnya aku tidak pernah melakukan apa-apa. Aku bahkan tidak memiliki kekayaan apa-apa. Baik ilmu maupun harta yang bisa kusedekahkan. Yang kumiliki hanyalah kecintaan. Kecintaan kepada Allah, kepada Rasulullah dan kepada sesama manusia. Dan setiap malam menjelang tidur, aku selalu berusaha menguatkan rasa cinta itu, sekaligus berusaha menghilangkan perasaan benci yang ada kepada siapa saja. Bahkan terhadap orang-orang kafir sekalipun.”

Sehingga sikap yang paling bijaksana adalah, selalu berusaha untuk mengintrospeksi diri, sekaligus menjadi orang yang pemaaf. Sebab itulah yang selalu dilakukan Nabi sepanjang perjalanan hidupnya. Sedangkan hidup Nabi adalah contoh bagi setiap mukmin.

(Source: http://hifzhanberau.wordpress.com)

Aduhh.. sentap aku rasa...

Susahnya untuk aku memberikan kemaafan yang ikhlas walau pon mulut berkata aku telah memaafkan tp hakikatnya hanya tuhan yang tahu. Sejauh mana keihklasan itu akhirnya terjawab dengan hanya satu click e-mail.

Renung-renungkan dan selamat beramal.. :)


Nota Kaki Ayam:
Cerpen in adalah rekaan semata-mata. Tiada kena mengena dengan hidup penulis.

Bila Cermin Kereta Kena Pecah..

Saturday, May 23, 2009


I already start my car engine okay and realized macam x tutup tingkap or pintu tak rapat. Pandang kiri..mak oii.. 1st time aku tgok cermin kater aku pecah..cermin yang keras dah jadi macam kertas melambai-lambai. Damm it..Ada org potong rumput kah??.. Ker batu terpelanting kah?? Saper lak dengki kat aku nih ??.. Aku ader masuk kongsi gelap ker.. Aku ada gaduh ngan orang ker..

Terus matikan enjin and lambai2 kat CPG ittew yg kebetulan tengah heret beg..ader ker dia bye2 kat aku ?? .. Eii..ini bukan lambaiyan terakhir...terus aku ubah sign..sini la wii..meh sini. Cermin keter aku kena pecah la.. Rupanya am not the only one.. si Azik pon kena..la igat dia buat meeting apa ngan bini dia.. Beg keje Aziq dah kena kebas.. Aku??... Aper yer??

Puas la ku pikir.. Aper yer??.. Laptop aku x bawak.. hand bag ada kat aku maka..humm..beg isi telekung aku. Haiyakk.. motiff..ko x der telekung nak solat kah ??.. confirm solat ko bawak pi Neraka. Alkisahnya aku dah kuarkan telekung dari beg tuh masa singgah solat kat famingo hotel. Yg tinggal:

- Diary kerja (member aku Tony kasi kat aku..)
- 1 Roti sardin goreng (x abis makan bekpes tadi..nak buang membazir)
- Sebungkus kacang goreng beli kat kantin TPM minggu lepas. (x sempat nak makan..)

Aperjer benda berharga dia curi...??Beg tuh la kot dia leh jual..Beg hadiah bufday aku..Ciss..

Nasib baik ramai yang patah balik bagi moral support. Huh.. Thank You semua.. Aku panic ker terkujat ker..aku x sure apa yang aku rasa.. Am blur.. Not sure what to do.. Kedai semua dah tutup.. tak kan aku nak balik dengan tingkap yang lemah gemalai cam tuh kan.. kang ada makhluk melompat masuk menyengeh kat seat belakang aku camna??..

Call my brother..huh..pueh call x angkat. So, call my sis in law.. Rupanya abg aku tgah mandi. So aku cakap la what happen.. Aku cakap aku nak selotape & pelastik tutup.. memalam kang hujan lak..dah la umah apartment kan..uhh..sunguh x selamat. Setelah sesi moral support..semua org pon balik.. Aku pon dah ngantuk.. Otw to Ukay Perdnan melalui Andaman Ukay & Bukit Antarabangsa berdeting-deting kaca jatuh..seram ahh..x leh jadi nih. Sungguh x selesa nak drive.. Aku seram ok kalau drive x tutup tingkap..dengan serta merta aku akan jadi cam org x geti drive keter.. Dah dkt nak sampai abg aku call, risau jugak dia kat aku ehh..kih3. Mujur abg aku ada sini..kebetulan la. Sejak dia balik drp uzbek aku x pi jumpak dia lagi..kira sekali la tuh. Air dicincang x akan putus okeyy... Semoga abis tugasan dia kat ubek dlm 3 taun nih..balik mesia jadi bos la ehh..Amin...

Sampai umah my bro..sibuk jer anak sedara aku..cam dia jer nak tolong.. My bro pon tgok la.. tekuar dari mulut dia..jahat nya orang nih. Terus dia amik pelastik & pakai glove kasi cuci itu kaca. Aku cam tgok jer tolong apa yg patut.. Hasilnya.. Tadaa..



Siap ada lobang nak bukak pintu..kekekeke.. Masa my bro dok sellotape..ttb anak sedara aku tanya..

Natasha: What r u doing daddy?.
My Bro: Main selotape.
Natasha: Haa..u cannot play with selotape. That is not a toy.

Hahahhaa..tergamam aku kejap..My bro sengeh jer.. Aku tido umah abg aku. x bawak plak GYM bag.. sehelai sepinggang.. Aku malas nak pikir.. Nak gi opis apernyer keter cam tuh..nak balik apartment sure x selamat tinggal keter cam tuh. Nasib baik kak ipar aku ada baju keluang man eehh bukan kelawar.. yang lain tuh pepandai la aku modify.. Ahakss.. Suvivour beb.. kalau pi hiking ker camping biasa la cam nih kan??..

Sebelum tido sempat la aku tgok Natasha mewarna..huh..semua kucin dia warna itam.. Aiyoo..why black??.. Ada pet baru plak.. grass hopper katanya. Ishh..macam2. Kepenatan yamatss aku terus tido..sok kena bangun awal..keter aku block keter abg aku.. Sok dia kena masuk opis.. aiyoo..balik sat pon kena kerja ka??

Sekali produa sebelah zoo negara tuh bukak kol 9.. wallawei..mana mau lepak??.. Aku pi mac D. Ok sikit parking situ sambil tgok keter..


Cam poyo jer lepak mac D pepagi sowang-sowang..ttb ada sepasang hband and wife masuk...wah..x keje kah..si wife pakai cam nak pi GYM. Si hband cam baru bangun tido jer. Bestnyer jadi orang kaya..x payah kerja...kan??

So tht morning aku SMS la org penting opis told them aku EL. Cehh...SMS aku x dibalas.. At least reply la OK. Cam siott jer aku rasa.. tau la kan..am leavinggg...teringat pesan member aku yg tgh buat PHD kat Madrid. She bebel aku melalui phone.. You have to care of your self..Nobody will care abt you ok..!!. Ttb jer ayat dia tengiang-ngiang kat kepala otak aku. Lantak la aku EL gak. Dipendekan citer..aku dah ganti cermin cermin baru..belum tint lagi. Kena tunggu seminggu. Next week jer la..

Lepas settle semua..aku sempat pi campus jap.. gi saloon jap.. petang tuh aku pi tgok movie angel & demond. Aku rasa movie nih cam nak tutup cerita documentary abt 'The satanic illuminati conspiracy'. To tell the whole world tht the illuminati is no longer exist. Lagi pon documentary nih dah spread out dengan cepat sekali..motif youtube nak band documentary nih??.. Adakah ini kisah benar??.. Lu pikir la sendiri..!!

Nanti I bawak balik Gunung Kinabalu sama u...

Monday, May 18, 2009


I am happy..
I am not..
I am happy..
I am Not

Am I Happy or I am Not??

Compensate Leave..??

This Year I have (18days + 5days(bring forward) = 23 days

As of today, I have 20 days left

3 days cuti + 1 day MC

It will cut off from 20 days to 10 days..

Wallaweiiiiiii.....

Tgok-tgok Calendar..
Ni my annual leave plan..

RayaPuasa
23rd Sept - 25th Sept
Total : 3 days

Vacation to Kota Kinabalu

30 hb Oct (Half day)
2nd Nov - 6th Nov
Total: 5.5 days

Overall: 8.5 days

Nih planning jer..
by right one day per month jer boleh vercoti..it is still upon kastemer.. Baru jer nak bawak parents jalan2 kat KK..flight dah book..baru jer excited nak soping pearl...nak round pulau2...sekali camnih la pulak...Ishhh..Apolah nasib bile kena jual ??

Dapatkah aku kautim ngan kastemer ??..

...kesian la sama ini amoi..
Kasi I cuti 1 minggu boleh ka..?? Nanti I bawak balik Gunung Kinabalu sama u..


Lelaki GILA ... PLEASE read it carefully and TAKE NOTE.

Thursday, May 14, 2009

Last week, i got phone calls from TM regarding a promotion on RM 10 for monthly nation calls. Since, my home phone bills up to RM 100+ for local calls. I used home phone to call my mom kat kampung and each phone call max is RM20. (Tah aper jer aku gayut ngan mak aku kan..)

So, I was excited with the promo. Pernah tengok iklan sebelum nih but yet to call TM for further info. Since I agree with it, I have to confirm my details. (Home address, phone number, ic). According to the callers, I will received cordless phone prior to the subscribtion and they will pos laju to me.


What?? Pos laju..no one at home. Can u use my office address.??


Takkan x der orang kat rumah kot?? What abt your housemate?..


Err..x der. I am yet to find housemate.


So caller pon write down my office address and will call me back later. Then he called me back, sorry we have to send to billing aggress. (Oh My..aperla susah sangat nih)


Then how??


Nanti postman akan tinggalkan kad. U can pick up bla..bla..bla..


Owhh..am not familiar with tht area. Dah satu hal plak..tak nak la..(aku mana der nak jalan-jalan area tuh..post office at Subang Jaya ker..Pantai Hill Park ker aku taw la..).



yada..yada..yada..



Beramah mesra la plak kan..rupanya the callers also from shah alam.. asked him how do i know the plan has been activate..



yada..yada..yada..Oklah..Whatever.. malas pikir..just send me lah..

To my surprise...i got sms form this guy abt 12 midnite. Memula igt saper tah yg sms tulis Ai jer..so malas nak layan..ngantuk lagi pon mlm tuh gi gym. Then got phone calls..nak angkat ker tak..ok..angkat jerlah.


HoHHoooho.. Hello..HI..sorry if am disturbing u.. well am the one who call u this morning..well..am just wanna be fren.
Heyy..u kept my number??...
yada..yada..yada.. can we sms??


(aper kes mamat nih..??.. well..dengan ngantuk2 ayam layan jer la..) .. UNFORTUNATELY...this guy has hidden agenda...!!! pls read msg in the pic..






Mofiff..??.. saper soh dtg nih?? I replied: X boleh. I am tired.


Thn i replied..Wht so urgent..??Why must be tonite??



Matila..lupa dia tau my IC and my house address.

Ya tuhanku.. giler betol mamat nih.. terus check pintu segala..



Ish..x paham bahasa betoi.. Kalau u naik pon i x bukak pintu..


nasib u lah..



Giler ahh...




X reply..buat bodo jer..tido lagi best.


Whatever..am abt to sleep lah..

What?

Am just wonder if u r really calling me frm TM this morning??


Baper kali call tah..malas nak layan..silent hp..and tido..HUh..taw pon takot..

Until today..no more calls from him..but have to b carefull takot..kot2 dia buat giler terpacul depan pintu umah.. Pls remeber, do not ever tell strangers tht u are alone at home. Kalau ikot geram nak ajer call TM or make police report..am still kept all his sms..

Masalah betul..this guy totally changed. Makhlok macam nih lebih bahaya daripada Gay Boy yang bangga cerita kat aku yg dia ushar vontot jejantz kat GYM.. Lebih durjana daripada pondan yang cun & pakai sexy jalan kat sebelah aku sambil ngorat jejantz.. Lebih mangkok drp pengkid yang perkenalkan girlfriend dia kat aku..KERANA makhluk nih x dapat dikesan.

Station 21

Tuesday, May 12, 2009








AWAS.. !!


SEBARANG MASALAH KEMPUNAN TIDAK AKAN DILAYAN.

Himawari..adik Sinchan..

Saturday, May 9, 2009

Tit..tit.. (SMS in..)..Introducing Arissa Raisha born on 8/5/09 at 10.25pm weighted 4.18kg..

Quickly reply SMS and send my wishes..send SMS to few frens plan nak visit Nurman & Dilla's 1st baby born.
Zastt..quick gatering. Aku naik komuter jer turun Pantai Dalam. Adik Yana & akak Wira datang ngan Danny amik aku. Zomm..to Bangsar. Unfortunately, one of our fren cannot make it sbb baru kuar DEMC katerneyr due to food poisoning. Kalau tak sure lagi gamat keadaan kat PMC tuh kan..sure I will be kejang perut gelak tak hengat..

CONGRATULATIONS to NURMAN & DILA for their 1st baby. Katanya Nurman ngidam Laksa sbb tgok my previous entry..sangup kuar cari Laksa semata-mata. Wah..x sangka penangan entry laksa menyebabkan Nurman mengidam. Overla taw..kalah bini. :P

Sungguh bulat & tembam cam Himawari..
Kata kak Wira..cam sincan bulatnyer.. HAHAHAH.. macam-macam la korang..

Arissa was so cute..sekali tengok cam anak jepun. Mata sepet..

Arissa's Mommy & Daddy.

Cepat betul masa berlalu..Aku kenal Nurman during Executive Training Program (ETP) year 2004. Nih la member merempit aku. Jangan x tahu..sebelum ada kereta we ols merempit..

Once Upon A Time - Gambar paling groove yang ada dalam simpanan aku.
Company Dinner - @ Dance Floor..
Muahahhaha..


Yang aku x leh lupa:

(1) Aku lambai kat Nurman sbb berjaya overtake Nurman kat NPE. Aku igt ko berhenti nak cakap phone & lambai kat aku soh pegi dulu. So, aku pecut la..rupanya moto ko abis minyak... Aku plak balik terus campak beg kat bilik & lepak kat bilik member. So, x dengar ko call. MUAHAHHA..akibatnya Nurman terpaksa tolak moto & diselamatkan oleh 2 adik perempuan yg juga merempit.

(2) Nurman tuang semua isi perut beg dia kat depan lift sbb panic x jumpa kunci moto. Sure masuk dalam CCTV wokehh..

(3) Masa Client upgrade kat PNB, moto Nurman x leh start lepas balik bukak posa @ kedai Jus buah somewhere near LRT Abdullah Hukum. Dengan pakai High Heel & Skirt labuh aku pun menolak moto Nurman. Nasib baik berjaya dihidupkan.. sadis betul kalau org tgok aku time tuh..huhu..Maluu..!!!

Tuh la antara kiasah-kisah lucu ngan si Nurman nih..mmg ada jer lawak dia nak buat. Sedar x sedar dah hampir 5 yrs kenal si Nurman nih. Nurman also no longer with the company tht I am working currently. Sudah berhijrah ke company lain. Tinggal aku, akak Wira & adik Yana jer yang masih disini. *Sob..Sob..Sob..

Yes..The clock is ticking.. people change.. surrounding also change..

Ishh..rasa cam dah tua plak.. :(

Who's Next??

Taiping Young Tau Foo 1983

Thursday, May 7, 2009


2nd Entry About Food..

Presenting Taiping Young Tau Foo (Tau Foo muda ~kekeke..should ask my Chinese fren why la.. ) ...which is my favourite food in the universe...(kakaka..over taw..) Untill today, Taiping Young Tau Foo is the best ever even i have tried in some other places...esp in KL. None of them meet my satisfaction. Taiping Young Tau Foo .. from sos until the Tau Foo it self are marvelous.. slurpp.. I encountered this famous Taiping Young Tau Foo when I studied in a bording school located near to Bukit Larut. During my fren wedding, I have some sort of reunion with my ex-classmate. We decided to flash back our memories. There you goo.. Thank you my fren for let go her teakwood grading and spend her time here in Taiping.

Taiping Young Tau Foo is just a stall located near to BOMBA and TAIPING HOSPITAL (my fren trick to skip prep is by making excuse to hopsital...katanya bosan dok dalam hostel..nak jalan-jalan..chett.. )



Not only Taiping Young Tau Foo, there are few more stall selling Young Tau Foo..can choose any. Taste almost the same..

Next is ABC..yumm..tp x leh lawan ABC seksyen 2 Shah Alam.

Home made Laksa Beras

Monday, May 4, 2009

Am just came back from my hometown...memang recharge betoi rasa cam nak cuti teross...Muahaha..unfortunately am still got sms which is abt work. Gerr..!! Nasib baik dah OTW back to KL. OK lantak la..problem x der la teruk mana..kecoh jer lebih.. Gosh..!!. God..give me some patience.


Masa balik sempat ajak my mom to cook laksa beras..daripada laksa till kuah..sendiri buat. Well, as am orginated from Utara..here is pure Laksa Penang. Tak susah pon nak buat..cuma leceh sikit sbb kena buat laksa tuh sendiri. Not instant one wokehh...!! Taste much better sbb laksa buat sendiri mmg rasa lain..i tell u..!! Let pictures tell you the story..





Camnih la rupanya..Laksa yang dah masak.

Makan ngan kicap kipas udang lemak manis pon sedap..kih3.




Zoom the pic..ready to cook.
Daun pandan tuh nak kasi wangi & supaya laksa tuh x melekat.
Maklumla kat kampung..daun pandan tanam sendiri..sepokok kiter cabut. kih3.

Pusing laksa dalam pengukus...& kukus.


Nih la acuannyer..masuk jer doh tadi & pusing.
Sama jer ngan acuan buat maruku..



Nih la doh laksa tuh..guna tepung beras yer..bukan tepung gandum..
Nanti jadi cucoq la jawabnyer..