Purple Green

Wednesday, August 6, 2014


Cantik tak purple green??

Saya sayang blog ni..

Sunday, April 6, 2014

Blog ini merupakan harta yang berharga untuk saya..

Catitan perjalanan jatuh dan bangun saya...
Bila baca balik blog ni, saya senyum sorang-sorang... How time flies..
Bagaimana saya hadapi jatuh dan bangun hidup..
Blog ni jugak saya kenal kawan2 baru.. ada yang pernah jumpa dan ada yang dah jadi kawan fb ada yang tak pernah kenal..remain cyber fren.... 

Saya masih malu untuk mendedahkan siapa saya..kih3.. This blog so on cut!!.. 
Aper pon pengalaman saya megalami kecederaan ACL.. operation fail dan ACL Revision adalah satu pengalaman pahit. Ada yang e-mail tanya pedapat..silakan.. I am happy to give advise base on experience.

Saya dah sembuh alhamdulillah... 

Peringatan saya..

Sabar ketika sakit..
Always positive..
Banyakan berdoa ketika sakit kerana.... InsyaAllah doa orang sakit itu makbul.
Untuk kes saya..saya dianaya juga kerana mal alignment of ACL graft yang akibatnya kena ACL Revision.. Nah!!.. Doa org yang teraniaya lagi dimakbulkan Alah swt.
Dianiaya oleh orang..haih!.. macam2..
 
Tapi..sabar..
Alhamdulillah..satu-satu doa saya dimakbulkan... *sob sob..

InsyaAllah..seperti yang dirancang saya akan menunakan umrah on 23 April 2014. Pertama kali nak jejakan kaki.. excited!!...

Lepas balik umrah saya busy dengan exam.... InsyaAllah..PRUBSN Takaful agent wannabe.. Penting takaful ni kawan2.. Mujur ada takaful ni..kalau tak mana nak cekau lagi 10K ..sebab company cover 20K je  untuk 2nd Operation saya.. Saya tak ada kesedaran takaful sebelum ni... Anda jangan jadi seperti saya yer kawan2...

Dulu org takaful datang approach saya larikkkk...
Lepas ni bila dah jadi agent..kawan2 lari tak??.. hehehe...

Mungkin ada hikmahnya saya diduga dgn sakit dan masalah kewangan...lagi pun konsep takaful perlu diketengahkan..

Saya berdebar menunggu hujung 2014...
Semoga tahun ini adalah lebih baik daripada tahun lepas...Amin..

Langkawi

Wednesday, February 12, 2014

First of all tunjuk gaambar kaki dulu..Kih3..
Nak habaq kaki dah sihat.. Alhamdulillah..
2nd Operation success..



Dah bulih berlari dah... InsyaAllah 16hb Mac ni my 1st run.. 

fun run 5km je after 2 years rest. 
Seriously rindu sangat2 nak berada dalam running event tu. 
Berat pun dah turun.. yipiee..



Dulu dok gigih nak pindah company lain yg appreciate my master qualification pun dah kawtim.. 4 bulan dah di MNC kat Ara Damansara which is tak jauh drp company lama.




So, 1st bonus walaupun baru 2 bulan masuk tiap2 hujung tahun memang semua org dapat bonus. Merasala sikit walaupun tak full amount. Maka, jom mak bapak ku ke Langkawi. Permintaan mak jugak yang nak jalan-jalan kat sana. Gigih bersesak-sesak ketika cuti sekolah. Mujur hotel & kereta dah pre-booking. Harga hotel masa time cuti boleh tahan la rate dia.. tapi cuti x boleh bring forward kena abeskan jugak ler..




Sewa MYVi SE .. warna putih. Keta baru. Harga RM 100 sehari masa cuti sekolah. Amik kat jeti ja terus. Nak contact habq mai na..




Maka 3 beranak ni gigih ke Kuala Perlis. Guna GPS nun jauh sungguh la..

Disebab kan peak season tiket awal dah abes.. Tudiaa.. tunggul kol 3 baru bulih. 2 jam la jugak menunggunyer.. 



I tell u hazab gak la time peak season ni.. Mak LIBL gigih, proceed. Lepas dia sakit hari tu teringin la kot nak jalan-jalan. 




Lama jugak perjalanan naik feri. Sempat tidoq dulu. Sedar-sedar nampak pulau.. Waaa..cantiknya langkawi.. Angin kat jeti Kuah yang amat kuat..kesian mak LIBL. Kurus lepas sakit baru ni mcm nak melayang dia. Sampai2 je keter dah tunggu. Actually kat jety dah inform tiket kol bapa. Amik keter, deposit rm 100, nanti return dapat balik.

Terus cari makan.. masa tu dah pukul 4. Check in hotel lambat. Nasib dah call confirm kan and cakap we all otw. Takot dia kasi org lain.
Masa kat kaunter, ada jugak yg datang tanya kekosongan. Sorry full hotel.. hehehe...



Kesian parents... sampai hotel mandi and ZzzZZ..Petang tu we ols keluar pergi Pantai Chenang for dinner. GPS je ke pantai chenang tu.




Malam tu we all have dinner kat restoran haji ramli. Tapi best lagi makan kat Wan Thai..

Mabeless..



Kerabu mangga @WanThai



Ayam Pandan @WanThai

Ikan Sweet Sour @WanThai

Nasik

View Pantai Airport

Our Stay @Bella Vista


~~ to be continued

Hello 2014

Monday, December 30, 2013

Rindu nak update blog..

Lama tak update blog..

Ni nak update...

Bye-bye 2013..
Tahun yang mengajar erti kesabaran, redha dan yakin pada qada dan qadar..
Janji allah swt itu benar..
There is ease after hardship..

Count your blessing.. 
You will appreciate your life..

Let go people who hurt you..
Appreciate people who love you..

Intai-intai 2014..







Hello!!

Sunday, September 22, 2013

Lama sudah tak menghapdate blogspot ni.. kawan2 masih igt LIBL ke lupa dah kot...
Anyway..masa tak mengizinkan.. But I really love this blog. My own life history that I should keep it safe.

After my 2nd surgery, I am recovered very well. Less pain or no pain at all. Alhamdulillah. Compare to my 1st surgery..adoii.. And, LIBL rasa bersyukur sangat kerana telah melalui sesuatu pengalaman yang kalau LIBL fikir balik, without Allah swt help and total submission to him, I will not becoming who I am today. 

After hardship there is ease..
I have been tested (hari2 meraung nagis sorang-sorang taw..)..macam2 dugaan datang bertimpa-timpa sejak 1st injury and finally with sabar.. yer sangat2 sabar dan berserah. 
With bless from him, I am becoming better person. What I mean better is I have clear vision of my life and step to achieve it. 

Kalau dulu I like to run hear and there, now I am focusing on my craft business. Bukan tak boleh berlari, doctor advise to start running outdoor. My interest has change. Bukan tak suka sport, I am still active training and doing rehab like a Beast. 90% recovered oledy..
Pstttt... I found secret to loose weight. And I did it.. Few more to go. **happy

Business sedang build up..Alhamdulillah. Getting order and there goes weekend.

What I wanna tell you that I am finally leaving that Menara!! If you read my previous entry, series of interview dah pergi tapi tak der rezeki. Lepas tu injured pulak. I rest or self employed for 2 weeks. Best gilerr!!

Bukan tak bersukur dgn Menara tapi I feel that I am underpaid.. Alhamdulillah, tomorow I will start my new job in one of US, Manufacturing and research company in Ara Damansara as Senior IT Specialist. LIBL pernah berdoa, I want easy job with better salary.. Alhamdulillah..

Easy for me tu tak meredah jem ke KL dan menjadi wonderpet ke sana ke mari macam gaji 10K. Cukup sudah menjadi vendor. Pls pray that I will survive over there.. Amin.

Got to log off fren...time is chasing me. 
Dulu keje masuk 9am or sesuka hati kalau pergi customer now 8am sudah kena masuk. Need to adjust my time and bodyclock..

Till then, luv u all!!

Hidup..oh.hidup..

Sunday, June 9, 2013


Beginilah lumrah hidup..  Pergi dan pulang dari kerja meghadap kesesakan lalu lintas. Bertahun sudah hidup sebegini.. Begitulah rintihan hati. Walaupun bukanlah selalu LIBL perlu ke tempat customer ditengah bandaraya tapi inilah kehidupan my ex rakan sekerja yg merupakan exhousemate LIBL. Setelah my exhousemate resign, tugasan diambil alih oleh adik junior..Sekarang,adik junior pulak resign.. Jtuhlah ke tangan LIbL  sepenuhnya.

Allah!!.. Penatnya sebab dah bertahun menghadap benda yang sama. Wlaupun tidak terlibat sepenuhnya..sekurangnya ada hasil programming luahan dan perahan otak LIBL disitu. 
Hidup mereka telah berubah.. LiBL masih disini?.... Bukan selesa tapi kecederan kaki ini membuatkan hidup LIBL seolah limited. Pasrah dgn takdir.. 

Kata orang "Setiap yang berlaku ada hikmahnya."

Apa yang telah berlaku adalah my trigger point untuk menjadi insan yang luar biasa!..

  
Beginilah kesesakan di Jalan Tun Razak ketika selepas hujan petang. 
Kalau tak hujan pun lebih kurang sama.


Sampai bila aku kena hidup macam ni? Peluang untuk membuat sesuati yang baru selain meghadap system di dua customer ditengah KL ni gagal. Lagi sekali LIbL kecewa.. 

Yes boss!.. I have no choice. But I have option!..

Lagi trigger point untuk LIBL upgrade my life. Sampai bila nak hidup macam ni? 
Scary pulak pk 50 tahun hidup mengadap jem.. 50 tahun hidup stress dengan keja dan balik lambat. Increment..ya Allah..paling banyak RM 150 setahun.. Bonus?.. 2 kali selama 8 tahun. 
It is enuf LIBL!..

Business online so so je.. sumthing is not rite?.. LIBL bukan drp biz family.. Kena belajar ni..
Nahh...seminar FOC drp Dr Azizan..Hidup Luar Biasa memang itu yang LIBL cari..
Betapa ramainya mANusia yang ingin hidup luar biasa. Semua muda2 lagi.. 

Wht wrong with me?.. 
Aku x mahu berubah?.. 
Am I happy with my life?

Ohh... Saya x ada impian yang jelas.. Betull tu!.. Sejak habis belajar Master.. Belum sampai seru nak sambung PHD. Susah je nak demand gaji wlpn ada Master. 

Apakah jerung saya?.. Jerung yang akan mengejar saya untuk terus memecut tanpa toleh ke belakang.


Hidup kena ada impian..
Itulah jerung hidup anda!.

Harap-harap tak rugi LIBL invest pada seminar bulan depan yang harganya hampir 1K dan korbankan masa weekend dan 2 hari annual leave..

Kalau niat baik kerana Allah..InsyaAllah..Moga Allah swt permudahan urusan. 

Patung barbie yg bergerak..

Sunday, May 19, 2013

Lepas balik drp bercruise... kat dalam MINES tu ada function barbie. Best pulak tengok.. Cantik2 semua barbie ni.. tp semuanya make up semata.. orang pon dah macam patung. LIBL suka tgk diaorg dancing...musical dance gitu..

Enjoy pica!..

Tataw nak tulis apa sbb lama x blogging..