UNFORTUNATELY...

Wednesday, April 22, 2009

Yeahhh.!!
I pass 1st Exam and the score is = 90%
UNFORTUNATELY
2nd Exam KANTOI..!!! Headache..!!
Reason:
- CertFX sample question dosen't help much..!! Dia cakap boleh refund kalau fail. Humm..should try this. Some people said Test King provide better set of question. UNFORTUNATELY for Lotus 8 Test King x der set of questions lagi.
- I never used Lotus version 8. Since most of Internal Apps using 7 including the server it self. So, am doing my work doing Designer 7. Even, some of our user using Notes 8 as their client. Trust me, some codes was not running properly in notes 8. Sbb we develop the apps using version 6
- New features in version 8. Such as Composite Application and DB2. UNFORTUNATELY I have never done it. I have no idea on how to develop composite apps and how to do the wireing..or what the property broker do. This is totally NEW. UNFORTUNATELY, a lot of question abt the composite apps has been asked in the exam. Headache..!! Just imagine, @customer place, they still using Notes 5.
Well, IBM will have another promotion on Aug 09.. Will repeat the same paper.. but kali nih kena focus more on New features.
My fren sitting for IBM WebSphere also fail. Katanya ada his fren repeat the exam 3 kali but still fail. A guy sitting near me plak amik Tivoli exam. X sure dia pass ke tak. Cepat jer dah kuar..Btw, Alhamdulillah..I pass the 1st exam. Tapi kalau amik version 6 or 7 mesti pass. HUmm.. UNFORTUNATELY dah old version plak... :(
Now, lupakan pasal certification kejap. Let me focus on my final chapter of my Master dessertation. Next week balik kpg. Nak vercoti dengan tenang.. Okay..am out off..need rest. Headache.. Panadol dah abis plak.. malas nak kuar.. esok kena bangun awal..esok am going to Bukit Jalil. Friday baru balik HQ. Rasa cam nak coti jer esok... UNFORTUNATELY...

4 comments:

Benedict Bernard said...

90% passed dah bagus tu..

Willie said...

Wah. It or computer related exam tok memang aku blur atau sik paham langsung because i'm not IT punya org.

Long time no hear from you...? busy kah lately?

Nurman said...

Tahniah Nida walaupun ada satu paper tak lepas. Aku pun pernah amik exam untuk Lotus Notes 8 for free masa IBM buat conference. 2 kali aku amik and 2 kali la aku fail camne tu?

SiMpleSmArtErMe said...

Ben - Thx. Mmg kena score la..nih paper tahap 1 jer. Dah dekat 4 tahun aku buat mender nih kalau basic pon x lepas mmg hampagas la tuh.

Willie - Too busy..work & study. Dah berapa hari balik pukul 12 malam. Wknd also no rest. :(

Nurman - Thx. Hu3. Menciikk betoi la..baru jer berangan nak dpt allowence. Lotus 8 mmg canggih ok.

Instant Messaging boleh embed dalam Form. So ko boleh tgok author/reader form tuh online ke tak. Pas tuh ko boleh buat composite application. ko gabungkan User Profile, Leave apps & Sales Order Tracking dalam satu dbase. X payah la ko nak @DBLookup or GetView bagai. Buat wireing & guna property broker punya features jer. Dah jadi ala2 Portal. Ko igt lagi tak portal..??

Lagi satu boleh connect ngan DB2. Terus value kuar kat View. X susah nak buat ODBC & taip SQL qurey dalam code.

Haaa..panjang kuliah aku kan..aku tau tuh jer..canner nak buat aku tatau. 2 yang fail tuh. :(

Kalau ko fail paper Lotus Notes 8 tuh aku x heran la..Memang la jauh bezanya.. BN dah guna Lotus Notes 8client ker?