Pok Cik..!! You spoil my day!!..

Thursday, March 26, 2009

Place where the story begins


Spoil my day!!.. I got into an accident near Endah Parade which is 200m from Bukit Jalil Star LRT. Black NAZA ria try to overtake from left unfortunately rammed into my car. Am not going to talk abt the damages sebab calar sikit jer..but the argument between me and the pak cik (Naza Ria's driver)remains forever..

This pak cik blame me pulak.. What derr!!.. Inside the NAZA got 2 lelaki toya which I think it is a foreigner. Muka can x der perasaan jer..May be yes or may be not. But wht am going to stress here is ada one lady yg perasan santek..boleh jeling me sambil touch up make up..What der..!!

Back to the argument between me and pak cik..

Pak Cik: Awak nih nak pergi mana?
Me: Say nak terus la yang pak cik pegi overtake saya kenapa?
Pak Cik: Kalau nak terus, awak patut duduk lane kiri?
Me: Habis kenapa pakcik tak dok lane kanan kalau pakcik nak masuk kanan?
Pak Cik: Saya dah bagi signal awak x nampak ker?
Me: Kereta Pak cik kat belakang, kereta saya kat depan..pak cik bagi signal pon mana saya nampak.
Pak Cik: Awak bawak kereta tak tengok kiri kiri kanan ker?
Me: Saya nak pergi terus buat apa saya nak tengok kiri kanan. Pak cik yang tiba - tiba dari kiri nak belok kanan. Sekarang nih kereta saya dah calar sampai tanggal cat kereta pak cik tak der aper2 pon.
Pak Cik: Sapa kata x der apa. Nih apa? Kereta nih bukan kereta saya..dalam calar tuh ..kalau nak cat kena cat satu pintu.
Me: Habis..saya pon kena cat semua tuh..lagi banyak..Pak cik! nih warna cat kereta saya yang lekat kat kereta pak cik..guna turtle wax swirl mark removal hilang la. Kereta saya yang teruk tuh pak cik.
Pak Cik: Ha cuba lah..
Me: (sambil kikis cat kat kereta pak cik)..mana pulak..ha nih..kan dah tanggal..saya yang teruk..meh tengok kereta saya. (pak cik tuh pon ikot) Nampak nih hitam nih bukan cat taw..pelastik. Cat semua dah tanggal..Nasib baik tak der menda yang pecah..
Pak Cik: Awak ni yang tak berhati-hati bawak kereta.
Me: Pak cik..kalau berhati-hati sekali pon, kalau dah nak xcident, xcident la jugak.
Pak Cik: Kalau awak bawak elok-elok tak jadi macam nih.
Me: Pak cik, pak cik boleh agak ker bila nak xcident. Kalau Allah kata nak jadi..jadi la wp pakcik berhati-hait macam mana pon. Macam nih la pak cik..saya dah lambat nih.
Pak Cik: Saya pon dah lambat. Awak la dok lane salah. Macam mana sekarang?
Me: Saya dah dah cakap tadi, kalau nak pergi balai boleh tp saya tak tahu la balai polis kat mana. Pak cik tahu ker?. Kalau tak, pak cik bayar kat saya.
Macam nih pak cik saya bukan nak gaduh ke apa tp pak cik dah langgar saya..tgok kerata saya lagi teruk dari kerata pak cik. Saya nak pak cik bayar saya supaya saya tak rasa puas hati. At least pak cik bayar kat saya. Terpulangla..nak bayar ker nak pi balai.
Pak Cik: Berapa?
Me: Berapa pak cik boleh bayar? Humm.. RM 200 boleh.. (blur la nak estimate baper..)
Pak Cik: Saya x der duit sampi RM 200. RM 150 boleh?
Me: humm..ok lah. (Malas nak gaduh)
(Pak cik tuh pon masuk kereta)..sambil kata, lain kali bawak kereta tuh berhati-hati sikit.
Me: Pak cik pon..bawak kereta tuh elok-elok sikit.
(Keter pok cik tuh lalu sambil perempuan perasan tuh jeling lagi..ahh..koser..naper mung perasan mung lawo sangat ke??..)

Wahh..Gitulah..al kisah ngan pak cik itu..bergetar suara during the conversation tuh.. tht nature of me..sbb geram & takot tp buat2 berani. Tp mulut nih pulak laju jer...tahla..mana datangnya kekuatan power puff gurl ittew.. Sebenarnya agak blank la jugak aper nak buat. Worst thing, tak der black and white to say problem solved. Lain kali kena prepare document nih..Bukan aper, KL drivers prone to accident. Cam x happy jer kerja hari nih.. lepas lunch meeting..pas tuh sambung conference call..pas tuh VNC server kat Chennai & UAE to troubleshoot the replication issues..tgok2 dah kol 6 hokay..

After work, pergila cari pondok polis seri petaling. Call number got frm PDRM website, x dapat. Got the adress @ Jln Raden aper tah..Malangya x der GPS..batt hp dah kong..Adehh..puas round sri petaling, finally jumpa la pondok polis ittew. Nak buat dialog lagi ker??.. penat la.. to cut the story short, borak2 jer tanya wht to do kat pok cik polis tuh..Kejap panggil Encik..kejap tersasul pok cik. I just tell him rasa tak sedap hati sbb pok cik tuh macam x puas hati jer..Pok cik polis tuh kata kalau dia dah kasi duit maksudnya dia dah ngaku salah la & x akan buat report. Sbb dah ngaku salah & bayar kerosakan. Kalau nak check kena pergi balai polis traffic @ Bandaraya. Oh My..kena gi KL..Shah Alam x der ker pok cik? Tak boleh..ader no sana tak..boleh saya call. Humm..susah takot x dilayan jer..
Adoii..pok cik..nak cari pondok polis nih pon jenuh..dah la saya tak biasa area nih..Nah amik no nih..

Finally, i tied to call the number but worst. Infact, I have tried to call the pondok polis tapi x dapat. Okay..am give up!!
Let me put this way..!! Tawakkal jer lah..!!






EOF - "End of File" wopppOpss.. EOD - "End of Day"

14 comments:

Benedict Bernard said...

patut ajak lah C Penne, CPG, CCT dan semua C yg antu lazer duk keter hang. sesilap pakcik tu kitaorang bedal.. ehehhee.

bersabar lah.. anggap lah ini dugaan.. wah skema sangat komen aku nie..

Eh yr pics at my blog.. baru je post gambar makan tu.. huhuhu

SiMpleSmArtErMe said...

Itulah..aku nih mmg sedia maklum kekurangan C..Perlukan ditambah dgn memakan vitamin C??

yeaa..dah ada gambar ittew..TQ so..so..so...much!!...cilok letak fb boleh??

Willie said...

Kesian MyVi awak. KAlau terlibat dlm accident, memang susah nak argue, sebab ramai org tak nak mengaku salah. Argue argue sampai takder siapa yg betul. Tapi mujurlah u selamat.

NenekPenne said...

betul cakap si PG tu....

mula2 kita nak cakap..mcm CELAKA itu pakcik...

dia yang salah, lagi mau salahkan needa plak.... apa hal pulak dia overtake belah kiri?

ooo akak tau sebab dia underestimate needa... dia ingat needa pakai kereta kecik ingat neda ni pun jawatan kecik2 laa jugak... alah setakat naza ria jer bukan bentley pun... pigirah...

dia yang langgar bakang, dia lah yang salah...

patut cakap ganti 500... eeee sakit nya hati akak...

yang pompuan tu pun mentang2lah needa pakai tudung pastu tak mekap mcm dia, dia prasang lawa dan kira outstanding dari needa laa tu...

eeehhh menciknya kat pompuan yang soo the vain itew...

aah tetiba aku plak yang emo..muahahaaaa

Riezal said...

I think you made a mistake in asking agreeing for the 150. It just not enough to repair the damages. The paint job also might cost few hundred.. ..after all hes the one who sondol your car. In this case dia yang salah.

So if this happen.. you know u are rite.. dia yang salah.. so just cakap kat dia terus dia yang salah.. kalau dia tak puas hati jugak.. tak perlu fikir panjang.. suruh dia buat report.. you pun buat report.. in this case bear in mind you and pokcik have to fork out another 300 for the report it self .. so gertak dia skit.. kalau pakcik nak report kena kluar lagi 300 tu belum lagi tengok sapa salah.. belum lagi kena saman.. So that is why dia kasi you duit.

If dia nak settle luar fine... boleh jer .. but jangan mintak duit dekat dia.. just bring him and the car to the nearest repair shop ask the foreman to estimate how much is the repair gonna cost.So pokcik should give the correct amount for that.

If he insisted not paying.. then last choice threaten him.. that you will make a police report and my insurance will claim for the damages on your insurance. See how he reacts.. :)

still not paying ?.. make a police report claim on his insurance to repair your car.Your insurance should know how to do it :).

I understand at that time how you feel.. esp pompuan pulak.. but kudos to you for handling the situation very well.. :).

Apa pun.. that pakcik really spoil your day.. cheersss.. go hit the gym.. bebeh..

SiMpleSmArtErMe said...

Willie,

Thank God nothing happen to me & no one bang me from back as I can still remember tht I did an emergency brake..

Nek,
Yer la nek..may be la dia igt saper jer la budak nih kan..Alahai nek..takat keje cam needa nih mana glamour..lagi2 pulak kiter jenis x vouge cam dia kan..What derr!! Even pondan yang cun lagi santek dari dia malah berbudi bahasa..pondan pakai tudung pon ada ok..

Nasib baik dia dok dalam keter jer..kalau dia nyebok sekali..parah la..

Riezal,
Thanks!! Good info. Appreciate it..
Memang pon..RM150 sikit la sangat..
After tht, rasa cam rugi la jugak.
Actually am a bit nervous and not sure how much to estimate it. Worst thing, I am not familiar with Sri Petaling area. Not sure where to find nearest workshop. Masa tuh baru pukul 8.15am..kedai pon tak bukak lagi.. Btw, mmg tak terfikir pon nak hantar workshop soh estimate or claim kat pok cik tu once dah repair..

Btw, if next time happen I will sure to follow your guidance.

--> Yeah..gonna hit the GYM tonite and release some happy hormone.

NenekPenne said...

betul cakap riezal...

klau report polis, confirm pokcik celaka tu yang kena denda...

tak per one day, pasti pokcik tu kena balik...maybe lagi teruk dari apa yang dia buat kat needa...

Sara said...

sian needa. raya hr tu pun keta ktrog kena langgar ngn pokcik tua kat kontan. laju keta bwk keta. dah laa buat salah.. lg nak menang. mintak bayar ckp tolonglah pakcik susah.. bkn org senang. tp bl tekan2 ajak gi report polis bleh plak die seluk poket. bl ckp tak ckup die ckp tu jer die ada.. iskk emosi laa k sawa. dah kena laser 2-3 round bleh plak die gi mintak ngn bini die kat dlm keta. yg lg tensen bini die tu langsung tak jenguk luar.. sombong nak mampuzz..

Sara said...
This comment has been removed by the author.
Nurman said...

Yes nieda betul kata Riezal tu, anything report kat polis jer, macam aku accident tu pun aku yang sondol, report polis event though kena bayar 300 sebab aku sondol bontot kan, at least i get my insuran claim which cost RM 3100 tau. Kira beruntung jugak la

SiMpleSmArtErMe said...

Ha ah la kak Sara..pok cik tuh cakap dia x cukup duit. Sbb needa x sampai ati la needa cakap ok jerla RM 150 tuh..

kalau ikot kan ada 2 lelaki + 1 perempuan tu takkan x der cash kan.. kalau x fikir may be pok cik tuh malu nak pinjam duit kat org2 dlm keter tuh jgn hrp needa kasi discount..

** If wish i can be lazer like u..

Nurman,
bila masa bas oren menyondol keter depan org nih?? Ko tertido masa tgh drive lagi ker?? Parut yg ko sondol tiang kat hotel tuh dah baik ker??..

Untung tuh..pingu aka froggy aku nih bapak aku dah tukar jadi third party insurance. Org boleh claim aku tp aku x leh claim org.. HUHU..Entahla..

Catz said...

hem..
baca blog u i pula yg rasa marah..
dh dia salah, nak marah u pula??
iskk....ego kan..tak nak ngaku dia salah..
tapi for me as dia sanggup bayar, secara tak langsung mmg dia yg salah....if terang2 u salah, of course dia tak nak bayar dan minta dari u duit...
saya rasa kos mengecat tuh around 400 (pandai2 je aku kan..hhah)..so patut minta lebih..simpan tak no kete pokcik tu??

parkchoo said...

RM150 is more than enough for that paint job. Kete Pakcu kena sondol ngan treler 16 tayar lg teruk rasanya, siap kemek lg..

And all i'm asking is RM150 as it cost me that much.

Nk no. kedai tu ke? kt shah alam je..

SiMpleSmArtErMe said...

Nakkkkk..Nakkkkk..

Needa nih harap jer dok s.alam tp tatau..kih3.

Thank You in advance pakcu.!!